Bugetari pe drumuri?
• Ministrul Muncii vrea să dea afară o zecime din bugetari • nici una din institutiile publice din Neamt nu a declarat că ar avea surplus de personal • cu toate acestea, dacă trebuie, decimarea va fi acceptată • bugetarii pleacă capul si dacă va trebui să li se taie 10% din salarii • functionarii publici nu sînt inclusi la decimare • Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a băgat bugetarii în sperieti, anuntînd recent măsuri drastice în privinta acestora. Pentru reducerea cheltuielilor de la buget, Păcuraru a anuntat că intentionează să dea afară 10% din bugetari, ori o altă variantă este păstrarea tuturor posturilor, dar diminuarea salariilor acestora cu 10%. În acest fel, numărul celor vizati ar scădea cu circa 100.000 de persoane la nivel national, iar cheltuielile la buget ar fi mai mici cu 700 de milioane. Pînă ce propunerea ministrului se va concretiza într-o hotărîre de guvern, acesta a afirmat că măsura se impune, deoarece sectorul bugetar din România devine excesiv. Mai mult, Păcuraru a aruncat răspunderea deciziei si asupra Ministerului de Finante afirmînd că „Ministerul Finantelor si-a manifestat nemultumirea legată de bugetul foarte mare pe care trebuie să îl aloce pentru salariile bugetarilor“. Oricare din cele două variante la care s-ar opri ministrul muncii, respectiv reducerea personalului cu 10% sau reducerea salariilor cu acelasi procent si păstrarea numărului de salariati, nimeni din cei vizati nu vor sări în sus de bucurie. De exemplu, la CJ functionează principiul „unde-i lege, nu-i tocmeală“. Reducerea posturilor din cadrul Consiliului Judetean Neamt se va face conform cererii ministrului muncii. Vicele Dumitru Badea sustine că, desi nu prea este loc de disponibilizări, cei aproximativ 200 de salariati ai institutiei justificîndu-si activitatea, dacă deciziile luate la centru vor cere o disponibilizare, asta se va face. „Unde-i lege nu-i tocmeală“, a declarat vicepresedintele Dumitru Badea. „Dacă va fi o hotărîre de guvern în baza căreia să se ceară disponibilizarea, atunci asta vom face. Să vedem dacă vom putea face respectiva disponibilizare umblînd la numărul de locuri vacante, astfel încît să nu-i afectăm pe salariati, iar dacă nu, va trebui să renuntăm la 10% din salariati“, a declarat Badea. Si Prefectura Neamt se va supune cererii celor de la Ministerul Muncii si Egalitătii de Sanse. „Prefectura Neamt se va conforma cererilor dispuse de reprezentantii Ministerului Muncii. În institutie îsi desfăsoară activitatea 99 de angajati, în rîndurile cărora sînt inclusi si cei de la serviciile comunitare. De asemenea, la ora actuală sînt vacante sapte posturi“, a declarat Cristina Aboboaie, purtător de cuvînt al Prefecturii Neamt.
Functionarii publici nu sînt afectati
Măsurile drastice vizează bugetarii din administratia centrală si locală, însă nu si functionarii publici. „Nu ne băgam la functionarii publici, pentru că stim că ei sînt putini, ci la personalul bugetar, care este mai numeros. Desi România trece printr-o perioadă de dezvoltare institutională, ea trebuie făcută rational si anumite institutii trebuie comprimate“, a declarat Paul Păcuraru. Vasile Marica, presedintele Sindicatului Functionarilor Publici a apreciat că această categorie este subdimensionată si că există un deficit de personal de 30%. De exemplu, la nivel local, Directia Generală a Finantelor Publice Neamt se confruntă cu un deficit de personal. Cristina Ionescu, purtător de cuvînt al institutiei a declarat că sînt un număr de 549 de posturi, din care momentan la Fisc sînt ocupate numai 517. Aceeasi situatie este si la Garda Financiară Neamt, unde se asteaptă, în urma concursului care a avut loc la Garda centrală, acoperirea unui număr de încă aproximativ 10 posturi de comisari financiari, dar si personal auxiliar.
Primăria Piatra Neamt este o altă institutie în care lipsesc functionarii publici. Criza de personal cu care se confruntă institutia numai de o reducere a numărului de oameni n-are nevoie, dar... dacă ministrul o va cere, i se va da. Primăria are în prezent 253 de functionari publici si ar mai avea nevoie de încă 103, pentru a acoperi golurile din statul de functii si pentru a putea lucra la capacitate maximă. Însă concursurile organizate pentru ocuparea posturilor vacante nu prea atrag competitori. Conducerea primăriei este, însă, multumită că se mai poate salva cu personalul contractual. Asta pentru că, în ciuda declaratiilor ministrului Păcuraru, nu există nici un act normativ în vigoare care s-o oblige să limiteze sau să normeze personalul din aparatul propriu al primarului.
|