Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Aprilie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Politist printre infractorii din Italia

Politist printre infractorii din Italia

• un ofiter pietrean a stat aproape douã luni în Italia, unde a contribuit la prinderea mai multor infractori români • împreunã cu alti politisti români si italieni, nemteanul a actionat în orasele Bologna, Padova, Torino, Verona si Perugia • în mai putin de douã luni au fost prinsi 130 de infractori, din care 102 sînt români •

Codrut P, un ofiter nemtean, din cadrul Serviciului de investigatii criminale, a participat, în perioada 13 februarie-5 aprilie, la operatiunea „Itaro 2“, o continuare a cooperãrii internationale, desfãsurate la sfîrsitul anului trecut în douã orase italiene, Roma si Milano. De acestã datã, politistul nemtean, aflat la a treia actiune în strãinãtate, a participat la o misiune ce a fost desfãsuratã în Bologna, Padova, Torino, Verona si Perugia. ÃŽmpreunã cu alti politisti români si italieni, ofiterul nemtean si-a dat concursul la arestarea a 130 de români, acuzati de sãvîrsirea unor infractiuni. Cei mai multi români arestati provin din judetele Timis, Mehedinti, Dolj, Brasov, Constanta, Brãila, Galati, Vrancea, Bacãu, Neamt, Iasi si Bucuresti. Trebuie precizat cã, din cei 130 de infractori prinsi, 102 sînt cetãteni români. Cei mai multi din numãrul total, respectiv 101, au comis infractiuni contra patrimoniului, 14 infractiuni de migratie ilegalã, iar restul de 15 sînt cercetati pentru comiterea altor fapte penale. „Obiectivul cooperãrii între politiile celor douã state este de a preveni si combate infractiunile sãvîrsite de cetãtenii români în strãinãtate, iar în acest sens Politia Românã colaboreazã cu structurile similare ale altor state, rezultatele obtinute pînã în prezent demonstrînd, încã o datã, cã numai în echipã se poate asigura un spatiu european de securitate si sigurantã“, a declarat inspectorul Cãtãlina Bãdeanu, purtãtor de cuvînt al Politiei Neamt.

Douã luni în luptã cu gãstile mafiote din Italia

Anul trecut, ofiterul pietrean Codrut P. a mai participat la o actiune similarã ce a avut drept scop prevenirea si combaterea infractiunilor comise de cetãteni români în strãinãtate, respectiv în douã orase importante din nordul Italiei. Codrut P., a fost trimis, initial, pentru o lunã în tara respectivã, pentru a acorda sprijin si consultantã colegilor de acolo, însã oamenii legii din Italia au cerut prelungirea sederii cu încã o lunã. La întoarcerea în România, reporterii Monitorul au reusit sã stea de vorbã cu ofiterul pietrean care s-a fãcut remarcat în Italia. Rezervat în a face declaratii, lucru absolut de înteles mai ales cã politistul a lucrat sub acoperire, Codrut P. a acceptat sã ne povesteascã, dar fãrã a accepta sã fie fotografiat, lucruri inedite din perioada în care a luptat contra infractorilor în Italia. „Lucrînd în Italia timp de douã luni, dar si din statisticile întocmite de oamenii legii de acolo, reiese cã printre infractiunile comise cel mai des de cãtre cetãtenii români se numãrã prostitutia si proxenetismul, folosirea de cãrti de credit clonate, precum si cu traficul de droguri. ÃŽn Italia, prostitutia nu este incriminatã, ba chiar mai mult, prostituatele sînt considerate victime, iar dacã sînt dispuse sã colaboreze cu politistii, chiar sînt protejate. Fetele primesc permis de sedere si beneficiazã de protectie, asta pentru prinderea celor care le exploateazã sexual. Bineînteles cã, în continuare, se comit numeroase furturi de cãtre concetãtenii nostri, dar se constatã cã iau amploare infractiunile de mare violentã“, declara anul trecut, în mai, la întoarcerea în tarã, politistul pietrean. Acesta tocmai pusese umãrul la rezolvarea unui conflict deosebit de violent între români si albanezi. Munca fãcutã de el a fost de folos oamenilor legii din Peninsulã, care au reusit anihilarea celor douã grupãri mafiote care se luptau pentru împãrtirea teritoriilor de influentã. „Practic, în orasul unde am stat avusese loc o reglare de conturi între un grup de români si unul de albanezi. Conflictul plecase de la împãrtirea zonelor. Românii se ocupã cu prostitutia, iar albanezii cu drogurile si, uneori, mai intrã unii pe teritoriile altora. De altfel, astfel de conflicte au loc destul de des între grupãrile mafiote, toate plecînd de la amestecul unora în treburile altora. ÃŽn ciuda acestor reglãri de conturi, niciodatã un strãin nu deranjeazã Mafia italianã. Probabil îsi cunosc lungul nasului si mai stiu cã orice încãlcare a unor reguli nescrise poate fi fatalã“, a mai declarat ofiterul pietrean.
De altfel, prezenta unor politisti români în Italia este de real ajutor autoritãtilor din Peninsulã. Si este de înteles acest lucru, în conditiile în care în Italia locuiesc sute de mii de români. Cum pãdure fãrã uscãturi nu existã, printre cei care îsi cîstigã în mod cinstit existenta, existã si indivizi certati cu legea. ÃŽn ultimii ani, românii infractori au evoluat, în sensul cã si-au extins activitatea. Astfel, pe lîngã furturi si prostitutie, românii au început sã se facã remarcati si în alte „domenii“, respectiv traficul de droguri si folosirea cãrtilor de credit clonate.

Articol afisat de 1960 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective