Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri August 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 August 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Mitropolitul Teofan, prezent la hramul Sfîntului Ioan de la Neamt

Mitropolitul Teofan, prezent la hramul Sfîntului Ioan de la Neamt

• slujba religioasă a avut loc la biserica din curtea Seminarului Teologic Veniamin Costachi, închinată Sfîntului Ioan Iacob de la Neamt • Ioan Iacob s-a nevoit împreună cu un ucenic român într-o pesteră din pustiul Qumran, aproape de Marea Moartă •

IPS Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a fost prezent ieri, la Mănăstirea Neamt, la slujba religioasă oficiată cu prilejul sărbătoririi Sfîntului Ioan Iacob de la Neamt, numit si Hozevitul, sau Românul, prăznuit în fiecare an în ziua de 5 august. Sfîntului, care a vietuit în secolul trecut la Mănăstirea Neamt, i-a fost închinată biserica ridicată în curtea Seminarului Teologic Veniamin Costachi, unde s-a si desfăsurat slujba arhierească. Înaltul prelat din fruntea Mitropoliei nu a venit singur, ci însotit de PS Siluan al Episcopiei Ortodoxe din Ungaria si PS Calinic, episcop vicar al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. La Neamt oaspetii au fost asteptati de staretul mănăstirii, arhimandritul Benedict Sauciuc, stareti din zonă, preoti mireni, în frunte cu protopopul de Tîrgu Neamt, părintele Ioan Dogariu, dar si de primarul urbei de sub Cetate, Decebal Arnăutu. Sfînta Liturghie a fost oficiată de un sobor de 35 de preoti, în prezenta unui mare număr de credinciosi din localitătile învecinate. Arhimandritul Benedict Sauciuc, staretul Mănăstirii Neamt, a declarat că IPS Teofan a plecat apoi spre mănăstirea de pe muntele Ceahlău, închinată voievodului Stefan cel Mare si Sfînt, care are ca hram „Schimbarea la Fată“, mare sărbătoare prăznuită astăzi de toti crestinii ortodocsi. Azi este zi de hrămuire si la schiturile Icoana si Sihla, de aceea multi pelerini se află în zonă pentru a participa alături de obstile monahale la rînduielile religioase specifice.

„Eu vreau să mă fac călugăr“

Sfîntul Ioan Iacob cel Nou (Hozevitul) este unul dintre cei mai recenti sfinti din Biserica Ortodoxă Română, cu metania din Mănăstirea Neamt, care s-a nevoit 24 de ani în Tara Sfîntă, atît pe valea Iordanului, cît si în pustiul Hozeva, constituindu-se într-un model veritabil de vietuire în Hristos în era contemporană. Biserica l-a rînduit ca pildă vie de credintă si de vietuire crestinească, înscriindu-l în calendarul ortodox la data de 5 august. S-a născut la 23 iulie 1913 într-un sat de pe malul Prutului, Crăiniceni, comuna Păltinis, judetul Botosani, într-o familie de tărani foarte credinciosi, anume Ecaterina si Maxim Iacob, fiind singurul copil la părinti. Din botez s-a chemat Ilie, iar în familie i se spunea „Iliută“. La 6 luni de zile de la nastere, mama pruncului Ilie îsi dă sufletul. După doi ani, moare si tatăl său în război, în toamna anului 1916, rămînînd orfan de amîndoi părintii. El este îngrijit timp de zece ani de bunica sa, Maria Iacob. Primii ani de scoală îi face în satul natal, iar între anii 1926-1932 urmează gimnaziul „Mihail Kogălniceanu“ la Lipcani-Hotin si liceul „Dimitrie Cantemir“ la Cozmeni-Cernăuti, fiind cel mai bun elev din scoală. În vara anului 1932, rudele voiau să-l dea la Facultatea de Teologie din Cernăuti, ca să-l facă preot. Dar el, simtindu-se chemat de Dumnezeu la o viată mai înaltă, le-a spus: „Nu, eu vreau să mă fac călugăr!“. Apoi, peste un an, cerînd binecuvîntarea duhovnicului său, tînărul Ilie si-a luat cărtile sfinte, a intrat în obstea Mănăstirii Neamt, unde face ascultare, la infirmerie si la biblioteca asezămîntului. Între anii 1934-1935 îsi satisface stagiul militar la Dorohoi, în Regimentul 29 Infanterie, după care se întoarce la mănăstire, iar la 8 aprilie 1936, rasoforul Ilie Iacob este tuns în monahism de arhimandritul Valerie Moglan (viitor arhiereu vicar la Iasi), primind, potrivit pravilei călugăresti, un nou nume, cel de Ioan.

În Tara Sfîntă

Ioan Iacob pleacă în Tara Sfîntă împreună cu alti doi monahi din lavră, Claudie si Damaschin, în noiembrie 1936, si iernează în obstea Mănăstirii Sfîntul Sava din pustiul Iordanului. Între anii 1939-1940 fericitul sihastru Ioan Iacob s-a nevoit împreună cu un ucenic român într-o pesteră din pustiul Qumran, aproape de Marea Moartă. Obisnuia să se roage noaptea, singur, hrănindu-se doar cu pesmeti si putine fructe, răbdînd multe ispite. Între anii 1940-1941, din cauza războiului, Cuviosul Ioan a stat cu mai multi călugări din Tara Sfîntă într-un lagăr pe Muntele Măslinilor. Fiind eliberat, se reîntoarce la Mănăstirea Sfîntul Sava si continuă aceleasi ascultări si nevointe.
În anul 1947 este hirotonit diacon, la 13 mai, în Biserica Sfîntului Mormînt, cu aprobarea Patriarhului României, la recomandarea Arhimandritului Victorin Ursache, superiorul Asezămîntului Românesc din Ierusalim. În acelasi an, Cuviosul Ioan Iacob este hirotonit preot în biserica Sfîntului Mormînt de arhiereul Irinarh, fiind numit de Patriarhia Română egumen la Schitul românesc Sfîntul Ioan Botezătorul de pe valea Iordanului (înfiintat atunci de Patriarhia română). În vara anului 1960, fiind bolnav, si simtindu-si sfîrsitul aproape, miercuri 4 august, s-a împărtăsit cu Sfintele Taine, iar joi dimineata la orele 5 si-a dat sufletul în mîinile lui Hristos, la vîrsta de numai 47 de ani.

Articol afisat de 1684 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective