Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Giovani, alternativã pentru juniori

Giovani, alternativã pentru juniori

• Primãria a inaugurat, ieri, primul spatiu de recreere pentru copiii între 10 si 16 ani • la Centrul Giovani de la Scoala nr. 2, juniorii pot face sport, pot juca sah si sudoku • „dorim sã le oferim tinerilor posibilitatea de a-si petrece timpul liber într-un cadru organizat si relaxat“, a declarat viceprimarul Mihaela Stoica • municipalitatea intentioneazã sã extindã proiectul în toate cartierele orasului •

Juniorii din oras au, începînd de ieri, ocazia sã-si petreacã timpul liber altfel decît în fata calculatorului sau, si mai rãu, prin baruri si discoteci. Primãria Piatra Neamt a inaugurat, ieri, primul spatiu de recreere pentru tinerii în pragul adolescentei. Modelul este preluat din orasul italian Beinasco, înfrãtit cu Piatra Neamt. Proiectul municipalitãtii cuprinde amenajarea mai multor spatii pentru activitãti recreative destinate tinerilor între 10 si 16 ani. Pentru cã este primul, Centrul Giovani (de la cuvîntul italian pentru „tineri“) detine si titulatura de pilot, autoritãtile fiind optimiste în continuarea proiectului. Giovani s-a deschis, ieri, pentru juniori, în prezenta viceprimarilor Mihaela Stoica si Vasile Ouatu, a directorului Directiei de Asistentã Socialã, Camelia Prisecaru, a cadrelor didactice de la Scoala nr. 2 si a cîtorva emisari de la Consiliul Judetean. „Frumoaselor si frumosilor, bun venit în acest lãcas organizat de Primãrie pentru voi, ca sã vã distrati si sã vã relaxati dupã prea mult Internet, dupã ce îi ajutati pe pãrinti la treburi gospodãresti, dupã stresul cu învãtãtura. Trebuie sã faceti sport, ca sã fiti voiosi, sãnãtosi si voinici. Vã doresc sã vã bucurati de timpul liber petrecut în acest spatiu“, le-a spus viceprimarul Vasile Ouatu celor peste treizeci de copii care au luat cu asalt jocurile de pe mese.
„Scopul acestui spatiu este de a oferi tinerilor ocazia de a-si petrece timpul liber într-un cadru organizat, sub supraveghere. Ca urmare a schimbului de experientã a tinerilor din Piatra Neamt, cei care i-au însotit, de la Directia Asistentã Socialã, au preluat ideea si am aplicat-o si în Piatra Neamt. Cheltuielile nu sînt foarte mari si iatã cã am reusit sã facem, zicem noi, un lucru bun pentru copii. Intentionãm sã extindem proiectul. Urmãtorul spatiu de recreere va fi probabil la Scoala nr. 5, iar treptat vom realiza cîte unul în fiecare cartier“, a declarat Mihaela Stoica. Singura problemã care ar putea amîna extinderea este lipsa spatiilor, dar este în curs de rezolvare.

Ofertã variatã de jocuri pentru copii

Centrul Giovani a fost înfiintat la Scoala nr. 2, pentru cã si conducerea unitãtii s-a arãtat încîntatã de idee si si-a arãtat disponibilitatea de a ajuta. Astfel, sala veche de sport a fost cosmetizatã, s-a asigurat sursa de încãlzire, iar copiii au fost antrenati în amenajare. Elevii de la Liceul de Artã si-au arãtat imaginatia vopsind peretii cu spray-uri, copiii s-au repartizat pe grupuri si au primit fiecare sarcinã sã aibã grijã de dotãri. Adolescentii care vor sã-si petreacã timpul liber la Giovani vor avea posibilitatea sã joace cãrti, rummy, sah, sudoku, scrabble, fotbal, baschet, tenis de cîmp, tenis de masã, badminton sau catchball. Camelia Prisecaru, directorul Directiei Asistentã Socialã din cadrul primãriei, a declarat cã Giovani se doreste a fi o alternativã la jocurile pe calculator si la Internet. „Internetul nu este rãu, dar este mai în avantajul copiilor dacã îsi petrec timpul fãcînd sport, fãcînd miscare, antrenîndu-se si în jocuri logice, nu doar în diverse jocuri pe calculator. Giovani este primul centru dintr-o serie lungã, sperãm noi. Ar fi minunat sã avem cîte unul în fiecare scoalã sau mãcar unul în fiecare cartier. Treptat, vom ajunge si acolo“, a mai spus Camelia Prisecaru.
Dotarea spatiului de recreere nu a costat foarte mult - 33 de milioane de lei vechi. Giovani va fi deschis sase zile pe sãptãmînã, între orele 16 si 20. ÃŽn timp ce se joacã, tinerii vor fi supravegheati de o persoanã adultã, din cadrul Compartimentului Protectia Copilului al Primãriei. „Sperãm sã atragem copiii, sã-i scoatem din fata calculatoarelor, sã le oferim o sansa de a-si petrece timpul liber si altfel. Copiii nu sînt greu de stãpînit. Atîta timp cît venim în întîmpinarea lor cu ceea ce îsi doresc ei, nu sînt rebeli, ba dimpotrivã, au interes de a pãstra ceea ce li s-a oferit aici, vor respecta atît dotãrile, cît si personalul si pur si simplu se vor bucura de ceea ce li se oferã“, a declarat Vasilica Roman, voluntarul care îi va primi pe copii la Centrul Giovani.

Articol afisat de 1888 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective