Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri August 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 August 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Siretul a lăsat pe drumuri peste 750 de suflete

• evaluarea aproape finală a tuturor pagubelor arată că apele au produs stricăciuni însemnate în opt localităti • din 1.127 de case evaluate, 164 sînt prăbusite, 464 în pericol de prăbusire si alte 496 de case sînt afectate usor •

Consecintele revărsării apelor Siretului peste cîteva comune nemtene sînt mult mai mari decît se astepta oricine. Fată de alti ani, cînd ploile distrugeau culturi, mai rupeau ceva drumuri sau tulburau apa din fîntîni, de această dată au lăsat sute de familii fără acoperis deasupra capului. La două săptămîni după prăpăd, peste 750 de oameni nu au la ce se întoarce. Pe locurile unde aveau gospodăriile acum sînt mormane de gunoaie. E vorba de munca de zeci de ani a atîtor familii, care s-a risipit sub privirile lor neputincioase. Din fericire, în Neamt apele nu au luat tribut suflete. Dar au lăsat mare tristete în urmă. Gospodării frumoase, agoniseli făcute cu sudoarea fruntii si a palmelor, animale crescute pentru un litru de lapte sau pentru un ou, beciuri cu butoaie de vin si murături, toate au devenit pentru multi dintre semenii nostri, de domeniul trecutului. Din centralizarea datelor transmise de autoritătile locale, din cele peste 9.500 de persoane evacuate initial în judetul Neamt, 772 au rămas în continuare departe de casele lor. Cele mai multe - 500 la număr - sînt din comuna Tămăseni. La ora actuală, animale moarte figurează în registre ca fiind 1.268 de capete, cele mai multe păsări - 1.259. Alte 798 de orătănii au dispărut în vîltoarea apelor. După centralizarea datelor comisiilor de evaluare sînt scoase în evidentă următoarele aspecte: din 1.127 de case evaluate, 164 sînt prăbusite, 464 în pericol de prăbusire si alte 496 de case sînt afectate usor. Mai mult de 550 de hectare de teren sînt afectate. Anexele inundate, avariate si distruse sînt, pînă acum, în număr de aproximativ 1.400, din care distruse - 376. Au fost afectate si portiuni de drumuri - o sută de metri de drum national, nouă kilometri de drum judetean si patru kilometri si jumătate de drumuri comunale. Drumurile sătesti au fost afectate pe o lungime de circa sapte kilometri. Au suferit avarii 40 de podete si 4 poduri. De asemenea, cinci societăti comerciale au fost inundate. Fîntînile colmatate au fost în număr de 109. Nu au în continuare curent electric 40 de case în comuna Tămăseni, pentru că reluarea furnizării electricitătii către ele ar însemna producerea de grave incidente.

Muncă pentru evitarea altor nenorociri

Prin intermediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgentă Neamt, apa din 1.722 de gospodării si case inundate a fost evacuată. Pentru aceasta, au fost folosite 23 de motopompe. Au fost vaccinate 4.181 de persoane aflate în zonele afectate, din cele 9.696 de persoane catagrafiate - atît populatia comunitătilor cît si salariati ai structurilor Ministerului de Interne si Reformei Administrative si MApN. Actiunea de vaccinare este în desfăsurare. Au fost dezinfectate 326 de case, 32 de fîntîni, 154 de gospodării si o scoală. S-au încheiat actiunile de dezinfectare în comunele Ion Creangă, Gîdinti si Sagna. S-au vaccinat anticărbunos 50 de animale din comuna Tămăseni si 66 în comuna Doljesti. Teritoriul este ecarisat în functie de evacuarea apelor si de solicitarea autoritătilor locale. Pînă acum s-a făcut ecarisarea pentru 2,9 tone animale moarte. Sînt asigurate, prin intermediul Inspectoratului Judetean de Politie si a Inspectoratului de Jandarmi, măsuri de ordine si sigurantă publică pe raza localitătilor afectate, precum si paza avutului cetătenilor, mai ales al celor care si-au părăsit casele.

Evaluările, aproape de final

Anchetele sociale (peste 2.000) sînt în curs de desfăsurare, dar aproape de final. S-au luat măsuri pentru închiderea breselor efectuate în diguri pentru retragerea apei în Siret. Toate drumurile judetene si nationale sînt practicabile. Cu sprijinul administratorului drumurilor, prin intermediul Politei, au fost montate indicatoare de restrictii de viteză si tonaj, după cum urmează: pe portiunea afectată de pe DN15B Roman - Vaslui (la intrarea în Gîdinti) limitare de viteză la 30 de km/oră; pe DJ 207C Roman - Ion Creangă limitare de viteză 5 km/oră si limitare tonaj sub 10 tone; pe DJ 201C la intrare în Tămăseni - restrictii tonaj sub 3,5 tone. Se iau măsuri de amplasare a taberelor din constructii usoare cu elemente modulate. De asemenea, se actionează, în continuare, pentru depozitarea si distributia ajutoarelor primite. Pentru îndepărtarea efectelor inundatiilor, Inspectoratul pentru Situatii de Urgentă a dispus participarea cu 100 de persoane/zi. Si-au mai adus contributia 350 de voluntari si 40 de jandarmi, 20 de angajati ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamt, patru echipe formate din cadre medicale (cinci medici si doisprezece asistenti medicali), 22 de angajati ai E.ON Distributie Moldova, zece angajati de la societătile de drumuri si poduri, 20 de membri ai Comisariatului Judetean pentru Situatii de Urgentă, 12 angajati ai ANIF, militari si cetăteni. „Continuăm să actionăm pînă la eliminarea totală a efectelor inundatiilor. Am finalizat evaluarea locuintelor si am transmis situatia la Ministerul Internelor si Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Locuintei. Multe case, chiar dacă nu au căzut, nu mai prezintă sigurantă. De aceea am mai evacuat din populatia expusă riscului de accidentare prin prăbusirea casei. Le vom pune la dispozitie constructii usoare din elemente modulate“, a declarat prefectul Toader Mocanu.

Articol afisat de 1097 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective