Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Iunie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Lichidatorul de la Zimca, dosar penal

Lichidatorul de la Zimca, dosar penal

• Ioan Pompei Horja, administrator coordonator al societătii de lichidări judiciare Coreli, este judecat pentru fapte de coruptie • Coreli este lichidatorul fabricii de bere Zimca • procurorii DNA l-au trimis pe Horja în judecată, pentru comiterea infractiunilor de luare de mită si trafic de influentă •

Fabrica de bere Zimca din Piatra Neamt, aflată în procedură de lichidare judiciară de aproape doi ani, este pe cale să scape de lichidatorul desemnat de către instantă. Si asta pentru că administratorul coordonator al societătii Coreli Tîrgu Mures, firmă care se ocupă de falimentul fabricii de bere, a fost trimis în judecată de către procurorii anticoruptie. Lichidatorul judiciar Ioan Pompei Horja va fi judecat pentru comiterea infractiunilor de luare de mită în formă continuată si trafic de influentă. Din probele administrate de către procurorii anticoruptie, s-a stabilit că Horja, în calitatea detinută, a pretins în mod repetat suma de 1 miliard de lei vechi (în septembrie 2004) si 800 de milioane de lei vechi (septembrie 2005), din care a primit în luna martie 2006, în două transe, suma de 500 de milioane de lei. În schimbul sumei pretinse, Horja a promis că va ajuta o societate comercială din localitatea Gherla, judetul, Cluj să cumpere o fabrică de alcool apartinînd unei societăti din Tîrgu Mures, la un pret mult redus în raport cu valoarea reală a bunurilor.
Procurorii Departamentului National Anticoruptie au mai constatat că Horja, în aceeasi calitate de lichidator judiciar, a mai pretins, în luna iunie 2006, suma de 500 de milioane de lei vechi, lăsînd să se creadă că are influentă asupra judecătorului sindic de la Tribunalul Comercial Mures, în sensul că ar putea să îl determine să nu dea curs unei cereri de reziliere a contractului de vînzare-cumpărare prin care societatea din Gherla achizitionase fabrica de alcool. Cererea de reziliere a contractului fusese depusă chiar de societatea de lichidare judiciară reprezentată de Horja Ioan Pompei, pe motiv că, la un anumit moment, nu fuseseră achitate la timp transele de plată la care se angajase societatea cumpărătoare. O eventuală admitere a cererii de reziliere ar fi avut ca urmare pierderea dreptului societătii din Gherla asupra fabricii de alcool.
Pentru recuperarea mitei, procurorii anticoruptie au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra actiunilor detinute de inculpat la societatea Sumel Electromures Tîrgu Mures si indisponibilizarea acestora pînă la nivelul de 50.000 ron.

Zimca pe mîinile unui corupt?

Societatea Zimca se află în procedură de lichidare judiciară din cursul anului 2005. Instanta a numit-o pe Coreli SPRL din Tîrgu Mures să se ocupe de lichidarea fabricii de bere. Cei care mai lucrează la Zimca s-au abtinut să comenteze succesul firmei muresene pe plaiurile pietrene. „Acest Horja s-a ocupat initial de societatea Zimca. Firma Coreli are doi asociati, unul dintre ei fiind domnul Bubuleu. Acesta a venit mai mult în ultima perioadă în Neamt. În rest, ce să zic, au făcut si nu au prea făcut treabă. Este si greu, din moment ce ei sînt la Tîrgu Mures, iar firma este în Neamt. Au evaluat fabrica si au scos-o la vînzare în bloc, pentru suma de 149 de miliarde de lei vechi, însă nu s-a prezentat nici un cumpărător. Acum se face o nouă evaluare si se va scoate din nou la licitatie. Este păcat că timpul trece, iar aici se pierd bani. Berea Zimca este una cunoscută nu numai în Moldova, ci în toată România. În loc să producă beneficiu, utilajele stau si ruginesc de pomană“, ne-a declarat, sub protectia anonimatului, un cunoscător a ceea ce se întîmplă la fabrica de bere.
Faptul că un lichidator judiciar, judecat pentru fapte de coruptie, încă îsi exercită profesia este permis de lege. Calitatea de practician în insolventă încetează, asa cum spune si Ordonanta de Urgentă a Guvernului 86/2006, atunci cînd persoana este condamnată prin hotărîre judecătorească definitivă si irevocabilă pentru comiterea unei infractiuni intentionate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei, inclusiv orice infractiune de coruptie, precum si pentru infractiunile prevăzute de Legea nr. 31/1990 privind societătile comerciale. Calitatea de lichidator judicar încetează si în cazul în care Comisia de Disciplină a Uniunii Nationale a Practicienilor în Reorganizare si Lichidare (UNPRL) ia o decizie în acest sens.

Articol afisat de 3901 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D.MURARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective