Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SMECHERIE CU SPATIU, în buricu’ tîrgului Chetrei

SMECHERIE CU SPATIU, în buricu’ tîrgului Chetrei

• firma consilierului local Andrei Baciu, încã în exercitiu, s-a mutat de lîngã Prefecturã, în casa filatelistilor nemteni • spatiul este cu dichis, întrucît Andrei Baciu nu are nici un contract de sedere • nici Asociatia Judeteanã a Filatelistilor nu mai are contract de închiriere pentru cã cel vechi a expirat, iar prelungirea încã n-a fost aprobatã de Aqua Calor •

Andrei Baciu, unul din cei mai renumiti, cei mai activi, cei mai descurcãreti consilieri locali de Piatra Neamt are probleme cu spatiul. Nu de orientare, pentru cã masinile sînt de mult dotate cu GPRS, si nici cu spatiul locativ, pentru cã acolo lucrurile se rezolvã foarte usor, ci cu spatiul pentru firmã, desi Herom este o întreprindere care functioneazã ca un ceas elvetian, din cîte stim noi. Locul care îi face n(ec)azuri consilierului Baciu este la parterul blocului A2 de pe bulevardul Republicii nr. 19, cunoscut mai ales împãtimitilor de timbre si cãrti postale. Spatiul a fost dat de guvernul de dinainte de ‘89 Asociatiei Filatelistilor. Dupã revolutie, a ajuns în administrarea municipalitãtii pietrene, iar prin 1992 a fost dat ca zestre societãtii Aqua Calor, cu ocazia înfiintãrii. Filatelistii au rãmas locatari fideli ai imobilului, întrucît erau constituiti într-un ONG. S-a fãcut contract de închiriere între Aqua Calor si colectionari, iar ulterior a apãrut în peisaj si un subchirias, Mihai Beraru, deoarece chiria era mult prea mare pentru o organizatie non-profit. Toatã tãrãsenia s-a derulat în conditii optime pînã mai acum o lunã, cînd atmosfera pe metru pãtrat a devenit brusc prea aglomeratã, prin aparitia unui sub-subchirias, cu nume, cu renume si cu statut: Andrei Baciu, fost candidat independent la Primãria Piatra Neamt, membru PNL exclus, consilier aflat în suspensie.

Aqua Calor aude, dar nu vede

Administratorul spatiului, societatea de termie a municipiului, vrea bani. Direct de la chirias, cã nu-l intereseazã cine mai stã acolo, desi în contractul de închiriere nu prea se vorbeste de subînchirieri. Directorul Petru Zelincã a... auzit cã ar mai sta unii prin casa lui. „Am auzit cã mai stã cineva în spatiul respectiv. Eu nu am nici un document, nici un contract de subînchiriere, nimic. Cã în fapt mai existã cineva acolo si îsi desfãsoarã activitatea... Ar trebui sã fac sesizare, sã fac cercetãri. Astept, însã, sã se semneze contractul si sã achite suma, iar apoi voi putea face verificãri. Dacã pînã la sfîrsitul lunii chiriasul nu plãteste si Consiliul de Administratie nu prelungeste contractul, voi trece la executorul judecãtoresc si la evacuare. A chiriasului, normal, cã eu nu am treabã cu ceilalti care stau acolo! El i-a luat în gazdã“, a declarat Petru Zelinca, directorul Aqua Calor.
Viorel Nicolau, presedintele Asociatiei filatelistilor nemteni, este de acord cu directorul Zelincã în ce priveste lipsa unui contract de subînchirirere, dar îl contrazice cînd vine vorba de cel care a subînchiriat primul: „Noi nu am subînchiriat spatiul nimãnui. Aqua Calor, prin ‘92 sau ‘93, l-a subînchiriat societãtii RMB Construct, care sînt urmasii societãtii Alpin. Este vorba de domnul Berariu, care are firmã de proiectare. O fi Top Work SRL, dar eu îl stiu de RMB. La momentul subînchirierii cãtre domnul Berariu, atunci în anii ‘90, au fost de acord toate pãrtile implicate. Chiria este suficient de mare si pentru cã noi, ca organizatie neguvernamentalã, nu aveam fonduri, s-a acceptat subînchirierea. Ei plãtesc oficial, la pretul pietei, noi plãtim la cel corespunzãtor ONG-urilor. Acum, nu existã o sub-subînchiriere“.
Aflãm cu aceastã ocazie cã în spatiu mai existã si domnul Beraru, nu cu Alpin, cã ar fi în faliment, ci cu RMB Construct sau Top Work. Dupã cum se vede, precizia este la rang de cinste în Aqua Calor.

Chiriasul ideal: nu se vede, nu se simte

Consilierul local de Piatra Neamt Andrei Baciu a nimerit si el în brambureala contractualã din jurul imobilului cu pricina pe motiv de lipsã de spatiu. „Ce cautã domnul Baciu? Are contract de colaborare cu domnul Beraru. Pe mine m-a interesat în principal sã nu facã activitãti porno si jurnalism. ÃŽn rest, mi-a convenit, atîta timp cît îsi achitã partea. Obligatoriu plãteste si el chirie, cã nu poate sã vinã oricine sã stea gratis si sã plãteascã altii pentru el. Chiria este aproximativ 20 de milioane lunar pentru tot spatiul. Nu stiu cît este cota noastrã“, declarã Viorel Nicolau, presedintele filatelistilor.
Mai deunãzi, Andrei Baciu se plîngea cã pe el nimeni nu l-a ajutat cu un spatiu moca (si nu cafea). Nevoit sã plece de lîngã Prefecturã s-a aciuat în poala domnului Berariu, dar foarte distantat de filatelisti, dupã cum singur spune. „Eu nu stau în spatiul Asociatiei Filatelistilor. Eu sînt în colaborare cu domnul Berariu. Facem activitate împreunã si, deci, coabitãm. Domnul Berariu este un cetãtean foarte cunoscut si respectabil al acestui oras si are societatea Top Work SRL. Pentru cã el are un spatiu suficient acolo, am încãput si eu în 40 de metri pãtrati din cei o sutã. Dar nu stau în spatiul Asociatiei Filatelistilor“, a declarat Andrei Baciu.
Cum or colabora, nu stim; probabil domnul Berariu proiecteazã expresoare de cafea din ciment. Iar domnul Baciu doteazã constructiile domnului Berariu cu cîte un automat de ness la fiecare etaj. În rest, declaratiile sînt praf în ochi si încearcã sã ascundã un lucru evident: un ales local stã într-un spatiu al municipalitãtii în mod suspect, fãrã contract de închiriere sau subînchiriere, beneficiind de complicitatea celor care ar trebui sã se ocupe de o eficientã administrare a bunurilor municipiului. Credem noi cã domnul Zelincã nu are curaj sã controleze pe motive de subordonare. Poate Corpul de Control al primãriei, în frunte cu doamna viceprimar Mihaela Stoica, o buna cunoscãtoare a treburilor orasului, a spatiilor comerciale, a licitatiilor si la fel de liberalã ca Andrei Baciu, sã ne comunice în mod oficial de cînd stã domnul Baciu în spatiu, în ce calitate, cît a achitat si pe baza cãror acte a plãtit ce a plãtit. Cã de nu, totul seamãnã cu contractul prin care domnul Baciu si-a pus automat de cafea la primãrie la cererea angajatilor. Sîntem convinsi cã toti filatelistii au votat pentru ca domnul Baciu sã intre în spatiul cu pricina. La fel si oamenii domnului Berariu.

Amenintarea supremã - evacuarea

„Este spatiul nostru din 1987, cînd l-am primit prin decizie guvernamentalã. A fost special fãcut pentru noi, cu propunerile noastre de compartimentare si de amenajare, cu ideile noastre. La ora actualã am fãcut solicitare de prelungire a contractului cãtre Aqua Calor si asteptãm rãspunsul. Avem într-adevãr o chirie restantã pe o lunã - douã, dar am plãtit 15 milioane si mai avem de achitat vreo 10“, a declarat Viorel Nicolau, presedintele Asociatiei Judetene a Filatelistilor din Neamt.
„Am amînat pronuntarea, încã nu s-a prelungit contractul cu Asociatia Filatelistilor“, spune directorul Petru Zelinca. „Trebuie sã aprobe întîi Consiliul de Administratie al societãtii, care se va întruni în sedintã în aceastã lunã. Nu vom prelungi însã contractul dacã filatelistii nu achitã cele 20 - 30 de milioane, nu mai stiu cît au datorie. Au achitat mai mult de jumãtate, dar tot mai au restantã si eu am spus cã nu vom accepta esalonare. Ori plãtesc tot pînã la sfîrsitul lunii, ori vom apela la executor judecãtoresc si nu mai prelungim nici un fel de contract. Eu am fãcut un referat în acest sens Consiliului de Administratie, dar sã vedem ce decizie va lua“, a adãugat el.

Poveste cu final previzibil

Acum vreo douã luni de zile, Monitorul de Neamt spunea cã în spatiul cu pricina va intra un consilier local. A intrat domnul Baciu. Deci, am avut dreptate. Acum spunem cã nimeni nu va avea curaj sã-l mãtrãseascã de acolo pe motive bãtãtoare la ochi de încãlcare a legii. În mod normal, astãzi Consiliul de Administratie al Aqua Calor ar trebui sã se trezeascã din letargie si sã evacueze spatiul în cauzã. Apoi, în spiritul liberalismului absolut promovat în zonã, spatiul sã fie scos la licitatie, ca unul aflat în buricul tîrgului. Dacã nu se trece în caietul de sarcini închirierea directã cãtre vreo bancã, cine stie ce norocos poate sã cîstige licitatia si sã-l subînchirieze pe un pret bun. În momentul acela Andrei Baciu ar putea intra în competitie realã, conform principiilor liberale.

Articol afisat de 2733 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de dragos_quicki la data 18.06.2007 15:00
SE ZICE GPS!!!!
GPRS este un sistem de conectare la internet via GSM.

Cu placere!
Dragos
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective