Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Iunie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
SMECHERIE CU SPATIU, în buricu’ tîrgului Chetrei

SMECHERIE CU SPATIU, în buricu’ tîrgului Chetrei

• firma consilierului local Andrei Baciu, încă în exercitiu, s-a mutat de lîngă Prefectură, în casa filatelistilor nemteni • spatiul este cu dichis, întrucît Andrei Baciu nu are nici un contract de sedere • nici Asociatia Judeteană a Filatelistilor nu mai are contract de închiriere pentru că cel vechi a expirat, iar prelungirea încă n-a fost aprobată de Aqua Calor •

Andrei Baciu, unul din cei mai renumiti, cei mai activi, cei mai descurcăreti consilieri locali de Piatra Neamt are probleme cu spatiul. Nu de orientare, pentru că masinile sînt de mult dotate cu GPRS, si nici cu spatiul locativ, pentru că acolo lucrurile se rezolvă foarte usor, ci cu spatiul pentru firmă, desi Herom este o întreprindere care functionează ca un ceas elvetian, din cîte stim noi. Locul care îi face n(ec)azuri consilierului Baciu este la parterul blocului A2 de pe bulevardul Republicii nr. 19, cunoscut mai ales împătimitilor de timbre si cărti postale. Spatiul a fost dat de guvernul de dinainte de ‘89 Asociatiei Filatelistilor. După revolutie, a ajuns în administrarea municipalitătii pietrene, iar prin 1992 a fost dat ca zestre societătii Aqua Calor, cu ocazia înfiintării. Filatelistii au rămas locatari fideli ai imobilului, întrucît erau constituiti într-un ONG. S-a făcut contract de închiriere între Aqua Calor si colectionari, iar ulterior a apărut în peisaj si un subchirias, Mihai Beraru, deoarece chiria era mult prea mare pentru o organizatie non-profit. Toată tărăsenia s-a derulat în conditii optime pînă mai acum o lună, cînd atmosfera pe metru pătrat a devenit brusc prea aglomerată, prin aparitia unui sub-subchirias, cu nume, cu renume si cu statut: Andrei Baciu, fost candidat independent la Primăria Piatra Neamt, membru PNL exclus, consilier aflat în suspensie.

Aqua Calor aude, dar nu vede

Administratorul spatiului, societatea de termie a municipiului, vrea bani. Direct de la chirias, că nu-l interesează cine mai stă acolo, desi în contractul de închiriere nu prea se vorbeste de subînchirieri. Directorul Petru Zelincă a... auzit că ar mai sta unii prin casa lui. „Am auzit că mai stă cineva în spatiul respectiv. Eu nu am nici un document, nici un contract de subînchiriere, nimic. Că în fapt mai există cineva acolo si îsi desfăsoară activitatea... Ar trebui să fac sesizare, să fac cercetări. Astept, însă, să se semneze contractul si să achite suma, iar apoi voi putea face verificări. Dacă pînă la sfîrsitul lunii chiriasul nu plăteste si Consiliul de Administratie nu prelungeste contractul, voi trece la executorul judecătoresc si la evacuare. A chiriasului, normal, că eu nu am treabă cu ceilalti care stau acolo! El i-a luat în gazdă“, a declarat Petru Zelinca, directorul Aqua Calor.
Viorel Nicolau, presedintele Asociatiei filatelistilor nemteni, este de acord cu directorul Zelincă în ce priveste lipsa unui contract de subînchirirere, dar îl contrazice cînd vine vorba de cel care a subînchiriat primul: „Noi nu am subînchiriat spatiul nimănui. Aqua Calor, prin ‘92 sau ‘93, l-a subînchiriat societătii RMB Construct, care sînt urmasii societătii Alpin. Este vorba de domnul Berariu, care are firmă de proiectare. O fi Top Work SRL, dar eu îl stiu de RMB. La momentul subînchirierii către domnul Berariu, atunci în anii ‘90, au fost de acord toate părtile implicate. Chiria este suficient de mare si pentru că noi, ca organizatie neguvernamentală, nu aveam fonduri, s-a acceptat subînchirierea. Ei plătesc oficial, la pretul pietei, noi plătim la cel corespunzător ONG-urilor. Acum, nu există o sub-subînchiriere“.
Aflăm cu această ocazie că în spatiu mai există si domnul Beraru, nu cu Alpin, că ar fi în faliment, ci cu RMB Construct sau Top Work. După cum se vede, precizia este la rang de cinste în Aqua Calor.

Chiriasul ideal: nu se vede, nu se simte

Consilierul local de Piatra Neamt Andrei Baciu a nimerit si el în brambureala contractuală din jurul imobilului cu pricina pe motiv de lipsă de spatiu. „Ce caută domnul Baciu? Are contract de colaborare cu domnul Beraru. Pe mine m-a interesat în principal să nu facă activităti porno si jurnalism. În rest, mi-a convenit, atîta timp cît îsi achită partea. Obligatoriu plăteste si el chirie, că nu poate să vină oricine să stea gratis si să plătească altii pentru el. Chiria este aproximativ 20 de milioane lunar pentru tot spatiul. Nu stiu cît este cota noastră“, declară Viorel Nicolau, presedintele filatelistilor.
Mai deunăzi, Andrei Baciu se plîngea că pe el nimeni nu l-a ajutat cu un spatiu moca (si nu cafea). Nevoit să plece de lîngă Prefectură s-a aciuat în poala domnului Berariu, dar foarte distantat de filatelisti, după cum singur spune. „Eu nu stau în spatiul Asociatiei Filatelistilor. Eu sînt în colaborare cu domnul Berariu. Facem activitate împreună si, deci, coabităm. Domnul Berariu este un cetătean foarte cunoscut si respectabil al acestui oras si are societatea Top Work SRL. Pentru că el are un spatiu suficient acolo, am încăput si eu în 40 de metri pătrati din cei o sută. Dar nu stau în spatiul Asociatiei Filatelistilor“, a declarat Andrei Baciu.
Cum or colabora, nu stim; probabil domnul Berariu proiectează expresoare de cafea din ciment. Iar domnul Baciu dotează constructiile domnului Berariu cu cîte un automat de ness la fiecare etaj. În rest, declaratiile sînt praf în ochi si încearcă să ascundă un lucru evident: un ales local stă într-un spatiu al municipalitătii în mod suspect, fără contract de închiriere sau subînchiriere, beneficiind de complicitatea celor care ar trebui să se ocupe de o eficientă administrare a bunurilor municipiului. Credem noi că domnul Zelincă nu are curaj să controleze pe motive de subordonare. Poate Corpul de Control al primăriei, în frunte cu doamna viceprimar Mihaela Stoica, o buna cunoscătoare a treburilor orasului, a spatiilor comerciale, a licitatiilor si la fel de liberală ca Andrei Baciu, să ne comunice în mod oficial de cînd stă domnul Baciu în spatiu, în ce calitate, cît a achitat si pe baza căror acte a plătit ce a plătit. Că de nu, totul seamănă cu contractul prin care domnul Baciu si-a pus automat de cafea la primărie la cererea angajatilor. Sîntem convinsi că toti filatelistii au votat pentru ca domnul Baciu să intre în spatiul cu pricina. La fel si oamenii domnului Berariu.

Amenintarea supremă - evacuarea

„Este spatiul nostru din 1987, cînd l-am primit prin decizie guvernamentală. A fost special făcut pentru noi, cu propunerile noastre de compartimentare si de amenajare, cu ideile noastre. La ora actuală am făcut solicitare de prelungire a contractului către Aqua Calor si asteptăm răspunsul. Avem într-adevăr o chirie restantă pe o lună - două, dar am plătit 15 milioane si mai avem de achitat vreo 10“, a declarat Viorel Nicolau, presedintele Asociatiei Judetene a Filatelistilor din Neamt.
„Am amînat pronuntarea, încă nu s-a prelungit contractul cu Asociatia Filatelistilor“, spune directorul Petru Zelinca. „Trebuie să aprobe întîi Consiliul de Administratie al societătii, care se va întruni în sedintă în această lună. Nu vom prelungi însă contractul dacă filatelistii nu achită cele 20 - 30 de milioane, nu mai stiu cît au datorie. Au achitat mai mult de jumătate, dar tot mai au restantă si eu am spus că nu vom accepta esalonare. Ori plătesc tot pînă la sfîrsitul lunii, ori vom apela la executor judecătoresc si nu mai prelungim nici un fel de contract. Eu am făcut un referat în acest sens Consiliului de Administratie, dar să vedem ce decizie va lua“, a adăugat el.

Poveste cu final previzibil

Acum vreo două luni de zile, Monitorul de Neamt spunea că în spatiul cu pricina va intra un consilier local. A intrat domnul Baciu. Deci, am avut dreptate. Acum spunem că nimeni nu va avea curaj să-l mătrăsească de acolo pe motive bătătoare la ochi de încălcare a legii. În mod normal, astăzi Consiliul de Administratie al Aqua Calor ar trebui să se trezească din letargie si să evacueze spatiul în cauză. Apoi, în spiritul liberalismului absolut promovat în zonă, spatiul să fie scos la licitatie, ca unul aflat în buricul tîrgului. Dacă nu se trece în caietul de sarcini închirierea directă către vreo bancă, cine stie ce norocos poate să cîstige licitatia si să-l subînchirieze pe un pret bun. În momentul acela Andrei Baciu ar putea intra în competitie reală, conform principiilor liberale.

Articol afisat de 2362 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de dragos_quicki la data 18.06.2007 16:00
SE ZICE GPS!!!!
GPRS este un sistem de conectare la internet via GSM.

Cu placere!
Dragos
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective