Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Avertizare de viituri,dupã ce a trecut prãpãdul

Ca la noi la nimenea, se poate spune despre cum s-a desfãsurat fluxul informational în cazul ruperii de nori care s-a produs sîmbãtã seara pe Valea Muntelui. Evenimentul meteorologic periculos n-a mai apucat sã fie anuntat autoritãtilor locale prin prognoze meteorologice, dintr-un motiv destul de greu de înteles. Conform precizãrilor fãcute de Cristina Aboboaie, purtãtor de cuvînt al Institutiei Prefectului din judetul Neamt, sîmbãtã, la Prefecturã, s-au primit douã prognoze meteo - una la ora 17.30 si cealaltã la ora 18.35. Surprinzãtor, dar în rîndurile fiecãreia dintre cele douã apãrea atentionare de cod galben, ceea ce înseamnã cã fenomenele meteorologice prognozate - averse, descãrcãri electrice, intensificãri de vînt, grindinã - sînt obisnuite pentru aceastã zonã, dar temporar pot deveni periculoase, existînd riscul cresterii de debite si de niveluri.
Hîrtiile oficiale învîrtite printre institutiile publice nu aveau sã prevadã cã în Farcasa, de exemplu, în mai putin de o sutã de minute aveau sã cadã 86 de litri pe metru pãtrat. Oricum, nu mai conta, dat fiind faptul cã atunci cînd la Prefecturã s-a primit prima prognozã, potopul trecuse deja pe Valea Muntelui. Pînã s-a primit a doua, la ora 18.35, la Grinties, un tînãr de 21 de ani fusese înghitit de ape si cãrat de viiturã cîtiva kilometri, iar pagubele în aceastã comunã si în alte cîteva învecinate au trecut, însumat, de cîteva milioane de lei. Primarul de Grinties, de exemplu, jurã cã în institutia pe care o pãstoreste n-a ajuns nici colt de fax cu o avetizare meteorologicã. „Nu existã nici o prognozã meteo pe care sã o fi primit noi. Din senin, a venit o rupere de nori si viitura a mãturat totul în cale. Eu eram acasã, vopseam un gard cînd a venit potopul. M-au sunat niste oameni din Grintiesul Mare, care mi-au spus cã apa este de trei metri“, a declarat primarul Dan Filip Azoitei.
Un alt ales local care a fost luat prin surprindere de ploaia torentialã este Dorinel Apalaghitei, primar de Farcasa: „Pe noi nu ne-a anuntat nimeni cã ar putea urma ploi semnificative. Altãdatã primeam prin fax cîte o avertizare, dar pentru sîmbãtã n-am primit nimic. Si nici vremea nu prevestea ce avea sã urmeze. A fost senin si o zi frumoasã pînã la ora 16, cînd s-au dezlãntuit stihiile. Din pãcate, astfel de situatii nu pot fi preîntîmpinate. Noi avem emotii mari iarna, cînd îngheatã Bistrita, iar de cum dã cãldura, ghetarii se dislocã si se duc la vale. Acum, vara, e mai greu sã-i convingi pe gospodari sã-si lase casele, chiar si atunci cînd primim o averizare care sunã foarte grav“, a spus primarul Dorinel Apalaghitei.
Colonelul Ioan Niticã, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Neamt, institutie care are rol central de secretariat tehnic atunci cînd apar fenomene meteorologice periculoase, sustine cã toti primarii localitãtilor vizate de atentionarea meteorologicã au fost înstiintati în jurul orei 17.30. „Avertizarea respectivã, emisã de Centrul Meteorologic Regional Bacãu, a ajuns la noi în institutie la ora 17.30. ÃŽn interval de zece minute, primarii din 11 localitãti vizate de ploi însotite de descãrcãri electrice, grindinã si de intensificãri ale vîntului, au fost anuntati prin SMS. A fost vorba despre o avertizare valabilã în interval de trei ore, care nu venea în prelungirea alteia si nu era însotitã de cod galben“, a precizat col. Ioan Niticã, seful ISU Neamt. Una peste alta, nimeni nu poate preciza dacã s-ar fi putut salva ceva din calea respectivei viituri, în cazul în care ea ar fi fost anuntatã. Cristina Aboboaie mai sustine cã prognozele meteorologice se emit de cãtre Centrul Regional Moldova, sînt trimise la Prefecturã, Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã si Gospodãririi Apelor si, mai departe, la primari.

Articol afisat de 1392 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S.TÃRNÃ. L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective