Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 11 Aprilie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Gãrzi de foc la Urgente

Gãrzi de foc la Urgente

• sute de nemteni care au exagerat cu mîncarea si bãutura au ajuns la spital, în zilele de Paste • cîtiva vîrstnici grav bolnavi cu inima, care au ajuns aici în stop cardiac, nu au mai putut fi salvati •


Cadrele medicale ale Unitãtii de Primire a Urgentelor (UPU) a Spitalului Judetean Neamt au avut parte de zile si nopti supraaglomerate în timpul sãrbãtorilor pascale. Sute de nemteni cu afectiuni cronice grave au necesitat îngrijiri medicale si au ajuns la spital din cauza problemelor de sãnãtate pe care si le-au stîrnit exagerînd cu mîncarea sau bãutura în zilele de Paste.
Mîncãrurile gustoase, dar „grele“, din care s-au înfruptat fãrã mãsurã la masa de sãrbãtoare, au provocat dureri si stãri de disconfort multor persoane care au probleme de stomac, ficat, pancreas, colecist sau rinichi. Astfel, sute de pacienti au ajuns la Unitatea de Primire a Urgentelor a celui mai mare spital din judet în plinã crizã de colicã biliarã, gastricã sau renalã. Majoritatea celor care au solicitat ajutorul medicilor au fost persoane care, în afarã de faptul cã au fãcut exces de mîncare si bãuturã dupã o perioadã mai lungã de post, au neglijat, în ultimele zile, si tratamentele prescrise de medici pentru bolile de care suferã. Au fost, însã, si destui pacienti care, mîncînd fãrã mãsurã, au suferit indigestii sau enterocolite.
În cele mai multe dintre cazuri, suferinzilor li s-a administrat tratament la UPU, unde au fost tinuti sub observatie cîteva ore, dupã care au plecat acasã, promitînd sã respecte regimul alimentar si medicatia prescrisã.
Asa cum se întîmplã mereu în zilele marilor sãrbãtori religioase de peste an, medicii de gardã de la UPU au tratat, începînd de sîmbãtã, 7 aprilie, multi nemteni care au exagerat cu consumul de licorilor bahice. Dacã unii dintre ei erau doar intoxicati cu alcool si, pentru a-si reveni, nu au necesitat decît administrarea tratamentului perfuzabil cu glucozã si vitamine, altii au dat mai multã bãtaie de cap cadrelor medicale, deoarece excesul de alcool le-a agravat suferinta hepaticã, gastricã sau renalã, motiv pentru care, dupã tratamentul de urgentã care sã îi scoatã din crizã, au necesitat spitalizare. O parte dintre pacientii inclusi în aceastã categorie au refuzat internarea si au plecat acasã, sustinînd cã vor reveni la spital dupã sãrbãtori.
Medicii urgentisti care au fost de gardã la UPU în zilele de Paste s-au confruntat cu cîteva cazuri foarte grave care, în ciuda îngrijirilor acordate, nu au putut fi salvate. Acestea, însã, nu au avut nici o legãturã cu excesul alimentar sau de de bãuturã, întrucît pacientii erau vîrstnici cu afectiuni cardiace vechi. Fãrã un motiv anumite, acestia au suferit stopuri cardio-respiratorii grave, care le-au fost fatale. „Fatã de alti ani, zilele de Paste au fost ceva mai linistite, în sensul cã nu a mai fost avalansã de accidente rutiere, nu au fost multe agresiuni si nici înjunghiati sau tãiati. ÃŽn schimb, în fiecare gardã au fost peste 100 de cazuri care au necesitat investigatii si asistentã medicalã de lungã duratã. Din experienta anilor anteriori, ne asteptãm ca foarte multi pacienti cu probleme din cauza nerespectãrii regimului alimentar si prescriptiilor medicale sã vinã la spital abia mîine (miercuri, 11 aprilie - n.r.)“, a declarat doctor Iliana Nicorescu, sefa UPU din cadrul Spitalului Judetean.

Articol afisat de 1650 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective