Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Proces dupã proces la „Mittal Steel“

Proces dupã proces la „Mittal Steel“

• salariatii luptã în instantã, la Tribunalul Judetean, pentru drepturile neacordate de patronat • chiar dacã au învins într-un asemenea proces, tevarii nu au fost „bãgati în seamã“ • pentru suspendarea repausului sãptãmînal, acestia ar trebui sã aibã spor de 200% •

Membrii Sindicatului Liber Petrotub, din fabrica de tevi a „Mittal Steel“, sînt pe cale sã obtinã o nouã victorie în instantã împotriva conducerii si sã cîstige, astfel, un alt drept neacordat de patronat, referitor la sporurile salariale. Totodatã, tevarii din acest sindicat asteaptã în continuare sã primeascã si cîte patru-cinci milioane de lei, reprezentînd contravaloarea tichetelor de masã neacordate, pentru timpul efectiv lucrat, în perioada 1 septembrie 2004-31 decembrie 2006. Ultima confruntare în instantã între salariati si conducere a avut loc vineri, 26 ianuarie. „La Tribunalul Neamt s-a judecat un nou proces, intentat de noi conducerii societãtii, care nu ne-a acordat spor de 100% pentru zilele de sîmbãtã si duminicã, stabilite prin contractul colectiv de muncã pe ramurã ca zile libere. Desi procesul a fost înregistrat la Tribunal încã de anul trecut, patronatul nu si-a formulat un punct de vedere privitor la pozitia pe care o are fatã de cererea noastrã. Am solicitat instantei sã nu mai amîne pronuntarea sentintei, pentru cã aceste procese trebuie sã se judece în regim de urgentã. Nu este cazul sã se tãrãgãneze procesul, cu atît mai mult cu cît lucrurile sînt evidente, ca si în cazul celuilalt proces, pe care l-am cîstigat deja, privitor la acordarea tichetelor de masã pentru orele suplimentare lucrate. Instanta ne-a cerut sã prezentãm o dovadã a reprezentativitãtii noastre, la nivel de societate. Ne-au fost solicitate, de asemenea, tabelele cu numele salariatilor pe care-i reprezentãm în instantã, în format electronic si pe suport de hîrtie“, a precizat Gheorghe Ciobanu, lider al Sindicatului Liber Petrotub. Acesta a mai mentionat cã instanta are nevoie de aceste tabele din cauza numãrului mare de procese aflate pe rol, avînd aceeasi cauzã, pentru a vedea dacã salariatii nu figureazã si pe tabelele celorlalte sindicate din societate.
Reamintim cã la Tribunal Neamt sînt pe rol mai multe dosare privitoare la litigii de muncã, în care sindicalistii acuzã patronatul din „Mittal Steel“ de nerespectarea contractului colectiv de muncã la nivel de unitate si de ramurã. Sindicatul Liber a cîstigat, deja, unul, referitor la neacordarea contravalorii tichetelor de masã, care urmeazã sã fie date pentru timpul efectiv lucrat. De mentionat cã, desi liderii acestui sindicat au solicitat acest drept pentru toti tevarii, au trebuit sã lupte, în final, numai pentru membrii lor. ÃŽntre timp, însã, s-au repliat si celelalte sindicate din fabricã, iar acestea au cerut, la rîndul lor, drepturile oamenilor.
Pe rolul Tribunalului Neamt mai figureazã un proces referitor la plata sporului de week-end si un altul privitor la sporul în caz de suspendare a repausului de odihnã sãptãmînalã care, conform contractului colectiv de muncã pe ramurã, ar trebui sã fie de 200%. „Remintim cã pe 28 noiembrie 2006, Sindicatul Liber a cîstigat în instantã un alt proces privitor la acordarea tichetelor de masã, pentru perioada 1 septembrie 2004 - pînã la data pronuntãrii si în continuare. Am luat legãtura cu juristii societãtii, care au sfãtuit patronatul sã treacã, de urgentã, la aplicarea continutului hotãrîrilor judecãtoresti, în vederea evitãrii plãtii unor daune. Prin aplicarea altei sentinte, salariatii vor primi si contravaloarea sporului de 100% prevãzut în contract pentru zilele de sîmbãtã si duminicã, sume ce nu vor fi impozitate, ci adãugate la banii cuveniti pentru tichetele de masã“, a mai declarat Gheorghe Ciobanu. Acesta a mai mentionat cã se va consulta cu juristii, pentru a analiza modalitatea în care, în conformitate cu principiului de drept al „autoritãtii lucrului judecat“, s-ar putea trece la aplicarea hotãrîrilor pentru toti salariatii, evitîndu-se deschiderea a cîte unui proces pentru fiecare tevar.
FOTO: Tevarii încearcã sã cîstige respectul si drepturile care li se cuvin

Articol afisat de 2114 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective