Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Un nou miting în fata Manastirii Agapia

• localnicii din satul Agapia vor sa iasa iar în strada, saptamîna aceasta • ei asteapta aprobarea autorizatiei de miting •

Nemultumiti ca mitingul organizat la începutul lunii iulie nu a dat rezultat scontat, satenii din Agapia vor sa iasa iar în strada. De aceasta data, spun ei, masurile pe care le vor lua sînt mult mai dure, afirmînd ca-si vor da foc în fata lacasului monahal. Prin aceasta masura, satenii vor sa-si arate nemultumirea fata de faptul ca autoritatile nu au luat nici o masura pentru a corecta, în opinia lor, o nedreptate a instantei de judecata care a împroprietarit Manastirea Agapia cu terenurile de sub casele lor. Initial, mitingul trebuia sa aiba loc saptamîna trecuta, însa autoritatile nu au aprobat masura de protest.
De aceasta data, daca autorizatia va fi eliberata, mitingul va avea loc chiar în ziua în care crestinii ortodocsi o vor sarbatori pe Sfînta Olimpiada, nume purtat si de stareta Manastirii Agapia, Olimpiada Chiriac. „Ni s-a spus ca nu am primit autorizatie pentru ca am scris în cerere ca vrem sa facem greva împotriva staretei. Am facut o alta cerere si asteptam raspunsul luni. Nu cred ca se poate împotrivi cineva actiunii noastre. Daca nu se va întîmpla nimic între timp, vom iesi în strada miercuri. De aceasta data, vom fi mai multi si vom lua si sticle de benizna cu noi, pentru a ne da foc. Probabil, este singurul gest care îi va face pe cei îndreptatiti sa ia o masura pentru a repara nedreptatile care ni s-au facut. De ani de zile cerem sa se faca dreptate, iar acest lucru nu se mai întîmpla. Probabil ca, în România, trebuie sa se întîmple o tragedie pentru ca autoritatile sa intervina în rezolvarea unei probleme grave“, a declarat Elena Marin, unul dintre nemultumiti. Se pare ca grosul nemultumitilor a crescut dupa ce, în cursul saptamînii trecute, conducerea manastirii a luat o masura care i-a nemultumit pe localnici. Informatiile noastre arata ca oamenilor li s-a interzis sa-si mai pasca vitele pe terenul manastirii, aspect care a adus noi nemultumiri.
Asadar, celor 40 de familii din satul Agapia, care sînt nemultumite de sentinta judecatoreasca emisa în cursul anului 2002, prin care Manastirea Agapia a fost împroprietarita cu suprafata de 49 de hectare de teren care se afla în intravilanul localitatii, sa li se alature si altele. Trebuie spus ca 9 hectare, din cele retrocedate manastirii, se afla sub casele unor sateni din zona care, la rîndul lor, detin acte pentru terenul pe care îl ocupa. În timp ce oamenii nu pot face nimic cu proprietatile lor, sa le vînda sau sa obtina autorizatii de construire, reprezentantii bisericii spun ca terenurile le-au apartinut dintotdeauna. Vinovati ar fi, spun monahii, comunistii care i-ar fi împroprietarit ilegal pe satenii care se lupta acum cu manastirea. Ce va iesi din toata aceasta poveste ramîne de vazut. Cert este ca autoritatile locale si cele judetene cauta solutii pentru aplanarea conflictului. Una dintre acestea ar fi aceea ca manastirea sa accepte un alt teren în schimbul celor 9 hectare care se afla sub casele oamenilor. Cum pîna acum oamenii bisericii nu au dat nici un semn la propunerea facuta, înseamna ca varianta nu va fi acceptata.

Articol afisat de 1361 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective