Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 29 Ianuarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Grosul banilor europeni, orientati spre Regiunea de Nord-Est

• agentiile pentru dezvoltare regională au primit atributii sporite în gestionarea fondurilor europene • astfel, s-a pus temelia construirii regiunilor teritoriale ca unităti administrative •

Următorii sapte ani înseamnă sanse de dezvoltare a Regiunii de Nord Est. Însă, pentru atragerea fondurilor nerambursabile puse la dispozitie de Uniunea Europeană, este necesară o reală implicare din partea autoritătilor si firmelor private. Un rol important, însă, îl va juca Agentia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. „Este problema autoritătilor publice locale si a firmelor să se preocupe de realizarea de proiecte care să atragă fonduri. După semnarea de către ministrul integrării a Acordului Cadru privind implementarea Programului Operational Regional 2007-2013, urmează 60 de zile pentru certificarea modului de lucru - structură si proceduri, si vom prelua atributiile unitătii de management, adică vom sti ce vom avea noi de făcut“, a declarat Constantin Apostol, directorul general al Agentiei de Dezvoltare Regională Nord Est.
Vineri, 26 ianuarie, ministrul integrării europene, Anca Boagiu, a semnat Acordul Cadru privind implementarea Programului Operational Regional 2007-2013 în România. Prin acest program, Ministerul Integrării Europene, în calitate de Autoritate de Management, deleagă atributiile către Agentiile de Dezvoltare Regionale, în calitate de organisme intermediare, în vederea implementării Programului Operational Regional. Acordul a fost semnat si de presedintii Consiliilor de Dezvoltare Regională. Acest acord prezintă posibilitătile si atributiile Autoritătii de Management si a Organismelor Intermediare si a fost încheiat pe o perioadă de 10 ani, care va acoperi perioada de implementare a programului, pînă la închiderea oficială a acestuia.
În acest context, se vor delega o serie de atributii către nivelul regional, cu un impact major asupra absorbtiei fondurilor europene structurale în regiunile de dezvoltare din România.
Printre acestea se numără informarea, publicitatea, dezvoltarea portofoliului de proiecte, participarea în procesul de evaluare a proiectelor, semnarea contractelor cu beneficiarii, monitorizarea si implementarea proiectelor finantate prin Programul Operational Regional 2007-2013.
Ministerul Integrării Europene încheie procesul de descentralizare prin delegarea responsabilitătilor de management al fondurilor către Agentiile de Dezvoltare Regionale si Consiliile de Dezvoltare Regionale ce reprezintă judetele si regiunile României.
În acest fel, se pune temelia construirii regiunilor teritoriale ca unităti administrative, iar nu doar ca unităti statistice.
Pentru dezvoltare regională, în perioada 2000-2006 au intrat în România fonduri în valoare totală de 1,28 miliarde euro, destinati unui număr de 2.290 proiecte, prin programe PHARE. Cea mai mare sumă a fost alocată anul trecut - 303,6 milioane euro, în timp ce în 2001 au intrat în România, prin PHARE, 108,4 milioane euro.
Pe regiuni, cei mai multi bani i-a absorbit Regiunea de Dezvoltare Nord Est, care a atras 201,8 milioane, destinati unui număr de 433 proiecte. În ceea ce priveste Programul Operational Regional pentru perioada 2007-2013, Uniunea Europeană va aloca 4,43 miliarde euro, cu un vîrf al intrărilor în ultimul an - 2013 - de circa 960 milioane euro.
Cei mai multi bani vor fi orientati tot spre Regiunea de Nord-Est - 703 milioane euro, în timp ce Regiunea Bucuresti-Ilfov va beneficia doar de 381,7 milioane euro.

Articol afisat de 1353 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective