Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri August 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 August 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
DRAME PRINTRE MÎL SI APE

DRAME PRINTRE MÎL SI APE

• Ileana Ghiures din Pîngărati a povestit cum a văzut moartea cu ochii acum două săptămîni, cînd apa i-a luat gospodăria pe sus • în casă, nivelul apei a ajuns la statura unui om • femeii si mamei sale, în vîrstă de 78 de ani, nu le-a mai rămas nimic • desi peretii stau într-o rînă, au rămas atîrnate pe ei icoanele la care cele două bătrîne se rugau zi de zi • la inventarierea pagubelor produse de ploi, pierderile suferite de Ileana Ghiures nu apar înregistrate, pentru că, sustine ea, „autoritătile nu au vrut să-si murdărească masinile“ • primarul sustine că a fost acasă la consăteanca sa •

Disperare. Acesta este cuvîntul potrivit cînd ajungi în curtea Ilenei Ghiures, o femeie amărîtă din Pîngărati. Dacă pînă mai ieri ducea un trai modest, dar nu se plîngea de asta, acum femeia a rămas de-adevăratelea fără nimic. Cu un teanc de icoane, buletinul de identitate si o mamă în vîrstă de 78 de ani, de care trebuie să aibă grijă, pentru că nu are cine altcineva s-o facă. Ileana Ghiures are 59 de ani si pînă acum potopul s-a năpustit de cinci ori asupra ei. În noaptea de marti spre miercuri, 22 spre 23 iulie, a crezut că nu va mai apuca să vadă lumina zilei. Dar Dumnezeu, la care se rugase cu cîteva ore înainte, le-a ajutat si pe ea si pe mama ei să scape cu viată. Emotiile prin care a trecut un om pentru a scăpa din ghearele mortii nu sînt usor de redat în cuvinte. Stergîndu-si lacrimile de pe obraz, Ileana Ghiures povesteste cum a auzit apa izbindu-se de peretii casei. „Am tras de mama, care dormea pe alt pat, si i-am spus că afară e mare nenorocire. Apoi am prins-o de mînă si am tras-o după mine afară. Era potop. Apa crestea continuu. Au venit cinci băieti care ne-au salvat. Erau trei în fata noastră si doi în spate. O tineam pe mama strîns, pentru că mă temeam să n-o ia puhoiul la vale. Copacii cădeau în fata noastră unul după altul. Strigau băietii «Hai, tanti Ileana, hai», da’ eu nu mai puteam... Aveam putere numai s-o tin pe mama de mînă. Vedeam pe unde mergeam atunci cînd cerul se lumina de la fulgere. Ne temeam că ar fi putut cădea copacii pe noi. În acele clipe credeam că mor. Înainte de a iesi aveam pe mine un furou si cînd auzeau că apa vine peste casă am tras o fustă pe deasupra. Cînd au reusit să ne scoată din apă si am intrat în casa unei vecine, am văzut că nici fustă nu mai aveam pe mine. Nu puteam să ne uităm la ce se întîmplă cu casa mea, dar stiam că nu mai rămăsese nimic din ea. Dimineată m-am întors si am văzut nenorocirea. Ne-a luat tot din ogradă. În casă, apa ajunsese la 160-180 de centimetri, după urma de pe pereti“, a povestit Ileana Ghiures.

Doi crini în bătaia vîntului

Am ajuns în curtea Ilenei Ghiures la aproape două săptămîni după potop. Casa este înconjurată de cioate, cîrpe, cauciucuri, scînduri, căpriori, pietre si mult mîl. Cei patru pereti din scîndură, care serveau drept WC-ul din fundul curtii, erau dusi departe, pe altă proprietate. Lemnele pe care o fiică de-a Ilenei Ghiures le cumpărase pentu a-si face casă, două cărute de lemne de foc, scînduri si grinzi pentru constructii, cîtiva saci cu grăunte de pe prispa casei, ceaune de 50, de 25 si 15 litri, care stăteau agătate în cuie la grinda unui sopru erau si ele duse departe, că nu se stia nimic de soarta lor. Mai la coltul casei care dă să se dărîme, se vedeau frumos la soare fructele unui măr smuls cu totul din rădăcini si aruncat cîtiva metri. Printre urmele dezastrului, cîinele femeii îsi făcea loc cu greutate. „Încă nu si-a revenit din soc“, a spus stăpîna lui. „Săracu’, s-a scăpat cu fuga... cine stie cum de a scăpat cu viată. Uite-asa se miscă de colo-colo, flămînd si speriat, de cînd cu pozna asta pe capul nostru“. Si, ca o ironie a sortii, în mijlocul acestei „groape de gunoi“, doi crini portocalii se miscau usor în bătaia vîntului. Încercăm să intrăm în casa care abia mai stă în picioare. Vrînd-nevrînd trebuie traversată o baltă din care sar cîteva broaste. Ileana Ghiures ridică fusta si sare pe geam, pentru a putea trage de usa ce încă se mai sprijinea într-o balama. În casă, mirosul este îngrozitor. Mîlul de cîteva palme a prins deasupra o mîzgă cenusie. Cizmele de cauciuc rămîn blocate în noroi, iar apa care apărea în urmele lăsate plescăia ca pe un drum de tară. Stăpîna a ceea ce a fost o casă pînă acum două săptămîni vorbeste despre urmele dezastrului. Voia să ne arate că sub un pat avea puse mai multe plăpumi, pe care nu le folosea vara, dar totul era blocat în noroi. Într-un colt al uneia din cele trei camere în care apa fusese de peste un metru si jumătate era un pat, care plutise în noaptea cu pricina.

Si pensia a fost luată de ape

Geamul din spate fusese smuls, apa făcîndu-si loc prin gaura din perete. Femeia a vrut să arate că si în dulap apa fusese la fel de înaltă, dar nu reuseste să tragă de usă. Deasupra unui sifonier, la nivelul fruntii ei, au rămas lipite patru poze, cu fiicele care muncesc în Italia. Se uită si începe să plîngă. Apa nu a distrus doar agoniseala ei, ci si pe cea a unei fiice, care voia să-si ridice o casă cu banii cîstigati printre străini. Îsi aminteste cum a văzut oameni cărînd din vale căpriori si grinzi, dar zice că nu putea dovedi că ar fi din curtea ei si nu a putut recupera nimic. A căutat prin mîlul rămas în casă medicamentele, pentru că Ileana Ghiures este foarte bolnavă. Dar n-a mai găsit nimic. Nici pensia n-a mai găsit-o. Se bucurase de ea cîteva ore, pentru că în ziua nenorocirii tocmai trecuse postasul si i-a adus 120 de lei - pensia ei, si cam tot atîta pentru mama sa, care are venit de strămutat. Amîndurora le-a rămas buletinul de identitate, pentru că erau puse într-o geantă, agătate de-o grindă. Restul actelor s-au tot dus. A pierdut si sase găini, peste care a intrat viitura. Încă mai sînt în poiată, pentru că nu poate intra să le scoată. Bătrîna Paraschiva povesteste că avea grijă de sase puisori, pe care îi crestea într-o cutie. „Acolo i-a omorît apa. Ne-a luat tot. Nu mai avem nici un leu si nici medicamente cu care să ne tinem pe picioare“, spune băbuta în timp ce deretica prin curtea casei în care s-au mutat de cîteva zile.

Inundată de cinci ori

Viata Ilenei Ghiures este pe drept o poveste. Femeia a fost victima inundatiilor de cinci ori, din 1991 încoace. Pe atunci îi trăia bărbatul si după ce casa care acum stă într-o rînă a fost inundată, au muncit si si-au făcut altă locuintă, mai pe deal. S-au gîndit că e ferită de apa pîrîului Secu. Au făcut-o asa cum i-a dus mintea, dar n-au stat în ea, pentru că au preferat să se bucure de căsuta ridicată după nuntă. Viiturile le-au mai trecut de trei ori prin casă, dar au reparat stricăciunile si au rămas locului de fiecare dată. În 2003 casa veche a fost destul de afectată si atunci au dat 30 de milioane de lei vechi si si-a făcut instalatia electrică în casa „nouă“ si au plătit 8 milioane manopera. Numai că prin această casă plouă si tavanul stă să se prăbusească. „Atîta vrem, să ne ajute cineva să punem acoperisul la punct, să nu ne cadă tavanul în cap, si să avem curent electric. Noi nu avem acuma nici un leu. S-au făcut evaluări si dezinsectii peste tot pe unde au fost probleme, dar la mine n-a venit nimeni. Autoritătile n-au vrut să-si murdărească masinile. În casa unde stăm acum, furnicile intră în mîncare si sînt peste tot“, a spus femeia uitîndu-se disperată la mormanul de mizerii care i-a acoperit curtea.
Primarul de Pîngărati, Petre Lungu Bordea, a declarat că dacă la gospodăria femeii nu s-a făcut dezinsectie, este pentru că nu a insistat ea suficient. Si mai stie si că era „o baltă mare în fata casei, de care nu se putea trece“. Dar zice că se va rezolva într-un fel situatia, pentru că va propune acordarea unor despăgubiri din bugetul local, în limita fondurilor disponibile. Cît despre mizeria adusă de apă în curte, va fi îndepărtată cînd se va repara un infron, defect momentan. „Vom merge să îi învîrtim ce mai are prin ogradă. Poate găsesc o echipă de voluntari cu care să mergem. Dacă n-au fost la ea cu dezinsectia, am să mai chem o dată echipa“, a declarat primarul Petru Bordea Lungu, care sustine că a fost acasă la femeie, desi aceasta nu-si aminteste.

Articol afisat de 1472 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ, Raluca HUMĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective