Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Rabie pe strãzile judetului

• peste 700 de nemteni care au fost muscati sau zgîriati de animale au necesitat anul acesta îngrijiri medicale • cele mai multe dintre persoanele care au primit tratament antirabic provin din mediul urban si au fost agresate de cîinii vagabonzi •

712 persoane au ajuns la Spitalul Judetean Neamt si au necesitat îngrijiri medicale de la începutul anului pînã în prezent, dupã ce au fost victimele unor animale domestice sau sãlbatice care i-au agresat. Întrucît agresorii cu colti si gheare, în cea mai mare parte domestici, nu erau cunoscuti si nu se stia dacã au fost vaccinati împotriva turbãrii, majoritatea celor care au fost victimele furiei necuvîntãtoarelor au necesitat tratament antirabic. Cei mai multi dintre pacientii care au fost nevoiti sã suporte durerosul tratament sînt adulti care locuiesc în mediul urban, iar 170 dintre acestia sînt copii.
Atacul asupra nemtenilor compostati de patrupede a venit de cele mai multe ori din partea cîinilor vagabonzi care împînzesc orasul, dar si din partea pisicilor, cailor, hamsterilor sau sobolanilor.
Contravaloarea tratamentelor antirabice efectuate la Spitalul Judetean, de la începutul anului, pînã acum, pacientilor care au fost victimele agresiunii animalelor, depãseste 120 de milioane de lei vechi. Potrivit statisticilor întocmite de cadrele medicale ale sectiei Contagioase, au fost utilizate pentru profilaxia rabiei, la cei care au avut de suferit de pe urma animalelor, circa 2.100 de fiole de vaccin si ser antirabic.
O persoanã care este muscatã de un animal trebuie neapãrat sã se prezinte la medic, care sã stabileascã dacã este sau nu nevoie de tratament pentru profilaxia rabiei. Altfel, pacientului trebuie sã i se facã desensibilizare cu ser antirabic, dupã care, în prima, a treia, a saptea, a patrusprezecea si a douãzeci si opta zi de la producerea accidentului i se administreazã vaccinul antirabic.
Rabia sau turbarea este o boalã infectioasã acutã produsã de virusul rabic. Aceasta se caracterizeazã prin grave tulburãri ale sistemului nervos central si evolueazã spre paralizie sau deces. Transmiterea virusului se face prin muscãtura sau zgîrietura produsã de animale bolnave. Cele mai grave sînt muscãturile localizate în regiunea gîtului si capului, deoarece virusul ajunge mult mai repede la creier. Prezenta virusului rabic este frecventã la animale domestice (cîini, pisici, vite, porci, cai) si la animale sãlbatice (vulpi, lupi, sobolani, lilieci). Perioada de incubatie a bolii este în medie de 1-3 luni, iar debutul acesteia poate dura între douã si patru zile. Boala se manifestã prin dureri, amorteli si mîncãrime a locului unde s-a produs muscãtura, dureri de cap, ameteli, insomnie, lipsa poftei de mîncare, greturi, vãrsãturi, modificãri de caracter. În caz de neprezentare la medic pentru tratament, boala poate duce la deces.

Articol afisat de 1445 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective