Avertizare de viituri,după ce a trecut prăpădul
Ca la noi la nimenea, se poate spune despre cum s-a desfăsurat fluxul informational în cazul ruperii de nori care s-a produs sîmbătă seara pe Valea Muntelui. Evenimentul meteorologic periculos n-a mai apucat să fie anuntat autoritătilor locale prin prognoze meteorologice, dintr-un motiv destul de greu de înteles. Conform precizărilor făcute de Cristina Aboboaie, purtător de cuvînt al Institutiei Prefectului din judetul Neamt, sîmbătă, la Prefectură, s-au primit două prognoze meteo - una la ora 17.30 si cealaltă la ora 18.35. Surprinzător, dar în rîndurile fiecăreia dintre cele două apărea atentionare de cod galben, ceea ce înseamnă că fenomenele meteorologice prognozate - averse, descărcări electrice, intensificări de vînt, grindină - sînt obisnuite pentru această zonă, dar temporar pot deveni periculoase, existînd riscul cresterii de debite si de niveluri.
Hîrtiile oficiale învîrtite printre institutiile publice nu aveau să prevadă că în Farcasa, de exemplu, în mai putin de o sută de minute aveau să cadă 86 de litri pe metru pătrat. Oricum, nu mai conta, dat fiind faptul că atunci cînd la Prefectură s-a primit prima prognoză, potopul trecuse deja pe Valea Muntelui. Pînă s-a primit a doua, la ora 18.35, la Grinties, un tînăr de 21 de ani fusese înghitit de ape si cărat de viitură cîtiva kilometri, iar pagubele în această comună si în alte cîteva învecinate au trecut, însumat, de cîteva milioane de lei. Primarul de Grinties, de exemplu, jură că în institutia pe care o păstoreste n-a ajuns nici colt de fax cu o avetizare meteorologică. „Nu există nici o prognoză meteo pe care să o fi primit noi. Din senin, a venit o rupere de nori si viitura a măturat totul în cale. Eu eram acasă, vopseam un gard cînd a venit potopul. M-au sunat niste oameni din Grintiesul Mare, care mi-au spus că apa este de trei metri“, a declarat primarul Dan Filip Azoitei.
Un alt ales local care a fost luat prin surprindere de ploaia torentială este Dorinel Apalaghitei, primar de Farcasa: „Pe noi nu ne-a anuntat nimeni că ar putea urma ploi semnificative. Altădată primeam prin fax cîte o avertizare, dar pentru sîmbătă n-am primit nimic. Si nici vremea nu prevestea ce avea să urmeze. A fost senin si o zi frumoasă pînă la ora 16, cînd s-au dezlăntuit stihiile. Din păcate, astfel de situatii nu pot fi preîntîmpinate. Noi avem emotii mari iarna, cînd îngheată Bistrita, iar de cum dă căldura, ghetarii se dislocă si se duc la vale. Acum, vara, e mai greu să-i convingi pe gospodari să-si lase casele, chiar si atunci cînd primim o averizare care sună foarte grav“, a spus primarul Dorinel Apalaghitei.
Colonelul Ioan Nitică, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgentă Neamt, institutie care are rol central de secretariat tehnic atunci cînd apar fenomene meteorologice periculoase, sustine că toti primarii localitătilor vizate de atentionarea meteorologică au fost înstiintati în jurul orei 17.30. „Avertizarea respectivă, emisă de Centrul Meteorologic Regional Bacău, a ajuns la noi în institutie la ora 17.30. În interval de zece minute, primarii din 11 localităti vizate de ploi însotite de descărcări electrice, grindină si de intensificări ale vîntului, au fost anuntati prin SMS. A fost vorba despre o avertizare valabilă în interval de trei ore, care nu venea în prelungirea alteia si nu era însotită de cod galben“, a precizat col. Ioan Nitică, seful ISU Neamt. Una peste alta, nimeni nu poate preciza dacă s-ar fi putut salva ceva din calea respectivei viituri, în cazul în care ea ar fi fost anuntată. Cristina Aboboaie mai sustine că prognozele meteorologice se emit de către Centrul Regional Moldova, sînt trimise la Prefectură, Inspectoratului pentru Situatii de Urgentă si Gospodăririi Apelor si, mai departe, la primari.
|