Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 August 2007
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email

Bugetari pe drumuri?

• Ministrul Muncii vrea s´┐Ż dea afar´┐Ż o zecime din bugetari • nici una din institutiile publice din Neamt nu a declarat c´┐Ż ar avea surplus de personal • cu toate acestea, dac´┐Ż trebuie, decimarea va fi acceptat´┐Ż • bugetarii pleac´┐Ż capul si dac´┐Ż va trebui s´┐Ż li se taie 10% din salarii • functionarii publici nu s´┐Żnt inclusi la decimare •

Ministrul Muncii, Paul P´┐Żcuraru, a b´┐Żgat bugetarii ´┐Żn sperieti, anunt´┐Żnd recent m´┐Żsuri drastice ´┐Żn privinta acestora. Pentru reducerea cheltuielilor de la buget, P´┐Żcuraru a anuntat c´┐Ż intentioneaz´┐Ż s´┐Ż dea afar´┐Ż 10% din bugetari, ori o alt´┐Ż variant´┐Ż este p´┐Żstrarea tuturor posturilor, dar diminuarea salariilor acestora cu 10%. ´┐Żn acest fel, num´┐Żrul celor vizati ar sc´┐Żdea cu circa 100.000 de persoane la nivel national, iar cheltuielile la buget ar fi mai mici cu 700 de milioane. P´┐Żn´┐Ż ce propunerea ministrului se va concretiza ´┐Żntr-o hot´┐Żr´┐Żre de guvern, acesta a afirmat c´┐Ż m´┐Żsura se impune, deoarece sectorul bugetar din Rom´┐Żnia devine excesiv. Mai mult, P´┐Żcuraru a aruncat r´┐Żspunderea deciziei si asupra Ministerului de Finante afirm´┐Żnd c´┐Ż „Ministerul Finantelor si-a manifestat nemultumirea legat´┐Ż de bugetul foarte mare pe care trebuie s´┐Ż ´┐Żl aloce pentru salariile bugetarilor“. Oricare din cele dou´┐Ż variante la care s-ar opri ministrul muncii, respectiv reducerea personalului cu 10% sau reducerea salariilor cu acelasi procent si p´┐Żstrarea num´┐Żrului de salariati, nimeni din cei vizati nu vor s´┐Żri ´┐Żn sus de bucurie. De exemplu, la CJ functioneaz´┐Ż principiul „unde-i lege, nu-i tocmeal´┐Ż“. Reducerea posturilor din cadrul Consiliului Judetean Neamt se va face conform cererii ministrului muncii. Vicele Dumitru Badea sustine c´┐Ż, desi nu prea este loc de disponibiliz´┐Żri, cei aproximativ 200 de salariati ai institutiei justific´┐Żndu-si activitatea, dac´┐Ż deciziile luate la centru vor cere o disponibilizare, asta se va face. „Unde-i lege nu-i tocmeal´┐Ż“, a declarat vicepresedintele Dumitru Badea. „Dac´┐Ż va fi o hot´┐Żr´┐Żre de guvern ´┐Żn baza c´┐Żreia s´┐Ż se cear´┐Ż disponibilizarea, atunci asta vom face. S´┐Ż vedem dac´┐Ż vom putea face respectiva disponibilizare umbl´┐Żnd la num´┐Żrul de locuri vacante, astfel ´┐Żnc´┐Żt s´┐Ż nu-i afect´┐Żm pe salariati, iar dac´┐Ż nu, va trebui s´┐Ż renunt´┐Żm la 10% din salariati“, a declarat Badea. Si Prefectura Neamt se va supune cererii celor de la Ministerul Muncii si Egalit´┐Żtii de Sanse. „Prefectura Neamt se va conforma cererilor dispuse de reprezentantii Ministerului Muncii. ´┐Żn institutie ´┐Żsi desf´┐Żsoar´┐Ż activitatea 99 de angajati, ´┐Żn r´┐Żndurile c´┐Żrora s´┐Żnt inclusi si cei de la serviciile comunitare. De asemenea, la ora actual´┐Ż s´┐Żnt vacante sapte posturi“, a declarat Cristina Aboboaie, purt´┐Żtor de cuv´┐Żnt al Prefecturii Neamt.

Functionarii publici nu s´┐Żnt afectati

M´┐Żsurile drastice vizeaz´┐Ż bugetarii din administratia central´┐Ż si local´┐Ż, ´┐Żns´┐Ż nu si functionarii publici. „Nu ne b´┐Żgam la functionarii publici, pentru c´┐Ż stim c´┐Ż ei s´┐Żnt putini, ci la personalul bugetar, care este mai numeros. Desi Rom´┐Żnia trece printr-o perioad´┐Ż de dezvoltare institutional´┐Ż, ea trebuie f´┐Żcut´┐Ż rational si anumite institutii trebuie comprimate“, a declarat Paul P´┐Żcuraru. Vasile Marica, presedintele Sindicatului Functionarilor Publici a apreciat c´┐Ż aceast´┐Ż categorie este subdimensionat´┐Ż si c´┐Ż exist´┐Ż un deficit de personal de 30%. De exemplu, la nivel local, Directia General´┐Ż a Finantelor Publice Neamt se confrunt´┐Ż cu un deficit de personal. Cristina Ionescu, purt´┐Żtor de cuv´┐Żnt al institutiei a declarat c´┐Ż s´┐Żnt un num´┐Żr de 549 de posturi, din care momentan la Fisc s´┐Żnt ocupate numai 517. Aceeasi situatie este si la Garda Financiar´┐Ż Neamt, unde se asteapt´┐Ż, ´┐Żn urma concursului care a avut loc la Garda central´┐Ż, acoperirea unui num´┐Żr de ´┐Żnc´┐Ż aproximativ 10 posturi de comisari financiari, dar si personal auxiliar.
Prim´┐Żria Piatra Neamt este o alt´┐Ż institutie ´┐Żn care lipsesc functionarii publici. Criza de personal cu care se confrunt´┐Ż institutia numai de o reducere a num´┐Żrului de oameni n-are nevoie, dar... dac´┐Ż ministrul o va cere, i se va da. Prim´┐Żria are ´┐Żn prezent 253 de functionari publici si ar mai avea nevoie de ´┐Żnc´┐Ż 103, pentru a acoperi golurile din statul de functii si pentru a putea lucra la capacitate maxim´┐Ż. ´┐Żns´┐Ż concursurile organizate pentru ocuparea posturilor vacante nu prea atrag competitori. Conducerea prim´┐Żriei este, ´┐Żns´┐Ż, multumit´┐Ż c´┐Ż se mai poate salva cu personalul contractual. Asta pentru c´┐Ż, ´┐Żn ciuda declaratiilor ministrului P´┐Żcuraru, nu exist´┐Ż nici un act normativ ´┐Żn vigoare care s-o oblige s´┐Ż limiteze sau s´┐Ż normeze personalul din aparatul propriu al primarului.

Articol afisat de 1686 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective