Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Aprilie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Actorul nu e functionar dramatic“

„Actorul nu e functionar dramatic“

• interviu cu actorul Liviu Timus, directorul Teatrului Tineretului Piatra Neamt

După parcurgerea celei mai mari părti dintr-o stagiune care, cel putin formal, nu a iesit din canoanele traditionale statornicite de maniera consacrată a ultimelor două decenii, directorul institutiei teatrale pietrene, actorul Liviu Timus, si-a anuntat brusc, deocamdată în cadrul colectivului artistic si tehnic, intentia de a reorganiza pe baze moderne întregul demers al Teatrului Tineretului. Expusă chiar în Vinerea Mare si aflată deocamdată în stadiu de configurare, ideea transformării teatrului de repertoriu într-unul de proiecte a luat prin surprindere pe toti slujitorii actului artistic pietrean. Pentru că, dincolo de nuantarea titulaturii, acest lucru presupune si brutale modificări ale statutului institutiei si, implicit, ale personalului tehnic si, mai cu seamă, actoricesc. Pînă vom cunoaste si opinia acestora, am încercat să percepem cît mai corect motivatiile revolute ale initiatorului.

„Este timpul să ne adaptăm la vremurile actuale“

Reporter: Stimate domnule Liviu Timus, care sînt argumentele dumneavoastră în favoarea acestui demers?
Liviu Timus:
Conform legii de functionare a teatrelor si a institutiilor de cultură, pentru o mai bună eficientă, o mai bună organizare si pentru rentabilizare, e bine ca teatrele să nu fie numai de repertoriu, ci si de proiecte. În acest caz, pe lîngă banii de finantare care vin de la judet sau de la municipalitate, sînt accesate si fonduri din alte părti. Si atunci se reduc foarte mult costurile si banii publici sînt din ce în ce mai bine dirijati, cheltuiti, pe un personal redus.
Rep.: Restructurarea priveste numai compartimentul artistic?
L.T.:
Nu. Se urmăreste o externalizare a unor servicii care nu sînt eficiente pentru teatru, cum ar fi atelierele de productie, croitorie, tîmplărie, decoruri... Se cheltuieste foarte mult cu aceste utilităti, plătind căldură, lumină, salarii, iar în momentul în care noi avem patru-cinci productii pe an, putem colabora cu firme specializate în aceste domenii, pe baza unui contract ferm. Am intrat în Europa si este timpul să ne adaptăm la vremurile actuale, pentru că se lucrează în continuare cu un sistem foarte învechit.

„Această institutie nu este una de binefacere“

Rep.: Actorii se simt, deja, amenintati...
L.T.:
Nu. Se simt amenintati numai aceia care nu-si fac meseria cum trebuie. Actorii trebuie să înteleagă că această institutie nu este una de binefacere.
Rep.: Am înteles că va fi un segment stabil si unul de oameni adusi prin contract. Cum veti alcătui structura acestor două segmente?
L.T.:
Evident, redimensionat la numărul de angajati. În lege este stipulat raportul respectiv. Nu stiu acum să dau date exacte, dar se va respecta legea.
Rep.: Să întelegem că se va da concurs pentru posturile respective?
L.T.:
Obligatoriu. Si pentru cei de aici si pentru cei din alte părti. Actorul trebuie să învete că viata de actor înseamnă o luptă continuă si o continuă perfectionare.
Rep.: Cum a primit colectivul teatrului vestea?
L.T.:
Cei care au încredere în ei si se stiu buni sînt constienti de meseria pe care o fac, nu se vor teme niciodată. Actorii vor fi angajati pe proiect. Numele teatrului poate să crească prin aceste proiecte în care este implicat.
Rep.: Totusi, actorii pot invoca faptul că au un contract pe durată nedeterminată cu teatrul.
L.T.:
Asta este problema lor. Toată lumea are asa ceva. Dar în momentul în care schimbi radical organizarea unui teatru, lucrurile se schimbă.
Rep.: Observ că nu vă leagă nimic din punct de vedere, să-i spunem, sentimental, de tot ce înseamnă trupa actoricească de aici.
L.T.:
Dar nu e vorba de nici o legătură sentimentală. Asta poate fi valabilă la un azil, de pildă. Dacă am fi la un azil de neputinciosi, as fi legat sentimental. Atîta timp cît oamenii sînt valizi, se luptă pentru această meserie, de ce as fi?

„Cîstigă cei care trebuie să cîstige, care sînt buni“

Rep.: Oricum, cineva va pierde. Inevitabil.
L.T.:
Cîstigă cei care trebuie să cîstige, care sînt buni. Si de aceea toti trebuie să se bată pentru a demonstra că sînt foarte buni. Atîta vreme cît ei nu au nici măcar un repertoriu personal si vine un regizor care îi roagă să se suie pe scenă să vadă cum să alcătuiască o distributie si ei nu sînt în stare să facă acest lucru, mi se pare că e un mare semnal de alarmă.
Rep.: Ati avut asemenea cazuri?
L.T.:
Bineînteles, din păcate. Recent, Alexandru Dabija, de exemplu, a fost profund nemultumit de modul în care a fost nevoit să-si alcătuiască distributia unui spectacol pe care ni l-a promis.
Rep.: Cum veti proceda în selectie?
L.T.:
Alegerea, trierea nu o fac eu. Va fi o comisie superspecializată, alcătuită din regizori de valoare, critici, reprezentanti ai ministerului de resort, ai forurilor competente ale judetului, orasului...
Rep.: Pe cine vă sprijiniti în acest demers?
L.T.:
Pe cei care sînt buni.
Rep.: Nu. Pe cine din factorii de decizie? Sau, mai bine zis, aveti încredere în reusita acestei idei de reorganizare a teatrului?
L.T.:
Păi, de ce să nu am încredere din moment ce peste tot asa functionează lucrurile? Unde sînt proiecte sînt si lucrurile cele mai clare. Proiectele se fac cu un scop, au finalitate, multi bani vin din altă parte decît banii publici, actorul este motivat... Asta este viata.

„Tot ce se face e conform legii“

Rep.: Care este pozitia Consiliului Judetean, ca ordonator de credite, fată de această idee?
L.T.:
Legea există din 2004. Ea functionează. Are si amendamente ulterioare. Într-un teatru de proiecte poti să faci orice vrei. Deci, să fie foarte clar: tot ce se face e conform legii. Cu ajutorul legilor încercăm să dăm forma cea mai bună de functionare a acestui teatru care trebuie să devină cît de cît rentabil, performant si o emblemă a acestui oras.
Rep.: Teatrul Tineretului este, totusi, un brand recunoscut în peisajul teatral românesc.
L.T.:
Păi, tot asa se va numi. Numai că vom adăuga un apendice la generic care să-l individualizeze. Ion Coman, de pildă. Este doar o reorganizare.
Rep.: Cînd credeti că veti pune această idee în practică?
L.T.:
Încercăm de la anul. Din 2008. Pentru că pînă atunci trebuie să punem la punct toate amănuntele acestui proiect de reorganizare.
Rep.: V-ati gîndit si la posibilitatea acordării unor salarii compensatorii celor care nu vor fi prinsi în noua schemă?
L.T.:
În primul rînd, nu le dau eu. Apoi, legea nu spune nimic de asa ceva. În majoritatea teatrelor din România s-au asezat la loc căldut o grămadă de indivizi - îmi pare rău că spun lucrul ăsta - care-si spun actori, dar care nu fac nimic pentru acel teatru.
Cînd spui Teatrul Tineretului spui vigoare, fortă, elan, tinerete... Si dacă tineretea din Teatrul Tineretului s-a transformat în bătrînete si în pensionari dramatici, acest lucru nu mă interesează. Acest teatru trebuie să redevină rampă de lansare care să creeze vedete. Dacă stie altcineva o formulă mai bună, să vină să o facă.

Articol afisat de 1852 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de CeVa la data 12.04.2007 18:45
Teatrul Tineretului "Ion Coman" Piatra-Neamt
Un excelent articol. Excelente idei ale -deja- vechiului director Liviu Timus. Dacã se vor si pune în practicã, sunt convins cã spiritul acestui teatru atît de drag mie va reînvia. Îi doresc lui Liviu Timus - directorul - sã-l urmeze în fapte pe precedesorul sãu, ION COMAN. Si, poate, sã-l si întreacã. Ar fi ceva extraordinar!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective