Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 August 2007
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email
ZBOR deasupra DEZASTRULUI

ZBOR deasupra DEZASTRULUI

• Attila Korodi, Ministrul Mediului, a sosit val-v´┐Żrtej pe Valea Muntelui • doar la Grinties, desi stric´┐Żciuni mari s´┐Żnt si la Farcasa • oficialul guvernamental a opinat c´┐Ż dezastrul din zona Grintiesului nu s-ar datora defris´┐Żrilor excesive, „ci lemnului stocat ´┐Żn si l´┐Żng´┐Ż albia p´┐Żr´┐Żului“ • pagubele dup´┐Ż furtuna care s-a ab´┐Żtut asupra localit´┐Żtilor Grinties, Farcasa si Poiana Teiului au fost estimate la circa 24 de miliarde de lei vechi • ´┐Żn judet s-a anuntat cod galben • adic´┐Ż s´┐Żnt posibile furtuni • oamenii sper´┐Ż s´┐Ż-i ocoleasc´┐Ż •

Dezastrul l´┐Żsat la Grinties, Farcasa si Poiana Teiului de viiturile de s´┐Żmb´┐Żt´┐Ż seara (ce familiar sun´┐Ż, nu?) l-au adus ´┐Żn teritoriu pe Attila Korodi, ministrul Ministerului Mediului. Elicopterul Politiei, de la Unitatea Special´┐Ż de Aviatie, l-a l´┐Żsat pe ministru pe terenul de sport al scolii din centrul comunei Grinties, ´┐Żntr-un val de praf ridicat de elice ´┐Żnspre camerele de luat vederi, oficialit´┐Żtile privind respectuoase ´┐Żn sus din iarb´┐Ż. Ad´┐Żugati tabloului unica vac´┐Ż uitat´┐Ż ´┐Żn peisaj. ´┐Żn valul de praf al elicopterului, joiana a luat-o la trap, defil´┐Żnd prin fata camerelor de luat vederi. Ce mai, o vac´┐Ż...
L´┐Żs´┐Żnd la o parte nota local´┐Ż, ´┐Żnainte de ´┐Żnt´┐Żlnirea cu autorit´┐Żtile locale si judetene, ministrul Korodi, ´┐Żnsotit de directorul Directiei Generale a Apelor Rom´┐Żne, survolase deja zona pentru a avea o imagine de ansamblu. De altfel, de abia cobor´┐Żt din elicopter, t´┐Żn´┐Żrul ministru a ar´┐Żtat c´┐Ż nu e dispus s´┐Ż creeze tapi isp´┐Żsitori f´┐Żr´┐Ż o analiz´┐Ż real´┐Ż a situatiei. Ce se vede din elicopter, a spus Korodi, este c´┐Ż nu sunt defris´┐Żri masive ´┐Żn zon´┐Ż, dar c´┐Ż la cap´┐Żtul fiec´┐Żrei gospod´┐Żrii s´┐Żnt stive de busteni asezate aproape de firul apei - Grintiesul Mare.

Prefectul mai vrea o... comisie

Oficialul guvernamental n-a pierdut vremea, voia s´┐Ż vad´┐Ż unde s´┐Żnt problemele, si nici nu putea sta mult: „pas´┐Żrea de fier“ prefera lumina de zi, c´┐Żt´┐Ż mai r´┐Żm´┐Żsese. Asa ´┐Żnc´┐Żt, tot alaiul - primarul Filip Azoitei, prefectul Toader Mocanu, directorul Directiei Apelor Siret Bac´┐Żu, Tudorita Lungu, si directorul Sistemului de Gospod´┐Żrire a Apelor Neamt, Emil Bostan, cu o coad´┐Ż semnificativ´┐Ż de televiziuni si pres´┐Ż scris´┐Ż nedorit´┐Ż (a se citi Monitorul de Neamt) - s-a miscat iute spre locul ´┐Żn care fusese rupt primul pod. Aveam s´┐Ż realizez pe parcurs c´┐Ż ieri, muncind din greu, pompierii si reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgent´┐Ż, ´┐Żmpreun´┐Ż cu localnicii, reusiser´┐Ż s´┐Ż croiasc´┐Ż un pod din lemn peste apa Grintiesului Mare. La cel de-al doilea pod, cam la 3 km ´┐Żn amonte, unde distrugerile s´┐Żnt si mai mari, nu apucaser´┐Ż s´┐Ż intervin´┐Ż.
Nici ministrul n-a urcat p´┐Żn´┐Ż acolo, se gr´┐Żbea si, oricum, tot nu ar fi putut face mare lucru. Venise s´┐Ż constate situatia ´┐Żn teren, s´┐Ż ia pulsul lucrurilor si s´┐Ż ia decizii ulterioare. P´┐Żrerea ministrulului Korodi era c´┐Ż dezastrul din zona Grintiesului nu s-ar datora defris´┐Żrilor excesive, „ci lemnului stocat ´┐Żn si l´┐Żng´┐Ż albia p´┐Żr´┐Żului“. Conform acestei constat´┐Żri, apa s-a str´┐Żns la deal si apoi s-a rev´┐Żrsat la vale, inund´┐Żnd totul. „Ne cre´┐Żm singuri problemele“, a concluzionat ministrul. Logic, nimic de zis.
Korodi a f´┐Żcut apel la oficialit´┐Żtile locale pentru rezolvarea acestei probleme. Primarul Azoitei a explicat c´┐Ż ´┐Żn zon´┐Ż exist´┐Ż circa 2.000 de proprietari de p´┐Żdure, pe fiecare deal aproximativ 300-400, fiecare t´┐Żind lemn, mai mult sau mai putin legal.
Ministrul Korodi a scos ´┐Żn evident´┐Ż necesitatea evacu´┐Żrii bustenilor, iar primarul Grintiesului a promis c´┐Ż va supune problema atentiei Consiliului Local chiar ast´┐Żzi. Pe de alt´┐Ż parte, prefectul Toader Mocanu s-a angajat s´┐Ż ´┐Żnfiinteze o comisie care s´┐Ż stabileasc´┐Ż cine se face vinovat de noile dezastre de la Grinties. Minunate comisiile astea, care ´┐Żngroap´┐Ż orice problem´┐Ż.

Viziune lips´┐Ż, la Mediu

Oamenii simpli din zon´┐Ż cred ´┐Żns´┐Ż c´┐Ż e nedrept ca vina s´┐Ż fie aruncat´┐Ż asupra lor, ´┐Żn timp ce agentii economici care fac t´┐Żieri masive ´┐Żn p´┐Żdurile de aici s´┐Ż nu aib´┐Ż nici o r´┐Żspundere.
´┐Żntrebarea de fond a pus-o un jurnalist de la Realitatea TV: exist´┐Ż o perspectiv´┐Ż legat´┐Ż de ceea ce se ´┐Żnt´┐Żmpl´┐Ż la nivelul t´┐Żrii, legat de alunec´┐Żri de terenuri combinate cu torenti, viituri, defris´┐Żri? Ministrul a derobat inteligent, neangajant, ar´┐Żt´┐Żnd c´┐Ż exist´┐Ż bunele intentii, dar nu si sistemul de pus ´┐Żn lucru: va lua leg´┐Żtura cu dl. Remes, ministrul de la Agricultur´┐Ż, si cu alti omologi ´┐Żn vederea cre´┐Żrii unei imagini de ansamblu, odat´┐Ż cu m´┐Żsurile aferente. Dac´┐Ż va avea timp si dac´┐Ż Grintiesul nu se va dovedi un simplu exercitiu de imagine.
Ministrul a plecat iute, cam ´┐Żntr-un sfert de or´┐Ż, ´┐Żn urm´┐Ż cu toti oficialii trop´┐Żind m´┐Żrunt, cu camerele de luat de vederi urcate ´┐Żn masini si o multime usor bomb´┐Żnitoare ´┐Żn spate: „P´┐Żi trebuia s´┐Ż urce p´┐Żn´┐Ż sus; ce drac s´┐Ż vad´┐Ż din elicopter?!“
C´┐Żtre podul cu lemn crud, rup´┐Żnd formatia ´┐Żn care st´┐Żtuser´┐Ż drepti p´┐Żn´┐Ż atunci, se ´┐Żndreptau pompierii, eroii neb´┐Żgati ´┐Żn seam´┐Ż ai zilei de ieri.

„Ne facem datoria fat´┐Ż de cel disp´┐Żrut si familia sa“

Ieri, pompierii militari au continuat s´┐Ż caute pe lacul de acumulare de la Bicaz, trupul t´┐Żn´┐Żrului ´┐Żnecat ´┐Żn urma viiturilor de s´┐Żmb´┐Żt´┐Ż seara. Acestia au folosit dou´┐Ż b´┐Żrci cu motor, una apartin´┐Żnd societ´┐Żtii Hidroelectrica. „´┐Żn mod normal, corpul unui ´┐Żnecat se ridic´┐Ż la suprafat´┐Ż ´┐Żn circa 7 zile, ´┐Żns´┐Ż noi ne facem datoria fat´┐Ż de cel disp´┐Żrut si familia sa“, a subliniat colonelul Ioan Nitic´┐Ż, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgent´┐Ż. Reamintim c´┐Ż, ´┐Żn momentul producerii viiturii, t´┐Żn´┐Żrul Stefan Ichim, de 21 de ani, se afla cu c´┐Żruta ´┐Żmpreun´┐Ż cu un frate si cu o alt´┐Ż persoan´┐Ż. ´┐Żnsotitorii au cobor´┐Żt din atelaj, l´┐Żs´┐Żndu-l singur. La un moment dat, la trecerea peste un podet, caii s-au speriat de zgomotul f´┐Żcut de apele umflate ale Grintiesului Mare si au r´┐Żsturnat atelajul. T´┐Żn´┐Żrul a l´┐Żsat ´┐Żn urm´┐Ż o mam´┐Ż v´┐Żduv´┐Ż, un frate si patru surori.

Pagube imense si la Poiana Teiului

Potopul care s-a ab´┐Żtut s´┐Żmb´┐Żt´┐Ż pe Valea Muntelui a provocat pagube uriase. Conform evalu´┐Żrilor f´┐Żcute ´┐Żn teren, valoarea total´┐Ż a
stric´┐Żciunilor din comunele Grinties, Farcasa si Poiana Teiului este de 2.380.000 lei, adic´┐Ż aproximativ 24 de miliarde de lei vechi.
Cel mai grav afectat´┐Ż este comuna Poiana Teiului. Aici, pagubele provocate de rev´┐Żrsarea p´┐Żr´┐Żului Dreptu ´┐Żnsumeaz´┐Ż 1.153.150 lei, adic´┐Ż 11,53 miliarde de lei vechi. Puhoaiele au distrus si colmatat circa 4 kilometri din drumul comunal Dreptu, trei poduri din beton armat, ap´┐Żr´┐Żri de mal din beton si gabioane, un podet din dale si dou´┐Ż podete tubulare, zece podete din lemn. Au fost inundate dou´┐Ż locuinte, o f´┐Żnt´┐Żn´┐Ż, cinci anexe si un garaj de lemn. Un magazin a fost inundat si altul a fost r´┐Żsturnat.
´┐Żn localitatea Grinties, pagubele au fost evaluate la 971.670 lei, adic´┐Ż, 9,7 miliarde de lei vechi. Aici, rev´┐Żrs´┐Żrile p´┐Żraielor Grintiesul Mare, Teascu si Bradu au distrus trei poduri de beton armat, 63 de metri de drum comunal, 7 metri de dig, opt locuinte, cinci anexe, 17 podete, 23 de ´┐Żmprejmuiri, 18 f´┐Żnete si terenuri agricole cu suprafat´┐Ż de 11.000 metri p´┐Żtrati. Echipele specializate ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgent´┐Ż caut´┐Ż ´┐Żn continuare t´┐Żn´┐Żrul disp´┐Żrut.
´┐Żn comuna Farcasa, rev´┐Żrs´┐Żrile p´┐Żraielor Busmei si Stejaru au distrus 1,6 kilometri din drumul comunal Stejaru, 1,4 kilometri de drum s´┐Żtesc, au colmatat 400 metri liniari canal si 500 de metri de
albie. Au fost inundate trei locuinte, patru anexe, o f´┐Żnt´┐Żn´┐Ż.
Potrivit preciz´┐Żrilor f´┐Żcute de c´┐Żtre Cristina Aboboaie, purt´┐Żtor de cuv´┐Żnt al Prefecturii Neamt, se va initia un proiect de hot´┐Żr´┐Żre pentru alocarea unor sume din bugetul de rezerv´┐Ż aflat la dispozitia Guvernului.
Mai grav este faptul c´┐Ż, ´┐Żncep´┐Żnd de ast´┐Żzi si p´┐Żn´┐Ż joi, 9 august, ´┐Żn judet vremea va fi capricioas´┐Ż, Neamtul intr´┐Żnd sub avertizarea de cod galben. Adic´┐Ż va ploua si s´┐Żnt posibile furtuni. Ieri, localnicii din Grinties stiau de acest lucru. Si se rugau s´┐Ż-i ocoleasc´┐Ż.

Articol afisat de 2243 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. VARVARA, L. ILISESCU, S. T´┐ŻRN´┐Ż, I. IACOB)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad´┐Żugat de silviu la data 07.08.2007 05:47
Paduri particulare
Pai haideti sa mai taiem padurile, sa mai retrocedam ce mai este de stat, ca fara fenomene meteo extreme nu ne simtim bine.
Ad´┐Żugat de maia la data 07.08.2007 07:21
curat dupa exploatare
S-a exploatat pe aceasta raza in stil "barbar".Marii "mafioti ai padurii" au sustras produsul calitativ ,lasind in urma munti de deseuri,rumegus.Aceste obstacole au dus la dezastru abatut asupra satului Grintiesul Mic;Ce responsabilitate au autoritatile ;nu au fost in stare sa sensibilizeze exploatantii sa curete terenurile exploatate.Important a este ca isi iau partea cuvenita
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective