Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Aprilie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Mistretii, vaccinati împotriva pestei porcine clasice

Mistretii, vaccinati împotriva pestei porcine clasice

• reprezentantii DSVSA Neamt, medicii veterinari si personalul silvic vor demara, curînd, campania de primăvară a acestui tip de imunizare • actiuni similare se vor desfăsura în vara si toamna acestui an •

Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Neamt, gestionarii fondurilor de vînătoare din judet si medicii veterinari arondati zonelor respective vor începe, curînd, campania de vaccinarea orală de urgentă a mistretilor împotriva pestei porcine clasice. În acest scop, personalul silvic trebuie să stabilească fondurile de vînătoare unde există populatii de mistreti si, timp de 10-14 zile, să distribuie hrană pentru acestia, pentru a le induce un reflex conditionat de loc. Apoi, medicul veterinar oficial al circumscriptiei zonale distribuie momelile vaccinale în vederea imunizării orale a acestora. Plasarea momelilor se face în momentul în care se consideră că mistretii si-au format reflex conditionat fată de locurile specifice de vaccinare. Momelile se asează manual, după care sînt acoperite cu un strat subtire de pămînt.
După fiecare plasare de momeli, se interzice vînătoarea la locurile specifice de vaccinare patru zile, pentru a nu deranja animalele si pentru a exista timpul necesar consumului de vaccin viu. Momelile neconsumate si eventual capsulele celor consumate se strîng de către vînători după cinci zile de la amplasare si se returnează DSVSA prin intermediul medicului veterinar oficial al zonei.
Fiecare campanie constă în două vaccinări, efectuate la interval de 28 de zile. În fiecare loc specific de vaccinare trebuie amplasate cîte 20-40 momeli vaccinale, în functie de densitatea mistretilor. În zona de vaccinare, locurile specifice trebuie instituite la distantă de aproximativ doi kilometri.
În cursul acestui an, trebuie să se efectueze trei campanii de vaccinare a mistretilor împotriva pestei porcine - aceasta de acum, o alta lavară si încă una la toamnă. Durata vaccinării de urgentă a mistretilor este de trei ani. Aceasta se poate prelungi în situatii epidemiologice nefavorabile sau atunci cînd riscul privind aparitia pestei porcine clasice este iminent. Vaccinarea de urgentă a mistretilor trebuie să continue cel putin un an după ultimul caz de boală diagnosticat în rîndul acestor animale sălbatice.
Vaccinul utilizat pentru imunizarea orală de urgentă a mistretilor este incorporat într-o capsulă care contine un mililitru de substantă activă si are un învelis protector cu rolul de a-l feri de variatiile temperaturii din mediul extern. Virusul vaccinal este preluat de către mistreti după distrugerea capsulei protectoare. Dacă este preluată întreaga cantitate de de suspensie dintr-o momeală, doza vaccinală este suficientă pentru imunizarea unui mistret.
La nivelul judetului Neamt se estimează un efectiv de mistreti de 1.018 capete pe un areal de aproximativ 2.515 kilometri pătrati, împărtit în 51 de fonduri de vînătoare. Pentru anul 2007, în judet au fost repartizate 238.200 momeli vaccinale pentru cele trei campanii de imunizare. Se estimează că, în cursul acestui an, vor fi vînati 159 de mistreti. De la toti mistretii găsiti morti sau împuscati si de la un anumit număr de porcine domestice se vor preleva probe pentru a fi supuse examenelor de laborator, în vederea depistării cazurilor pozitive si pentru testarea eficientei imunizării orale.

Articol afisat de 1299 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective