Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 29 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Grosul banilor europeni, orientati spre Regiunea de Nord-Est

• agentiile pentru dezvoltare regionalã au primit atributii sporite în gestionarea fondurilor europene • astfel, s-a pus temelia construirii regiunilor teritoriale ca unitãti administrative •

Urmãtorii sapte ani înseamnã sanse de dezvoltare a Regiunii de Nord Est. ÃŽnsã, pentru atragerea fondurilor nerambursabile puse la dispozitie de Uniunea Europeanã, este necesarã o realã implicare din partea autoritãtilor si firmelor private. Un rol important, însã, îl va juca Agentia pentru Dezvoltare Regionalã Nord-Est. „Este problema autoritãtilor publice locale si a firmelor sã se preocupe de realizarea de proiecte care sã atragã fonduri. Dupã semnarea de cãtre ministrul integrãrii a Acordului Cadru privind implementarea Programului Operational Regional 2007-2013, urmeazã 60 de zile pentru certificarea modului de lucru - structurã si proceduri, si vom prelua atributiile unitãtii de management, adicã vom sti ce vom avea noi de fãcut“, a declarat Constantin Apostol, directorul general al Agentiei de Dezvoltare Regionalã Nord Est.
Vineri, 26 ianuarie, ministrul integrãrii europene, Anca Boagiu, a semnat Acordul Cadru privind implementarea Programului Operational Regional 2007-2013 în România. Prin acest program, Ministerul Integrãrii Europene, în calitate de Autoritate de Management, deleagã atributiile cãtre Agentiile de Dezvoltare Regionale, în calitate de organisme intermediare, în vederea implementãrii Programului Operational Regional. Acordul a fost semnat si de presedintii Consiliilor de Dezvoltare Regionalã. Acest acord prezintã posibilitãtile si atributiile Autoritãtii de Management si a Organismelor Intermediare si a fost încheiat pe o perioadã de 10 ani, care va acoperi perioada de implementare a programului, pînã la închiderea oficialã a acestuia.
În acest context, se vor delega o serie de atributii cãtre nivelul regional, cu un impact major asupra absorbtiei fondurilor europene structurale în regiunile de dezvoltare din România.
Printre acestea se numãrã informarea, publicitatea, dezvoltarea portofoliului de proiecte, participarea în procesul de evaluare a proiectelor, semnarea contractelor cu beneficiarii, monitorizarea si implementarea proiectelor finantate prin Programul Operational Regional 2007-2013.
Ministerul Integrãrii Europene încheie procesul de descentralizare prin delegarea responsabilitãtilor de management al fondurilor cãtre Agentiile de Dezvoltare Regionale si Consiliile de Dezvoltare Regionale ce reprezintã judetele si regiunile României.
În acest fel, se pune temelia construirii regiunilor teritoriale ca unitãti administrative, iar nu doar ca unitãti statistice.
Pentru dezvoltare regionalã, în perioada 2000-2006 au intrat în România fonduri în valoare totalã de 1,28 miliarde euro, destinati unui numãr de 2.290 proiecte, prin programe PHARE. Cea mai mare sumã a fost alocatã anul trecut - 303,6 milioane euro, în timp ce în 2001 au intrat în România, prin PHARE, 108,4 milioane euro.
Pe regiuni, cei mai multi bani i-a absorbit Regiunea de Dezvoltare Nord Est, care a atras 201,8 milioane, destinati unui numãr de 433 proiecte. În ceea ce priveste Programul Operational Regional pentru perioada 2007-2013, Uniunea Europeanã va aloca 4,43 miliarde euro, cu un vîrf al intrãrilor în ultimul an - 2013 - de circa 960 milioane euro.
Cei mai multi bani vor fi orientati tot spre Regiunea de Nord-Est - 703 milioane euro, în timp ce Regiunea Bucuresti-Ilfov va beneficia doar de 381,7 milioane euro.

Articol afisat de 1682 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective