Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Compostati de necuvîntatoare

Compostati de necuvîntatoare

• de la începutul anului, 331 de nemteni au ajuns la Spitalul de Urgenta ca urmare a agresiunii animalelor • 63 dintre ei sînt copii •

331 de nemteni au ajuns la Spitalul Judetean de Urgenta Neamt, în primele cinci luni ale anului, dupa ce au fost victimele furiei necuvîntatoarelor domestice sau salbatice. Cei mai multi dintre cei muscati sau zgîriati de animale au necesitat efectuarea tratamentului antirabic, întrucît agresorii cu colti si gheare, în cea mai mare parte domestici, nu erau cunoscuti si nu se stia daca au fost vaccinati împotriva turbarii. Cea mai mare parte dintre victimele care au facut tratament sînt persoane adulte si locuiesc în mediul urban, dar 63 dintre acestea sînt copii.
Atacul asupra nemtenilor luati în colti de patrupede a venit de cele mai multe ori din partea cîinilor vagabonzi care împînzesc orasul, dar si din partea pisicilor, cailor, hamsterilor, vulpilor sau sobolanilor.
O persoana care este muscata de un animal trebuie neaparat sa se prezinte la medic, care sa stabileasca daca este sau nu nevoie de tratament pentru profilaxia rabiei. Altfel, pacientului trebuie sa i se faca desensibilizare cu ser antirabic, dupa care, în prima, a treia, a saptea, a patrusprezecea si a douazeci si opta zi de la producerea accidentului i se administreaza vaccinul antirabic.
Costurile tratamentului antirabic sînt destul de importante. Pretul unei fiole de vaccin este de 85.000 de lei, iar cel al unei fiole de ser antirabic - 20.000 de lei. Potrivit statisticilor facute de cadrele medicale ale sectiei Contagioase a Spitalului Judetean Neamt, în primele cinci luni ale anului, au fost utilizate pentru profilaxia rabiei, la cei care au avut de suferit de pe urma animalelor, circa 800 de fiole de vaccin antirabic si 120 de fiole de ser antirabic.
Asta înseamna ca la Spitalul Judetean Neamt, contravaloarea tratamentelor antirabice efectuate, în primele cinci luni, a fost de aproximativ 7.500 lei (peste 75 de milioane de lei vechi).
Unul dintre nemtenii care au necesitat tratament antirabic, dar nu numai, dupa de a fost victima furiei unui cal, este Ion Asmarandei, în vîrsta de 65 de ani, din comuna Tupilati. Acesta a fost muscat de propriul armasar, cu care s-a dus la un moment dat la cîmp ca sa împrastie îngrasaminte. Cînd a terminat treaba si se pregatea sa plece acasa, gospodarul s-a aplecat ca sa ridice lantul cu care îsi priponise animalul, iar armasarul s-a napustit asupra lui, l-a trîntit la pamînt si l-a muscat atît de tare de bratul stîng, încît i-a smuls o bucata din muschi. Spre norocul sau, sateanul fusese însotit pe cîmp de unul dintre fii, care a reusit sa stapîneasca furia animalului, si-a ajutat tatal sa se ridice si l-a transportat la dispensarul din comuna. Ulterior, victima a fost transportata la Spitalul Judetean de Urgenta Neamt, unde investigatiile medicale efectuate au aratat ca a suferit o plaga severa la nivelul cotului si antebratului stîng, dar a scapat fara fracturi osoase. Ramas în îngrijirea cadrelor medicale ale sectiei Chirurgie Plastica si Reparatorie, pacientul a fost supus unei interventii chirurgicale complexe, dat fiind faptul ca i-au fost afectate atît vasele de sînge, cît si muschii, i-au fost contuzionati nervii si s-a ales si cu o lipsa de tesuturi moi. Socat de reactia extrem de agresiva a armasarului care, în opt ani de cînd îl avea gospodarul, nu a mai avut astfel de apucaturi, barbatul a decis sa îl vînda.

Articol afisat de 1694 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lacramioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective