Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 11 Aprilie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Mitul invincibilitãtii presedintelui Bãsescu a fost puternic zguduit“

„Mitul invincibilitãtii presedintelui Bãsescu a fost puternic zguduit“

• interviu cu Rãzvan Bobeanu, deputat PSD de Neamt

Reporter: Parlamentul a votat un nou Guvern, care a si fost învestit. Este un Guvern pe termen scurt? Cîte sanse are?
Rãzvan Bobeanu:
Luînd în considerare sustinerea primitã ca numãr de voturi - 303 de parlamentari din 469, consider cã acest Guvern are sanse sã reziste. PSD nu a votat pentru sau contra unui partid, nu a votat pentru sau contra unui program. PSD a votat pentru o solutie de iesire din criza politicã în care se aflã România de o bunã bucatã de timp. S-au fãcut fel de fel de speculatii, chiar din partea analistilor politici, cum cã toate voturile au fost motivate cu frica de alegeri anticipate. Noi nu ne temem de alegeri anticipate, nu fugim de ele, dar consider cã nu ar schimba cu nimic structura actualã a Parlamentului. Sã presupunem cã se fac alegeri anticipate: vom avea aceeasi reprezentare în Parlament, poate doar cu noutatea cã va intra si PNG, dupã cum o aratã sondajele. Va trebui constituitã o nouã majoritate, deoarece tot sondajele aratã cã nici un partid nu are o cifrã apropiatã de 50% pentru a fi majoritar singur. Deci, este cam greu. Tocmai de aceea, am votat pentru un nou Guvern. Oricum, cineva trebuia sã plece de la guvernare, fie PD, fie PNL. Iar Partidul Social Democrat nu este deloc vinovat de atitudinea ireconciliantã dintre cele douã partide, pînã mai ieri prietene.
Rep: PSD a ajuns coleg de Opozitie cu PD. Veti colabora ca aliati împotriva Puterii?
R.B.:
Sincer, eu nu vãd o colaborare a PSD cu PD. Nu o vãd posibilã, întrucît de doi ani si jumãtate Partidul Democrat a fost singurul din arcul guvernamental care a avut o strategie internã foarte bine stabilitã si coordonatã de a distruge PSD si tot ceea ce însemna PSD în teritoriu. Mã refer aici la consilieri judeteni, consilieri locali, primari si viceprimari. Tocmai din acest motiv, nu mã vãd stînd la masã cu cei care n-au stiut sã respecte Opozitia atît de necesarã într-o democratie si democratia în sine pînã la urmã.
Rep.: Luînd în calcul decizia Curtii Constitutionale, cum rãmîne cu suspendarea presedintelui?
R.B.:
Partidul Social Democrat va continua demersurile pentru suspendarea presedintelui Traian Bãsescu, iar decizia Curtii Constitutionale - pe care o respect - mi se pare cã nu este deloc fermã, ca altãdatã. Lasã loc la interpretãri si, deci, cale deschisã atît pentru presedintele Traian Bãsescu, cît si pentru cei care au initiat procedura de suspendare. Practic, Curtea Constitutionalã a aruncat mingea în terenul Parlamentului, detasîndu-se oarecum de ceea ce se va întîmpla în Parlament la momentul votului privind suspendarea. Este o decizie ambiguã si nu este doar pãrerea noastrã, ci a majoritãtii.

„Traian Bãsescu nu are voie, ca presedinte al României, sã încalce Constitutia“

Rep.: Cum poate interpreta PSD avizul Curtii Constitutionale?
R.B.:
Avizul Curtii Constitutionale nu este nici pro, nici contra lui Traian Bãsescu. Prin decizia oarecum neclarã, procedura de suspendare este mutatã exclusiv în zona politicului. Însã, vreau sã spun un lucru: Curtea Constitutionalã a recunoscut încãlcãri ale Constitutiei de cãtre Traian Bãsescu. Mai grave, mai putin grave, nu conteazã. Traian Bãsescu nu are voie, ca presedinte al României, sã încalce Constitutia, iar cînd persistã în aceastã gresealã, poate fi consideratã gravã.
Rep.: Ce urmeazã?
R.B.:
Probabil, sãptãmîna aceasta va exista votul în Parlament pentru suspendarea presedintelui, deoarece Parlamentul are 24 de ore la dispozitie din momentul publicãrii în Monitorul Oficial. În opinia mea, suspendarea are mari sanse de reusitã, pornind si de la faptul cã nu s-a transat problema la Curtea Constitutionalã. Numeric vorbind, consider cã existã numãrul de voturi necesar pentru suspendarea lui Traian Bãsescu, fiindcã ce s-a întîmplat cu Guvernul restructurat poate fi considerat si ca un vot anti-prezidential. Dupã suspendare, Constitutia prevede foarte clar cã, în termen de 30 de zile, trebuie organizat referendumul pentru demiterea presedintelui. Personal, consider acest lucru ca o nouã campanie electoralã. Va fi greu, însã, ca referendumul sã fie valabil, avînd în vedere obligativitatea prezentei la vot a 50+1 din alegãtorii înscrisi pe listele electorale, adicã peste 9 milioane de votanti.
Rep.: Presupunînd cã referendumul nu va fi valabil, va fi suficientã actiunea PSD de pînã acum ca sã îl potoleascã pe presedinte sau mãcar sã îi dea de gîndit?
R.B.:
La doi ani si jumãtate de cînd a preluat mandatul, mitul invincibilitãtii presedintelui Traian Bãsescu a fost puternic zguduit. Personal, cred cã, dacã va rãmîne presedintele României, Traian Bãsescu va avea zile grele în obtinerea unui nou mandat de presedinte în 2009.

Articol afisat de 1885 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(A consemnat Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective