Banu’ face, banu’ trage... partidul
• în sondajul comandat de PSD, partidul ar fi votat în Neamt de 24% din orăseni si de 44% din săteni • democratii sînt pe locul II, cu 19% în mediul urban si 14% în mediul rural, urmati de liberali cu 17% si, respectiv 13% • PRM stă mai bine la tară, decît la oras, iar PNG invers • PLD are 7% la oras si 3% la tară • 36% din nemteni nu stiu cui să dea voturile • Mania sondajelor a cuprins si judetul Neamt, păstrîndu-si, însă, aceeasi notă comună: cine dă banul ocupă primul loc. Cu cît suma este mai considerabilă, cu atît procentele pe care le primeste partidul plătitor sînt mai sus. Cel mai recent barometru de opinie se dospeste în cuhniile Partidului Social Demo-crat, în virtutea alegerilor europarlamentare din toamnă. Sondajul este realizat la nivel national si încă nu au fost centralizate toate datele. Sînt însă gata scorurile pentru judetul Neamt. Presedintele PSD Neamt, Ioan Munteanu, a prezentat ieri rezultatele, asa cum i-au fost înmînate de sociologi si, bineînteles, PSD e „fruncea“.
Din cei peste 500.000 de nemteni, 36% nu sînt hotărîti cui să dea votul în cazul în care vin alegerile peste ei. Din ceilalti 64% consultati, majoritatea ar vota social-democratii. Datele prezentate de Ioan Munteanu cu privire la intentia de vot a nemtenilor arată că PSD adună 24% din voturi în mediul urban si 44% în mediul rural. Pe locul secund se situează demo-cratii, cu 19% la oras si 14% la tară. PNL este pe locul III, avînd 17% voturi în cele cinci orase si 13% în comunele nemtene. PRM stă mai rău la oras - 12%, dar recuperează la tară - 14%. Paradoxal, partidul lui Gigi Becali, PNG-CD, ar primi 10% din voturile orăsenilor si 5% din cele ale sătenilor din Neamt. PLD are 7% pe orase si 3% la tară. Ioan Munteanu precizează că scorurile sînt strict pentru europarlamentare, întrucît pînă la alegerile locale si generale de anul viitor lucrurile se mai pot schimba. Cu toate acestea, rezultatele pot reflecta pozitia nemtenilor fată de partidele cu reprezentare în judet. „Nu am fabricat eu aceste rezultate, ci mi-au fost date de cei care au realizat sondajul.“, a declarat Ioan Munteanu.
Parte din omologii acestuia de la celelalte organizatii judetene ale partidelor înscrise în sondajul de opinie nu apreciază la fel scorurile. Liberalii n-au comandat recent nici un sondaj, dar cele făcute în aprilie-mai anul acesta îi pozitionau în fata PSD. Cel putin în mediul urban, PNL sustine că era la cotă dublă fată de PSD. Pentru că acele studii socio sînt depăsite, PNL Neamt va da comandă de un nou sondaj în septembrie, după ce-si decide candidatii la primărie în tot judetul, ca să vadă si cum stau acestia si cum stă partidul în preferintele nem-tenilor. Liberal-democratii, fiind mai recent înfiintati, nu au plătit încă nici un sondaj, dar se apucă tot în toamnă. Pînă atunci, nu prea iau în calcul cifrele altora. Democratii, la rîndul lor, sînt sceptici cu privire la rezultatele scoase de social-democrati, mai ales că la referendumul din 19 mai au avut scor bun, iar la nivel national se bucură încă de peste 40% din încrederea electoratului. Si PRM poate pune în discutie procentul din sondajul PSD, pentru că n-are cum să stea atît de jos la oras. Dumitru Badea e convins că partidul său are pe putin 17% în orase si peste 20% la sate.
|