Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri August 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 August 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Bani imputati, medici nemultumiti

• în urma unui control de la ministerul Sănătătii, medicii romascani ar trebui să achite retroactiv pe ultimii ani, contravaloarea tichetelor de masă, pentru zilele în care au fost de gardă • ministerul sănătătii consideră că medicii au luat si tichete si au primit si hrană de la spital în timpul gărzilor •

Membrii Sindicatului Sinmed Roman protestează fată de asa zisa încălcare, de către managerul Spitalului Roman, Petrut Claudiu Gafar si seful Serviciului Resurse Umane, Marius Bîrsan, a prevederilor legale, pentru aprobarea restituirii unor sume reprezentînd plata tichetelor de masă necuvenite în perioada 2005-2008. Astfel, protestul a fost motivat de prevederilor art. 34 din Hotărîrea de Guvern 5/1999, pentru aprobarea normelor de aplicare a legii nr 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă fapt care a fost constatat si de reprezentantii Directiei de Control din Ministerul Sănătătii Publice, în luna iulie, cu prilejul unui control la spitalul romascan. Altfel spus, medicii specialisti care au efectuat servicii de gardă în ultimii patru ani, au fost considerati buni de plată, trebuind să achite spitalului conform unui calcul sume de pînă la 10 milioane de lei vechi.
„Considerăm că, legea nu a fost respectată cum se cuvine încă din iulie 2005, cînd s-au acordat tichetele de masă la Spitalul Roman, motiv pentru care am împărtăsit punctul nostru de vedere, Spitalului Roman, Autoritătii de Sănătate Publică Neamt, Camerei Federative a Medicilor din România si Colegiului Medicilor Neamt. Hotărîrea de Guvern 524/26.07.1991 prevede obligativitatea unitătilor sanitare de a servi masa în mod gratuit medicilor în timpul efectuării gărzilor. Programul de gardă este între orele 13-8 si nu se suprapune peste programul normal de lucru al medicilor cuprins între 8-13. Pentru orele de gardă efectuate în afara orelor normale de lucru s-a asigurat masa medicilor de gardă, foarte asemănătoare mesei primite de bolnavi, fără nici o îmbunătătire, mult sub valoarea tichetelor de masă. HG 5/14.01.1991 pentru aprobarea normelor de aplicare a legii 142/1998 prevede acordarea unui tichet de masă pentru o zi lucrătoare, între orele 8-13. Articolul 34 al acestei legi poate fi interpretat în sensul că, medicii nu au primit masa gratuit pentru ziua lucrată în program normal, ci pentru orele prestate în afara programului de lucru“, a declarat liderul Sindicatului Sinmed Roman, Gabriela Popovici.
Aceasta a mai precizat că, cele două hotărîri de Guvern, de la punctele 1 si 2 se completează, nu se exclud. De altfel, în protestul formulat de Sinmed mai este mentionat că acordarea bonurilor de masă este prevăzută si în Contractul Colectiv de Muncă. „Considerăm că nu a fost încălcată nici o lege si că retinerea contravalorii tichetelor de masă acordate în zilele de gardă a medicilor, pe o perioadă de patru ani, retroactiv este abuzivă si neavenită“, a mai mentionat doctor Gabriela Popovici. În replică, seful Biroului Resurse Umane, Marius Bîrsan a declarat că, urmare a controlului efectuat de reprezentantii Ministerul Sănătătii, vizavi de tichetele de masă, conducerea unitătii sanitare a înaintat deja o adresă ministerului de resort, prin care prezintă clar că aceste tichete au fost acordate conform prevederilor legale. „Noi am punctat foarte clar si explicit, Ministerului Sănătătii, faptul că, acele tichete de masă au fost acordate respectînd litera legii. Medicul care a efectuat garda a primit bonul de masă pentru timpul efectiv lucrat, stipulat în contractul de muncă, adică în intervalul orar 8-13. Faptul că medicii au servit masa în spital în timpul gărzii, care începe la ora 13 si se termină a doua zi la opt dimineată, este legal, asa se procedează în toate unitătile sanitare din România“, a declarat seful Biroului Resurse, Marius Bîrsan.

Articol afisat de 2233 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lăcrămioara BUGA)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective