Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Ianuarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Proces după proces la „Mittal Steel“

Proces după proces la „Mittal Steel“

• salariatii luptă în instantă, la Tribunalul Judetean, pentru drepturile neacordate de patronat • chiar dacă au învins într-un asemenea proces, tevarii nu au fost „băgati în seamă“ • pentru suspendarea repausului săptămînal, acestia ar trebui să aibă spor de 200% •

Membrii Sindicatului Liber Petrotub, din fabrica de tevi a „Mittal Steel“, sînt pe cale să obtină o nouă victorie în instantă împotriva conducerii si să cîstige, astfel, un alt drept neacordat de patronat, referitor la sporurile salariale. Totodată, tevarii din acest sindicat asteaptă în continuare să primească si cîte patru-cinci milioane de lei, reprezentînd contravaloarea tichetelor de masă neacordate, pentru timpul efectiv lucrat, în perioada 1 septembrie 2004-31 decembrie 2006. Ultima confruntare în instantă între salariati si conducere a avut loc vineri, 26 ianuarie. „La Tribunalul Neamt s-a judecat un nou proces, intentat de noi conducerii societătii, care nu ne-a acordat spor de 100% pentru zilele de sîmbătă si duminică, stabilite prin contractul colectiv de muncă pe ramură ca zile libere. Desi procesul a fost înregistrat la Tribunal încă de anul trecut, patronatul nu si-a formulat un punct de vedere privitor la pozitia pe care o are fată de cererea noastră. Am solicitat instantei să nu mai amîne pronuntarea sentintei, pentru că aceste procese trebuie să se judece în regim de urgentă. Nu este cazul să se tărăgăneze procesul, cu atît mai mult cu cît lucrurile sînt evidente, ca si în cazul celuilalt proces, pe care l-am cîstigat deja, privitor la acordarea tichetelor de masă pentru orele suplimentare lucrate. Instanta ne-a cerut să prezentăm o dovadă a reprezentativitătii noastre, la nivel de societate. Ne-au fost solicitate, de asemenea, tabelele cu numele salariatilor pe care-i reprezentăm în instantă, în format electronic si pe suport de hîrtie“, a precizat Gheorghe Ciobanu, lider al Sindicatului Liber Petrotub. Acesta a mai mentionat că instanta are nevoie de aceste tabele din cauza numărului mare de procese aflate pe rol, avînd aceeasi cauză, pentru a vedea dacă salariatii nu figurează si pe tabelele celorlalte sindicate din societate.
Reamintim că la Tribunal Neamt sînt pe rol mai multe dosare privitoare la litigii de muncă, în care sindicalistii acuză patronatul din „Mittal Steel“ de nerespectarea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate si de ramură. Sindicatul Liber a cîstigat, deja, unul, referitor la neacordarea contravalorii tichetelor de masă, care urmează să fie date pentru timpul efectiv lucrat. De mentionat că, desi liderii acestui sindicat au solicitat acest drept pentru toti tevarii, au trebuit să lupte, în final, numai pentru membrii lor. Între timp, însă, s-au repliat si celelalte sindicate din fabrică, iar acestea au cerut, la rîndul lor, drepturile oamenilor.
Pe rolul Tribunalului Neamt mai figurează un proces referitor la plata sporului de week-end si un altul privitor la sporul în caz de suspendare a repausului de odihnă săptămînală care, conform contractului colectiv de muncă pe ramură, ar trebui să fie de 200%. „Remintim că pe 28 noiembrie 2006, Sindicatul Liber a cîstigat în instantă un alt proces privitor la acordarea tichetelor de masă, pentru perioada 1 septembrie 2004 - pînă la data pronuntării si în continuare. Am luat legătura cu juristii societătii, care au sfătuit patronatul să treacă, de urgentă, la aplicarea continutului hotărîrilor judecătoresti, în vederea evitării plătii unor daune. Prin aplicarea altei sentinte, salariatii vor primi si contravaloarea sporului de 100% prevăzut în contract pentru zilele de sîmbătă si duminică, sume ce nu vor fi impozitate, ci adăugate la banii cuveniti pentru tichetele de masă“, a mai declarat Gheorghe Ciobanu. Acesta a mai mentionat că se va consulta cu juristii, pentru a analiza modalitatea în care, în conformitate cu principiului de drept al „autoritătii lucrului judecat“, s-ar putea trece la aplicarea hotărîrilor pentru toti salariatii, evitîndu-se deschiderea a cîte unui proces pentru fiecare tevar.
FOTO: Tevarii încearcă să cîstige respectul si drepturile care li se cuvin

Articol afisat de 1730 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective