Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ZBOR deasupra DEZASTRULUI

ZBOR deasupra DEZASTRULUI

• Attila Korodi, Ministrul Mediului, a sosit val-vîrtej pe Valea Muntelui • doar la Grinties, desi stricãciuni mari sînt si la Farcasa • oficialul guvernamental a opinat cã dezastrul din zona Grintiesului nu s-ar datora defrisãrilor excesive, „ci lemnului stocat în si lîngã albia pîrîului“ • pagubele dupã furtuna care s-a abãtut asupra localitãtilor Grinties, Farcasa si Poiana Teiului au fost estimate la circa 24 de miliarde de lei vechi • în judet s-a anuntat cod galben • adicã sînt posibile furtuni • oamenii sperã sã-i ocoleascã •

Dezastrul lãsat la Grinties, Farcasa si Poiana Teiului de viiturile de sîmbãtã seara (ce familiar sunã, nu?) l-au adus în teritoriu pe Attila Korodi, ministrul Ministerului Mediului. Elicopterul Politiei, de la Unitatea Specialã de Aviatie, l-a lãsat pe ministru pe terenul de sport al scolii din centrul comunei Grinties, într-un val de praf ridicat de elice înspre camerele de luat vederi, oficialitãtile privind respectuoase în sus din iarbã. Adãugati tabloului unica vacã uitatã în peisaj. În valul de praf al elicopterului, joiana a luat-o la trap, defilînd prin fata camerelor de luat vederi. Ce mai, o vacã...
Lãsînd la o parte nota localã, înainte de întîlnirea cu autoritãtile locale si judetene, ministrul Korodi, însotit de directorul Directiei Generale a Apelor Române, survolase deja zona pentru a avea o imagine de ansamblu. De altfel, de abia coborît din elicopter, tînãrul ministru a arãtat cã nu e dispus sã creeze tapi ispãsitori fãrã o analizã realã a situatiei. Ce se vede din elicopter, a spus Korodi, este cã nu sunt defrisãri masive în zonã, dar cã la capãtul fiecãrei gospodãrii sînt stive de busteni asezate aproape de firul apei - Grintiesul Mare.

Prefectul mai vrea o... comisie

Oficialul guvernamental n-a pierdut vremea, voia sã vadã unde sînt problemele, si nici nu putea sta mult: „pasãrea de fier“ prefera lumina de zi, cîtã mai rãmãsese. Asa încît, tot alaiul - primarul Filip Azoitei, prefectul Toader Mocanu, directorul Directiei Apelor Siret Bacãu, Tudorita Lungu, si directorul Sistemului de Gospodãrire a Apelor Neamt, Emil Bostan, cu o coadã semnificativã de televiziuni si presã scrisã nedoritã (a se citi Monitorul de Neamt) - s-a miscat iute spre locul în care fusese rupt primul pod. Aveam sã realizez pe parcurs cã ieri, muncind din greu, pompierii si reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã, împreunã cu localnicii, reusiserã sã croiascã un pod din lemn peste apa Grintiesului Mare. La cel de-al doilea pod, cam la 3 km în amonte, unde distrugerile sînt si mai mari, nu apucaserã sã intervinã.
Nici ministrul n-a urcat pînã acolo, se grãbea si, oricum, tot nu ar fi putut face mare lucru. Venise sã constate situatia în teren, sã ia pulsul lucrurilor si sã ia decizii ulterioare. Pãrerea ministrulului Korodi era cã dezastrul din zona Grintiesului nu s-ar datora defrisãrilor excesive, „ci lemnului stocat în si lîngã albia pîrîului“. Conform acestei constatãri, apa s-a strîns la deal si apoi s-a revãrsat la vale, inundînd totul. „Ne creãm singuri problemele“, a concluzionat ministrul. Logic, nimic de zis.
Korodi a fãcut apel la oficialitãtile locale pentru rezolvarea acestei probleme. Primarul Azoitei a explicat cã în zonã existã circa 2.000 de proprietari de pãdure, pe fiecare deal aproximativ 300-400, fiecare tãind lemn, mai mult sau mai putin legal.
Ministrul Korodi a scos în evidentã necesitatea evacuãrii bustenilor, iar primarul Grintiesului a promis cã va supune problema atentiei Consiliului Local chiar astãzi. Pe de altã parte, prefectul Toader Mocanu s-a angajat sã înfiinteze o comisie care sã stabileascã cine se face vinovat de noile dezastre de la Grinties. Minunate comisiile astea, care îngroapã orice problemã.

Viziune lipsã, la Mediu

Oamenii simpli din zonã cred însã cã e nedrept ca vina sã fie aruncatã asupra lor, în timp ce agentii economici care fac tãieri masive în pãdurile de aici sã nu aibã nici o rãspundere.
Întrebarea de fond a pus-o un jurnalist de la Realitatea TV: existã o perspectivã legatã de ceea ce se întîmplã la nivelul tãrii, legat de alunecãri de terenuri combinate cu torenti, viituri, defrisãri? Ministrul a derobat inteligent, neangajant, arãtînd cã existã bunele intentii, dar nu si sistemul de pus în lucru: va lua legãtura cu dl. Remes, ministrul de la Agriculturã, si cu alti omologi în vederea creãrii unei imagini de ansamblu, odatã cu mãsurile aferente. Dacã va avea timp si dacã Grintiesul nu se va dovedi un simplu exercitiu de imagine.
Ministrul a plecat iute, cam într-un sfert de orã, în urmã cu toti oficialii tropãind mãrunt, cu camerele de luat de vederi urcate în masini si o multime usor bombãnitoare în spate: „Pãi trebuia sã urce pînã sus; ce drac sã vadã din elicopter?!“
Cãtre podul cu lemn crud, rupînd formatia în care stãtuserã drepti pînã atunci, se îndreptau pompierii, eroii nebãgati în seamã ai zilei de ieri.

„Ne facem datoria fatã de cel dispãrut si familia sa“

Ieri, pompierii militari au continuat sã caute pe lacul de acumulare de la Bicaz, trupul tînãrului înecat în urma viiturilor de sîmbãtã seara. Acestia au folosit douã bãrci cu motor, una apartinînd societãtii Hidroelectrica. „ÃŽn mod normal, corpul unui înecat se ridicã la suprafatã în circa 7 zile, însã noi ne facem datoria fatã de cel dispãrut si familia sa“, a subliniat colonelul Ioan Niticã, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã. Reamintim cã, în momentul producerii viiturii, tînãrul Stefan Ichim, de 21 de ani, se afla cu cãruta împreunã cu un frate si cu o altã persoanã. ÃŽnsotitorii au coborît din atelaj, lãsîndu-l singur. La un moment dat, la trecerea peste un podet, caii s-au speriat de zgomotul fãcut de apele umflate ale Grintiesului Mare si au rãsturnat atelajul. Tînãrul a lãsat în urmã o mamã vãduvã, un frate si patru surori.

Pagube imense si la Poiana Teiului

Potopul care s-a abãtut sîmbãtã pe Valea Muntelui a provocat pagube uriase. Conform evaluãrilor fãcute în teren, valoarea totalã a
stricãciunilor din comunele Grinties, Farcasa si Poiana Teiului este de 2.380.000 lei, adicã aproximativ 24 de miliarde de lei vechi.
Cel mai grav afectatã este comuna Poiana Teiului. Aici, pagubele provocate de revãrsarea pîrîului Dreptu însumeazã 1.153.150 lei, adicã 11,53 miliarde de lei vechi. Puhoaiele au distrus si colmatat circa 4 kilometri din drumul comunal Dreptu, trei poduri din beton armat, apãrãri de mal din beton si gabioane, un podet din dale si douã podete tubulare, zece podete din lemn. Au fost inundate douã locuinte, o fîntînã, cinci anexe si un garaj de lemn. Un magazin a fost inundat si altul a fost rãsturnat.
În localitatea Grinties, pagubele au fost evaluate la 971.670 lei, adicã, 9,7 miliarde de lei vechi. Aici, revãrsãrile pîraielor Grintiesul Mare, Teascu si Bradu au distrus trei poduri de beton armat, 63 de metri de drum comunal, 7 metri de dig, opt locuinte, cinci anexe, 17 podete, 23 de împrejmuiri, 18 fînete si terenuri agricole cu suprafatã de 11.000 metri pãtrati. Echipele specializate ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã cautã în continuare tînãrul dispãrut.
În comuna Farcasa, revãrsãrile pîraielor Busmei si Stejaru au distrus 1,6 kilometri din drumul comunal Stejaru, 1,4 kilometri de drum sãtesc, au colmatat 400 metri liniari canal si 500 de metri de
albie. Au fost inundate trei locuinte, patru anexe, o fîntînã.
Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre Cristina Aboboaie, purtãtor de cuvînt al Prefecturii Neamt, se va initia un proiect de hotãrîre pentru alocarea unor sume din bugetul de rezervã aflat la dispozitia Guvernului.
Mai grav este faptul cã, începînd de astãzi si pînã joi, 9 august, în judet vremea va fi capricioasã, Neamtul intrînd sub avertizarea de cod galben. Adicã va ploua si sînt posibile furtuni. Ieri, localnicii din Grinties stiau de acest lucru. Si se rugau sã-i ocoleascã.

Articol afisat de 2203 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. VARVARA, L. ILISESCU, S. TÃRNÃ, I. IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de silviu la data 07.08.2007 05:47
Paduri particulare
Pai haideti sa mai taiem padurile, sa mai retrocedam ce mai este de stat, ca fara fenomene meteo extreme nu ne simtim bine.
Ad�ugat de maia la data 07.08.2007 07:21
curat dupa exploatare
S-a exploatat pe aceasta raza in stil "barbar".Marii "mafioti ai padurii" au sustras produsul calitativ ,lasind in urma munti de deseuri,rumegus.Aceste obstacole au dus la dezastru abatut asupra satului Grintiesul Mic;Ce responsabilitate au autoritatile ;nu au fost in stare sa sensibilizeze exploatantii sa curete terenurile exploatate.Important a este ca isi iau partea cuvenita
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective