Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 August 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Bani imputati, medici nemultumiti

• în urma unui control de la ministerul Sãnãtãtii, medicii romascani ar trebui sã achite retroactiv pe ultimii ani, contravaloarea tichetelor de masã, pentru zilele în care au fost de gardã • ministerul sãnãtãtii considerã cã medicii au luat si tichete si au primit si hranã de la spital în timpul gãrzilor •

Membrii Sindicatului Sinmed Roman protesteazã fatã de asa zisa încãlcare, de cãtre managerul Spitalului Roman, Petrut Claudiu Gafar si seful Serviciului Resurse Umane, Marius Bîrsan, a prevederilor legale, pentru aprobarea restituirii unor sume reprezentînd plata tichetelor de masã necuvenite în perioada 2005-2008. Astfel, protestul a fost motivat de prevederilor art. 34 din Hotãrîrea de Guvern 5/1999, pentru aprobarea normelor de aplicare a legii nr 142/1998 privind acordarea tichetelor de masã fapt care a fost constatat si de reprezentantii Directiei de Control din Ministerul Sãnãtãtii Publice, în luna iulie, cu prilejul unui control la spitalul romascan. Altfel spus, medicii specialisti care au efectuat servicii de gardã în ultimii patru ani, au fost considerati buni de platã, trebuind sã achite spitalului conform unui calcul sume de pînã la 10 milioane de lei vechi.
„Considerãm cã, legea nu a fost respectatã cum se cuvine încã din iulie 2005, cînd s-au acordat tichetele de masã la Spitalul Roman, motiv pentru care am împãrtãsit punctul nostru de vedere, Spitalului Roman, Autoritãtii de Sãnãtate Publicã Neamt, Camerei Federative a Medicilor din România si Colegiului Medicilor Neamt. Hotãrîrea de Guvern 524/26.07.1991 prevede obligativitatea unitãtilor sanitare de a servi masa în mod gratuit medicilor în timpul efectuãrii gãrzilor. Programul de gardã este între orele 13-8 si nu se suprapune peste programul normal de lucru al medicilor cuprins între 8-13. Pentru orele de gardã efectuate în afara orelor normale de lucru s-a asigurat masa medicilor de gardã, foarte asemãnãtoare mesei primite de bolnavi, fãrã nici o îmbunãtãtire, mult sub valoarea tichetelor de masã. HG 5/14.01.1991 pentru aprobarea normelor de aplicare a legii 142/1998 prevede acordarea unui tichet de masã pentru o zi lucrãtoare, între orele 8-13. Articolul 34 al acestei legi poate fi interpretat în sensul cã, medicii nu au primit masa gratuit pentru ziua lucratã în program normal, ci pentru orele prestate în afara programului de lucru“, a declarat liderul Sindicatului Sinmed Roman, Gabriela Popovici.
Aceasta a mai precizat cã, cele douã hotãrîri de Guvern, de la punctele 1 si 2 se completeazã, nu se exclud. De altfel, în protestul formulat de Sinmed mai este mentionat cã acordarea bonurilor de masã este prevãzutã si în Contractul Colectiv de Muncã. „Considerãm cã nu a fost încãlcatã nici o lege si cã retinerea contravalorii tichetelor de masã acordate în zilele de gardã a medicilor, pe o perioadã de patru ani, retroactiv este abuzivã si neavenitã“, a mai mentionat doctor Gabriela Popovici. ÃŽn replicã, seful Biroului Resurse Umane, Marius Bîrsan a declarat cã, urmare a controlului efectuat de reprezentantii Ministerul Sãnãtãtii, vizavi de tichetele de masã, conducerea unitãtii sanitare a înaintat deja o adresã ministerului de resort, prin care prezintã clar cã aceste tichete au fost acordate conform prevederilor legale. „Noi am punctat foarte clar si explicit, Ministerului Sãnãtãtii, faptul cã, acele tichete de masã au fost acordate respectînd litera legii. Medicul care a efectuat garda a primit bonul de masã pentru timpul efectiv lucrat, stipulat în contractul de muncã, adicã în intervalul orar 8-13. Faptul cã medicii au servit masa în spital în timpul gãrzii, care începe la ora 13 si se terminã a doua zi la opt dimineatã, este legal, asa se procedeazã în toate unitãtile sanitare din România“, a declarat seful Biroului Resurse, Marius Bîrsan.

Articol afisat de 2529 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective