Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Aprilie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Mistretii, vaccinati împotriva pestei porcine clasice

Mistretii, vaccinati împotriva pestei porcine clasice

• reprezentantii DSVSA Neamt, medicii veterinari si personalul silvic vor demara, curînd, campania de primãvarã a acestui tip de imunizare • actiuni similare se vor desfãsura în vara si toamna acestui an •

Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Neamt, gestionarii fondurilor de vînãtoare din judet si medicii veterinari arondati zonelor respective vor începe, curînd, campania de vaccinarea oralã de urgentã a mistretilor împotriva pestei porcine clasice. În acest scop, personalul silvic trebuie sã stabileascã fondurile de vînãtoare unde existã populatii de mistreti si, timp de 10-14 zile, sã distribuie hranã pentru acestia, pentru a le induce un reflex conditionat de loc. Apoi, medicul veterinar oficial al circumscriptiei zonale distribuie momelile vaccinale în vederea imunizãrii orale a acestora. Plasarea momelilor se face în momentul în care se considerã cã mistretii si-au format reflex conditionat fatã de locurile specifice de vaccinare. Momelile se aseazã manual, dupã care sînt acoperite cu un strat subtire de pãmînt.
Dupã fiecare plasare de momeli, se interzice vînãtoarea la locurile specifice de vaccinare patru zile, pentru a nu deranja animalele si pentru a exista timpul necesar consumului de vaccin viu. Momelile neconsumate si eventual capsulele celor consumate se strîng de cãtre vînãtori dupã cinci zile de la amplasare si se returneazã DSVSA prin intermediul medicului veterinar oficial al zonei.
Fiecare campanie constã în douã vaccinãri, efectuate la interval de 28 de zile. În fiecare loc specific de vaccinare trebuie amplasate cîte 20-40 momeli vaccinale, în functie de densitatea mistretilor. În zona de vaccinare, locurile specifice trebuie instituite la distantã de aproximativ doi kilometri.
În cursul acestui an, trebuie sã se efectueze trei campanii de vaccinare a mistretilor împotriva pestei porcine - aceasta de acum, o alta lavarã si încã una la toamnã. Durata vaccinãrii de urgentã a mistretilor este de trei ani. Aceasta se poate prelungi în situatii epidemiologice nefavorabile sau atunci cînd riscul privind aparitia pestei porcine clasice este iminent. Vaccinarea de urgentã a mistretilor trebuie sã continue cel putin un an dupã ultimul caz de boalã diagnosticat în rîndul acestor animale sãlbatice.
Vaccinul utilizat pentru imunizarea oralã de urgentã a mistretilor este incorporat într-o capsulã care contine un mililitru de substantã activã si are un învelis protector cu rolul de a-l feri de variatiile temperaturii din mediul extern. Virusul vaccinal este preluat de cãtre mistreti dupã distrugerea capsulei protectoare. Dacã este preluatã întreaga cantitate de de suspensie dintr-o momealã, doza vaccinalã este suficientã pentru imunizarea unui mistret.
La nivelul judetului Neamt se estimeazã un efectiv de mistreti de 1.018 capete pe un areal de aproximativ 2.515 kilometri pãtrati, împãrtit în 51 de fonduri de vînãtoare. Pentru anul 2007, în judet au fost repartizate 238.200 momeli vaccinale pentru cele trei campanii de imunizare. Se estimeazã cã, în cursul acestui an, vor fi vînati 159 de mistreti. De la toti mistretii gãsiti morti sau împuscati si de la un anumit numãr de porcine domestice se vor preleva probe pentru a fi supuse examenelor de laborator, în vederea depistãrii cazurilor pozitive si pentru testarea eficientei imunizãrii orale.

Articol afisat de 1635 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective