Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 August 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sat invadat de tîntari

Satul Stejaru din comuna Farcasa este, de circa douã luni, invadat de tîntari. Dupã ploile abundente din aceastã varã, care au transformat multe zone mai joase în bãlti sau au format mlastini în zonele care de obicei erau mai umede, acum a venit alt disconfort pe capul oamenilor: milioane si milioane de tîntari, dupã cum avea sã declare o localnicã. Femeia, mamã a doi copii, se plînge cã linistea micutilor si nu numai, este distrusã de insectele care îsi fac loc pe oriunde în zonã. „De douã luni sîntem invadati de tîntari. De o lunã însã, pur si simplu nu se mai poate trãi de rãul lor. Am fost la primãrie si am spus asta, dar nu a luat nimeni în consideratie sesizarea mea. Sînt pãrinte si îmi este fricã sã nu se declanseze vreo boalã, vreo epidemie, din cauza acestor insecte. Dacã la început erau mai mult pe afarã, acum au pãtruns si în case si nu ne mai putem odihni. Folosesc continuu aparate antitîntari, dar nu mai au nici un efect. Nu stiu cum mai putem scãpa de ei. Cred cã specialistii si cei cu putere de decizie trebuie sã ia o hotãrîre în privinta stîrpirii tîntarilor, pentru cã pînã la venirea frigului, care sã îi omoare, mai este mult“, a declarat Maria Tãnase, din satul Stejaru, comuna Farcasa. Dacã localnica se plînge în special de disconfortul creat de tîntari copiilor, alti gospodari se plîng cã nu pot sã meargã la cîmp, sã lucreze pãmîntul, de rãul insectelor întepãtoare. Oamenii spun cã numãrul tîntarilor este atît de mare încît acestia sînt peste tot si intrã pînã si în ochi. Unul dintre cetãtenii satului Stejaru a povestit cã într-o poianã din sat, într-o zonã mai umedã, erau atît de multi tîntari încît nu vedeai mai departe de marginea dumbravei. Omul a mai spus cã a mai trãit ani ploiosi, dar niciodatã acest fenomen nu s-a mai înregistrat. „Gura satului“ spune cã insectele ar fi venit în zonã din judetul Suceava, acolo unde inundatiile au fãcut prãpãd si apa a bãltit multã vreme, creînd un mediu propice dezvoltãrii tîntarilor.
De altfel, cu aceeasi problemã se confruntã si cetãtenii din zonele afectate de inundatii în judetul Neamt - Tãmãseni, Adjudeni, Ion Creangã etc, acolo unde autoritãtile sanitare au mers si au fãcut dezinsectie.

Articol afisat de 1550 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective