Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Vai de ea, administratie localã

• din 137 de acte administrative emise anul acesta si gãsite în neregulã, 104 sînt hotãrîri ale consiliilor locale • uneori, administratiile locale au fost date în judecatã de Prefecturã, pentru anularea unor acte oficiale • unele primãrii „au uitat“ cã deciziile primarilor si hotãrîrile consilierilor trebuie vãzute de Prefecturã •

Compartimentul controlul legalitãtii actelor si contencios administrativ din cadrul Prefecturii a controlat, în cursul anului 2007, din punct de vedere al legalitãtii, 92.427 acte administrative ale autoritãtilor administratiei publice locale si judetene, dintre care 89 hotãrîri ale Consiliului Judetean, 144 dispozitii ale presedintelui Consiliului Judetean, 3.883 hotãrîri ale consiliilor locale si 88.311 dispozitii ale primarilor.
Din totalul actelor controlate au fost considerate ilegale, fiind adoptate cu încãlcarea totalã sau în parte a unor reglementãri legale în materie, 137 acte administrative, din care 104 sînt hotãrîri ale consiliilor locale si 33 de dispozitii emise de primari.
Prefectul judetului, Toader Mocanu, a solicitat autoritãtilor administratiei publice locale si judetene emitente sã reanalizeze unele acte considerate în total sau în parte, dupã caz, nelegale. Pînã în prezent, nu au rãspuns acestor solicitãri comunele Boghicea, Bîrgãuani, (a fost consideratã ilegalã Dispozitia Primarului nr. 676 din 2.03.2007 privind eliberarea unei persoane din functia de referent - agent agricol, personal contractual, începînd cu data de 1.03.2007), Ceahlãu, Roznov si Girov. La baza neacordãrii avizului de legalitate a stat nerespectarea prevederilor legale privind administrarea domeniului public si privat al unitãtilor administrativ-teritoriale, stabilirea impozitelor si taxelor locale, modificarea organigramei aparatului de specialitate al primarului, precum si avansarea/ promovarea unor functionari publici sau a unor persoane angajate cu contract individual de muncã, s.a.
Cinci hotãrîri ale Consiilor Locale din comunele Gherãesti, Rãzboieni, Sãbãoani, Pãstrãveni, Tarcãu au fost atacate de Institutia Prefectului la instanta de contencios administrativ. În ceea ce priveste actiunile initiate împotriva hotãrîrilor adoptate de consiliile locale ale comunelor Rãzboieni si Pãstrãveni, deciziile instantei de judecatã sînt în favoarea prefectului.

Procese ajunse la Curtea de Casatie

Cît priveste hotãrîrile adoptate de consiliile locale ale comunelor Gherãesti si Sãbãoani, actiunile sînt, în prezent, în primul caz, pe rolul ÃŽnaltei Curti de Casatie si Justitie pentru solutionarea recursului formulat de prefectul judetului si Guvernului României împotriva sentintei civile a Curtii de Apel Bacãu - Sectia Comercialã si de Contencios Administrativ Fiscal, iar în al doilea caz, actiunea se aflã pe rolul Curtii de Apel Bacãu pentru solutionarea recursului formulat de Consiliul Local al comunei Sãbãoani împotriva sentintei civile pronuntate de Tribunalul Neamt - Sectia Comercialã si Contencios Administrativ, în favoarea prefectului. Prefectul a reamintit marti, 16 octombrie, primarilor din judet, obligatiile pe care le au în privinta transmiterii Prefecturã a tuturor actelor administrative adoptate sau emise pentru exercitarea controlului de legalitate. ÃŽn acest sens, prefectul a precizat: „Sînt primãrii care transmit cu mare întîrziere sau nu transmit deloc deciziile primarului si hotãrîrile Consiliului Local“.
Dintre localitãtile care nu au înaintat acte administrative, respectiv, hotãrîri adoptate de consiliul local si dispozitii emise de primar, în termenele prevãzute de lege, în mod repetat, se numãrã comunele Bahna, Moldoveni, Tasca, Valea Ursului si Zãnesti. Prefectul a mai cerut primarilor prezenti la întîlnirea de marti: „Consultati-vã cu secretarii de primãrii si luati în considerare punctele lor de vedere. Secretarii nu trebuie sã contrasemneze hotãrîrile, dacã ei considerã cã sînt ilegale. Lãsati-i pe acestia sã-si facã treaba“.
Potrivit Legii 215/ 2001 a administratiei publice locale, art. 48, alin. (2) - „Secretarul unitãtii administrativ-teritoriale va comunica hotãrîrile Consliului Local primarului si prefectului de îndatã, dar nu mai tîrziu de 10 zile lucrãtoare de la data adoptãrii“. Art. 49, alin. (1) prevede cã Hotãrîrile cu caracter normativ (deciziile primarului si hotãrîrile de consiliu local) devin obligatorii si produc efecte de la data aducerii lor la cunostinta publicã“. ÃŽn baza Art. 2, „Aducerea la cunostinta publicã a hotãrîrilor cu caracter normativ se face în termen de 5 zile de la data comunicãrii oficiale cãtre prefect“.

Articol afisat de 1359 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective