Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Bugetari pe drumuri?

• Ministrul Muncii vrea sã dea afarã o zecime din bugetari • nici una din institutiile publice din Neamt nu a declarat cã ar avea surplus de personal • cu toate acestea, dacã trebuie, decimarea va fi acceptatã • bugetarii pleacã capul si dacã va trebui sã li se taie 10% din salarii • functionarii publici nu sînt inclusi la decimare •

Ministrul Muncii, Paul Pãcuraru, a bãgat bugetarii în sperieti, anuntînd recent mãsuri drastice în privinta acestora. Pentru reducerea cheltuielilor de la buget, Pãcuraru a anuntat cã intentioneazã sã dea afarã 10% din bugetari, ori o altã variantã este pãstrarea tuturor posturilor, dar diminuarea salariilor acestora cu 10%. ÃŽn acest fel, numãrul celor vizati ar scãdea cu circa 100.000 de persoane la nivel national, iar cheltuielile la buget ar fi mai mici cu 700 de milioane. Pînã ce propunerea ministrului se va concretiza într-o hotãrîre de guvern, acesta a afirmat cã mãsura se impune, deoarece sectorul bugetar din România devine excesiv. Mai mult, Pãcuraru a aruncat rãspunderea deciziei si asupra Ministerului de Finante afirmînd cã „Ministerul Finantelor si-a manifestat nemultumirea legatã de bugetul foarte mare pe care trebuie sã îl aloce pentru salariile bugetarilor“. Oricare din cele douã variante la care s-ar opri ministrul muncii, respectiv reducerea personalului cu 10% sau reducerea salariilor cu acelasi procent si pãstrarea numãrului de salariati, nimeni din cei vizati nu vor sãri în sus de bucurie. De exemplu, la CJ functioneazã principiul „unde-i lege, nu-i tocmealã“. Reducerea posturilor din cadrul Consiliului Judetean Neamt se va face conform cererii ministrului muncii. Vicele Dumitru Badea sustine cã, desi nu prea este loc de disponibilizãri, cei aproximativ 200 de salariati ai institutiei justificîndu-si activitatea, dacã deciziile luate la centru vor cere o disponibilizare, asta se va face. „Unde-i lege nu-i tocmealã“, a declarat vicepresedintele Dumitru Badea. „Dacã va fi o hotãrîre de guvern în baza cãreia sã se cearã disponibilizarea, atunci asta vom face. Sã vedem dacã vom putea face respectiva disponibilizare umblînd la numãrul de locuri vacante, astfel încît sã nu-i afectãm pe salariati, iar dacã nu, va trebui sã renuntãm la 10% din salariati“, a declarat Badea. Si Prefectura Neamt se va supune cererii celor de la Ministerul Muncii si Egalitãtii de Sanse. „Prefectura Neamt se va conforma cererilor dispuse de reprezentantii Ministerului Muncii. ÃŽn institutie îsi desfãsoarã activitatea 99 de angajati, în rîndurile cãrora sînt inclusi si cei de la serviciile comunitare. De asemenea, la ora actualã sînt vacante sapte posturi“, a declarat Cristina Aboboaie, purtãtor de cuvînt al Prefecturii Neamt.

Functionarii publici nu sînt afectati

Mãsurile drastice vizeazã bugetarii din administratia centralã si localã, însã nu si functionarii publici. „Nu ne bãgam la functionarii publici, pentru cã stim cã ei sînt putini, ci la personalul bugetar, care este mai numeros. Desi România trece printr-o perioadã de dezvoltare institutionalã, ea trebuie fãcutã rational si anumite institutii trebuie comprimate“, a declarat Paul Pãcuraru. Vasile Marica, presedintele Sindicatului Functionarilor Publici a apreciat cã aceastã categorie este subdimensionatã si cã existã un deficit de personal de 30%. De exemplu, la nivel local, Directia Generalã a Finantelor Publice Neamt se confruntã cu un deficit de personal. Cristina Ionescu, purtãtor de cuvînt al institutiei a declarat cã sînt un numãr de 549 de posturi, din care momentan la Fisc sînt ocupate numai 517. Aceeasi situatie este si la Garda Financiarã Neamt, unde se asteaptã, în urma concursului care a avut loc la Garda centralã, acoperirea unui numãr de încã aproximativ 10 posturi de comisari financiari, dar si personal auxiliar.
Primãria Piatra Neamt este o altã institutie în care lipsesc functionarii publici. Criza de personal cu care se confruntã institutia numai de o reducere a numãrului de oameni n-are nevoie, dar... dacã ministrul o va cere, i se va da. Primãria are în prezent 253 de functionari publici si ar mai avea nevoie de încã 103, pentru a acoperi golurile din statul de functii si pentru a putea lucra la capacitate maximã. Însã concursurile organizate pentru ocuparea posturilor vacante nu prea atrag competitori. Conducerea primãriei este, însã, multumitã cã se mai poate salva cu personalul contractual. Asta pentru cã, în ciuda declaratiilor ministrului Pãcuraru, nu existã nici un act normativ în vigoare care s-o oblige sã limiteze sau sã normeze personalul din aparatul propriu al primarului.

Articol afisat de 1672 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective