Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 August 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
ZBOR deasupra DEZASTRULUI

ZBOR deasupra DEZASTRULUI

• Attila Korodi, Ministrul Mediului, a sosit val-vîrtej pe Valea Muntelui • doar la Grinties, desi stricăciuni mari sînt si la Farcasa • oficialul guvernamental a opinat că dezastrul din zona Grintiesului nu s-ar datora defrisărilor excesive, „ci lemnului stocat în si lîngă albia pîrîului“ • pagubele după furtuna care s-a abătut asupra localitătilor Grinties, Farcasa si Poiana Teiului au fost estimate la circa 24 de miliarde de lei vechi • în judet s-a anuntat cod galben • adică sînt posibile furtuni • oamenii speră să-i ocolească •

Dezastrul lăsat la Grinties, Farcasa si Poiana Teiului de viiturile de sîmbătă seara (ce familiar sună, nu?) l-au adus în teritoriu pe Attila Korodi, ministrul Ministerului Mediului. Elicopterul Politiei, de la Unitatea Specială de Aviatie, l-a lăsat pe ministru pe terenul de sport al scolii din centrul comunei Grinties, într-un val de praf ridicat de elice înspre camerele de luat vederi, oficialitătile privind respectuoase în sus din iarbă. Adăugati tabloului unica vacă uitată în peisaj. În valul de praf al elicopterului, joiana a luat-o la trap, defilînd prin fata camerelor de luat vederi. Ce mai, o vacă...
Lăsînd la o parte nota locală, înainte de întîlnirea cu autoritătile locale si judetene, ministrul Korodi, însotit de directorul Directiei Generale a Apelor Române, survolase deja zona pentru a avea o imagine de ansamblu. De altfel, de abia coborît din elicopter, tînărul ministru a arătat că nu e dispus să creeze tapi ispăsitori fără o analiză reală a situatiei. Ce se vede din elicopter, a spus Korodi, este că nu sunt defrisări masive în zonă, dar că la capătul fiecărei gospodării sînt stive de busteni asezate aproape de firul apei - Grintiesul Mare.

Prefectul mai vrea o... comisie

Oficialul guvernamental n-a pierdut vremea, voia să vadă unde sînt problemele, si nici nu putea sta mult: „pasărea de fier“ prefera lumina de zi, cîtă mai rămăsese. Asa încît, tot alaiul - primarul Filip Azoitei, prefectul Toader Mocanu, directorul Directiei Apelor Siret Bacău, Tudorita Lungu, si directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamt, Emil Bostan, cu o coadă semnificativă de televiziuni si presă scrisă nedorită (a se citi Monitorul de Neamt) - s-a miscat iute spre locul în care fusese rupt primul pod. Aveam să realizez pe parcurs că ieri, muncind din greu, pompierii si reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgentă, împreună cu localnicii, reusiseră să croiască un pod din lemn peste apa Grintiesului Mare. La cel de-al doilea pod, cam la 3 km în amonte, unde distrugerile sînt si mai mari, nu apucaseră să intervină.
Nici ministrul n-a urcat pînă acolo, se grăbea si, oricum, tot nu ar fi putut face mare lucru. Venise să constate situatia în teren, să ia pulsul lucrurilor si să ia decizii ulterioare. Părerea ministrulului Korodi era că dezastrul din zona Grintiesului nu s-ar datora defrisărilor excesive, „ci lemnului stocat în si lîngă albia pîrîului“. Conform acestei constatări, apa s-a strîns la deal si apoi s-a revărsat la vale, inundînd totul. „Ne creăm singuri problemele“, a concluzionat ministrul. Logic, nimic de zis.
Korodi a făcut apel la oficialitătile locale pentru rezolvarea acestei probleme. Primarul Azoitei a explicat că în zonă există circa 2.000 de proprietari de pădure, pe fiecare deal aproximativ 300-400, fiecare tăind lemn, mai mult sau mai putin legal.
Ministrul Korodi a scos în evidentă necesitatea evacuării bustenilor, iar primarul Grintiesului a promis că va supune problema atentiei Consiliului Local chiar astăzi. Pe de altă parte, prefectul Toader Mocanu s-a angajat să înfiinteze o comisie care să stabilească cine se face vinovat de noile dezastre de la Grinties. Minunate comisiile astea, care îngroapă orice problemă.

Viziune lipsă, la Mediu

Oamenii simpli din zonă cred însă că e nedrept ca vina să fie aruncată asupra lor, în timp ce agentii economici care fac tăieri masive în pădurile de aici să nu aibă nici o răspundere.
Întrebarea de fond a pus-o un jurnalist de la Realitatea TV: există o perspectivă legată de ceea ce se întîmplă la nivelul tării, legat de alunecări de terenuri combinate cu torenti, viituri, defrisări? Ministrul a derobat inteligent, neangajant, arătînd că există bunele intentii, dar nu si sistemul de pus în lucru: va lua legătura cu dl. Remes, ministrul de la Agricultură, si cu alti omologi în vederea creării unei imagini de ansamblu, odată cu măsurile aferente. Dacă va avea timp si dacă Grintiesul nu se va dovedi un simplu exercitiu de imagine.
Ministrul a plecat iute, cam într-un sfert de oră, în urmă cu toti oficialii tropăind mărunt, cu camerele de luat de vederi urcate în masini si o multime usor bombănitoare în spate: „Păi trebuia să urce pînă sus; ce drac să vadă din elicopter?!“
Către podul cu lemn crud, rupînd formatia în care stătuseră drepti pînă atunci, se îndreptau pompierii, eroii nebăgati în seamă ai zilei de ieri.

„Ne facem datoria fată de cel dispărut si familia sa“

Ieri, pompierii militari au continuat să caute pe lacul de acumulare de la Bicaz, trupul tînărului înecat în urma viiturilor de sîmbătă seara. Acestia au folosit două bărci cu motor, una apartinînd societătii Hidroelectrica. „În mod normal, corpul unui înecat se ridică la suprafată în circa 7 zile, însă noi ne facem datoria fată de cel dispărut si familia sa“, a subliniat colonelul Ioan Nitică, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgentă. Reamintim că, în momentul producerii viiturii, tînărul Stefan Ichim, de 21 de ani, se afla cu căruta împreună cu un frate si cu o altă persoană. Însotitorii au coborît din atelaj, lăsîndu-l singur. La un moment dat, la trecerea peste un podet, caii s-au speriat de zgomotul făcut de apele umflate ale Grintiesului Mare si au răsturnat atelajul. Tînărul a lăsat în urmă o mamă văduvă, un frate si patru surori.

Pagube imense si la Poiana Teiului

Potopul care s-a abătut sîmbătă pe Valea Muntelui a provocat pagube uriase. Conform evaluărilor făcute în teren, valoarea totală a
stricăciunilor din comunele Grinties, Farcasa si Poiana Teiului este de 2.380.000 lei, adică aproximativ 24 de miliarde de lei vechi.
Cel mai grav afectată este comuna Poiana Teiului. Aici, pagubele provocate de revărsarea pîrîului Dreptu însumează 1.153.150 lei, adică 11,53 miliarde de lei vechi. Puhoaiele au distrus si colmatat circa 4 kilometri din drumul comunal Dreptu, trei poduri din beton armat, apărări de mal din beton si gabioane, un podet din dale si două podete tubulare, zece podete din lemn. Au fost inundate două locuinte, o fîntînă, cinci anexe si un garaj de lemn. Un magazin a fost inundat si altul a fost răsturnat.
În localitatea Grinties, pagubele au fost evaluate la 971.670 lei, adică, 9,7 miliarde de lei vechi. Aici, revărsările pîraielor Grintiesul Mare, Teascu si Bradu au distrus trei poduri de beton armat, 63 de metri de drum comunal, 7 metri de dig, opt locuinte, cinci anexe, 17 podete, 23 de împrejmuiri, 18 fînete si terenuri agricole cu suprafată de 11.000 metri pătrati. Echipele specializate ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgentă caută în continuare tînărul dispărut.
În comuna Farcasa, revărsările pîraielor Busmei si Stejaru au distrus 1,6 kilometri din drumul comunal Stejaru, 1,4 kilometri de drum sătesc, au colmatat 400 metri liniari canal si 500 de metri de
albie. Au fost inundate trei locuinte, patru anexe, o fîntînă.
Potrivit precizărilor făcute de către Cristina Aboboaie, purtător de cuvînt al Prefecturii Neamt, se va initia un proiect de hotărîre pentru alocarea unor sume din bugetul de rezervă aflat la dispozitia Guvernului.
Mai grav este faptul că, începînd de astăzi si pînă joi, 9 august, în judet vremea va fi capricioasă, Neamtul intrînd sub avertizarea de cod galben. Adică va ploua si sînt posibile furtuni. Ieri, localnicii din Grinties stiau de acest lucru. Si se rugau să-i ocolească.

Articol afisat de 2112 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. VARVARA, L. ILISESCU, S. TĂRNĂ, I. IACOB)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de silviu la data 07.08.2007 05:47
Paduri particulare
Pai haideti sa mai taiem padurile, sa mai retrocedam ce mai este de stat, ca fara fenomene meteo extreme nu ne simtim bine.
Adăugat de maia la data 07.08.2007 07:21
curat dupa exploatare
S-a exploatat pe aceasta raza in stil "barbar".Marii "mafioti ai padurii" au sustras produsul calitativ ,lasind in urma munti de deseuri,rumegus.Aceste obstacole au dus la dezastru abatut asupra satului Grintiesul Mic;Ce responsabilitate au autoritatile ;nu au fost in stare sa sensibilizeze exploatantii sa curete terenurile exploatate.Important a este ca isi iau partea cuvenita
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective