Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Iunie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Calitatea produselor lactate lasa de dorit

• inspectorii OJPC Neamt au verificat 25 de unitati care desfac produse lactate, la 12 fiind constatate abateri • au fost aplicate sase amenzi Ă®n valoare totala de 10.000 lei •

Calitatea laptelui de consum, a laptelui praf si a produselor lactate acide a facut obiectul unor controale efectuate recent de catre inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Neamt. S-a mai verificat respectarea prevederilor legale privind comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare si publicitate a acestor produse. Verificarile s-au facut la unitati de desfacere a produselor din Piatra Neamt, Roman, Bicaz si la un producator local din Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Agricola din Secuieni. Au fost controlati 25 de operatori economici si au fost constatate abateri la 12 dintre acestia. Evaluarea calitatii laptelui de consum supus comercializarii s-a facut în baza examinarii organoleptice si fizico-chimice efectuate în laboratoare de profil, urmarindu-se îndeosebi parametri precum aciditatea, densitatea, continutul de grasime.
La magazinul din Piatra Neamt al SC Euro Vor, laptele de consum „Raraul“, produs de SC Raraul, din judetul Suceava, avea gust si miros strain de natura produsului, preluate din mediul Ă®nconjurator (hranirea animalelor Ă®n timpul mulgerii si pastrarea mai mult timp a laptelui Ă®n grajd dupa mulgere. Analiza microbiologica efectuata pe probe de lapte recoltate de la producatorul local din Secuieni a aratat ca produsele se Ă®ncadrau Ă®n prevederile legale. ĂŽn ceea de priveste calitatea produselor lactate acide existente la comercializare, nu au fost constate nereguli decĂ®t la magazinul alimentar SC Orion SA din Piatra Neamt. Aici a fost gasit la comercializare iaurt gras, produs de SC Cavior Iasi, filiala Oniceni, judetul Suceava, cu termen de garantie depasit si care prezenta gust acru pronuntat.
Controlul calitatii laptelui partial sau total deshidratat existent la comercializare nu a evidentiat produse cu potential periculos pentru sanatatea consumatorilor - lapte praf cu gust rînced, impurificat, cu urme de arsuri sau miros de mucegai.
ĂŽn privinta modului de informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare si caracterizare ale produselor comercializate, la sase operatori economici s-au constatat abateri de marcare. La SC Gyl Stef din Bahna, SC Luminita Barcan, Alexandru Cel Bun – magazin Roznov si SC Bacrus Com SRL din Roznov s-a constatat neafisarea preturilor. La SC Gyl Stef SRL din Bahna si SC Luminita Barcan din Alexandru Cel Bun – magazin Roznov, produsele lactate acidofile erau expuse Ă®n spatiu frigorific la care nu se asigura temperatura de pastrare prescrisa de producator (2-4 grade Celsius), din cauza functionarii defectuoase a agregatului frigorific sau a supraĂ®ncarcarii spatiilor frigorifice.
Ca urmare a neregulilor constatate pe parcursul efectuarii controalelor, inspectorii OJPC Neamt au oprit definitiv de la comercializare 12 kilograme lapte si produse lactate acide, în valoare de 48 lei, au oprit temporar de la comercializare 80 kilograme produse în valoare de 414 lei si au aplicat sase amenzi în valoare de 10.000 lei (100 de milioane lei vechi).

Articol afisat de 2658 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective