Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 August 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Siretul a lãsat pe drumuri peste 750 de suflete

• evaluarea aproape finalã a tuturor pagubelor aratã cã apele au produs stricãciuni însemnate în opt localitãti • din 1.127 de case evaluate, 164 sînt prãbusite, 464 în pericol de prãbusire si alte 496 de case sînt afectate usor •

Consecintele revãrsãrii apelor Siretului peste cîteva comune nemtene sînt mult mai mari decît se astepta oricine. Fatã de alti ani, cînd ploile distrugeau culturi, mai rupeau ceva drumuri sau tulburau apa din fîntîni, de aceastã datã au lãsat sute de familii fãrã acoperis deasupra capului. La douã sãptãmîni dupã prãpãd, peste 750 de oameni nu au la ce se întoarce. Pe locurile unde aveau gospodãriile acum sînt mormane de gunoaie. E vorba de munca de zeci de ani a atîtor familii, care s-a risipit sub privirile lor neputincioase. Din fericire, în Neamt apele nu au luat tribut suflete. Dar au lãsat mare tristete în urmã. Gospodãrii frumoase, agoniseli fãcute cu sudoarea fruntii si a palmelor, animale crescute pentru un litru de lapte sau pentru un ou, beciuri cu butoaie de vin si murãturi, toate au devenit pentru multi dintre semenii nostri, de domeniul trecutului. Din centralizarea datelor transmise de autoritãtile locale, din cele peste 9.500 de persoane evacuate initial în judetul Neamt, 772 au rãmas în continuare departe de casele lor. Cele mai multe - 500 la numãr - sînt din comuna Tãmãseni. La ora actualã, animale moarte figureazã în registre ca fiind 1.268 de capete, cele mai multe pãsãri - 1.259. Alte 798 de orãtãnii au dispãrut în vîltoarea apelor. Dupã centralizarea datelor comisiilor de evaluare sînt scoase în evidentã urmãtoarele aspecte: din 1.127 de case evaluate, 164 sînt prãbusite, 464 în pericol de prãbusire si alte 496 de case sînt afectate usor. Mai mult de 550 de hectare de teren sînt afectate. Anexele inundate, avariate si distruse sînt, pînã acum, în numãr de aproximativ 1.400, din care distruse - 376. Au fost afectate si portiuni de drumuri - o sutã de metri de drum national, nouã kilometri de drum judetean si patru kilometri si jumãtate de drumuri comunale. Drumurile sãtesti au fost afectate pe o lungime de circa sapte kilometri. Au suferit avarii 40 de podete si 4 poduri. De asemenea, cinci societãti comerciale au fost inundate. Fîntînile colmatate au fost în numãr de 109. Nu au în continuare curent electric 40 de case în comuna Tãmãseni, pentru cã reluarea furnizãrii electricitãtii cãtre ele ar însemna producerea de grave incidente.

Muncã pentru evitarea altor nenorociri

Prin intermediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Neamt, apa din 1.722 de gospodãrii si case inundate a fost evacuatã. Pentru aceasta, au fost folosite 23 de motopompe. Au fost vaccinate 4.181 de persoane aflate în zonele afectate, din cele 9.696 de persoane catagrafiate - atît populatia comunitãtilor cît si salariati ai structurilor Ministerului de Interne si Reformei Administrative si MApN. Actiunea de vaccinare este în desfãsurare. Au fost dezinfectate 326 de case, 32 de fîntîni, 154 de gospodãrii si o scoalã. S-au încheiat actiunile de dezinfectare în comunele Ion Creangã, Gîdinti si Sagna. S-au vaccinat anticãrbunos 50 de animale din comuna Tãmãseni si 66 în comuna Doljesti. Teritoriul este ecarisat în functie de evacuarea apelor si de solicitarea autoritãtilor locale. Pînã acum s-a fãcut ecarisarea pentru 2,9 tone animale moarte. Sînt asigurate, prin intermediul Inspectoratului Judetean de Politie si a Inspectoratului de Jandarmi, mãsuri de ordine si sigurantã publicã pe raza localitãtilor afectate, precum si paza avutului cetãtenilor, mai ales al celor care si-au pãrãsit casele.

Evaluãrile, aproape de final

Anchetele sociale (peste 2.000) sînt în curs de desfãsurare, dar aproape de final. S-au luat mãsuri pentru închiderea breselor efectuate în diguri pentru retragerea apei în Siret. Toate drumurile judetene si nationale sînt practicabile. Cu sprijinul administratorului drumurilor, prin intermediul Politei, au fost montate indicatoare de restrictii de vitezã si tonaj, dupã cum urmeazã: pe portiunea afectatã de pe DN15B Roman - Vaslui (la intrarea în Gîdinti) limitare de vitezã la 30 de km/orã; pe DJ 207C Roman - Ion Creangã limitare de vitezã 5 km/orã si limitare tonaj sub 10 tone; pe DJ 201C la intrare în Tãmãseni - restrictii tonaj sub 3,5 tone. Se iau mãsuri de amplasare a taberelor din constructii usoare cu elemente modulate. De asemenea, se actioneazã, în continuare, pentru depozitarea si distributia ajutoarelor primite. Pentru îndepãrtarea efectelor inundatiilor, Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã a dispus participarea cu 100 de persoane/zi. Si-au mai adus contributia 350 de voluntari si 40 de jandarmi, 20 de angajati ai Sistemului de Gospodãrire a Apelor Neamt, patru echipe formate din cadre medicale (cinci medici si doisprezece asistenti medicali), 22 de angajati ai E.ON Distributie Moldova, zece angajati de la societãtile de drumuri si poduri, 20 de membri ai Comisariatului Judetean pentru Situatii de Urgentã, 12 angajati ai ANIF, militari si cetãteni. „Continuãm sã actionãm pînã la eliminarea totalã a efectelor inundatiilor. Am finalizat evaluarea locuintelor si am transmis situatia la Ministerul Internelor si Ministerul Dezvoltãrii, Lucrãrilor Publice si Locuintei. Multe case, chiar dacã nu au cãzut, nu mai prezintã sigurantã. De aceea am mai evacuat din populatia expusã riscului de accidentare prin prãbusirea casei. Le vom pune la dispozitie constructii usoare din elemente modulate“, a declarat prefectul Toader Mocanu.

Articol afisat de 1434 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective