Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 August 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
PÃRINTI DE-O LUNÃ

PÃRINTI DE-O LUNÃ

• august este luna cînd „stranierii“ se întorc acasã în concedii • mare parte din ei pentru a-si vedea copiii sau pentru rezolvarea unor probleme • statistic, din cei 73.491 de elevi din anul scolar trecut 12.289 au rãmas în tarã numai cu mama, numai cu tatãl sau fãrã nici un pãrinte • cu ambii pãrinti plecati sînt peste 2.900 de copii • situatia nu se referã si la copiii sub 7 ani, care frecventeazã sau nu grãdinitele • dacã sînt adunati si ei, atunci numãrul orfanilor cu pãrinti în viatã ajunge la circa 14.700 •

August este luna cînd parte din „stranieri“, adicã nemtenii care si-au gãsit de muncã în strãinãtate si despre care se spune cã ar fi în numãr de peste 100.000, se întorc acasã în concedii, pentru a-si vedea copiii, pãrintii, rudele sau pentru a-si rezolva diverse probleme. Strãzile sînt pline de masini înmatriculate mai ales în Italia, în magazine sau pe trotuare se aude vorbã româneascã stîlcitã intentionat sau nu, se cumpãrã în draci de prin supermarket-uri... Spre sfîrsitul lunii viata cotidianã va reintra oarecum în normal, pentru cã „stranierii“ vor pleca iarãsi la muncã, cu speranta cã se vor întoarce de Crãciun. Dacã nu, vara viitoare. Iar acasã mici drame rãmîn. Este vorba despre mii de copii care-si vor petrece parte din timp cu gîndul la pãrinti, sau a unuia dintre ei, lãsati fiind în grija bunicilor, rudelor, sau crescîndu-se între ei. Dacã Inspectoratul Scolar Neamt prezintã o situatie din care reiese cã unul din sase elevi nemteni, cuprinsi în clasele I-XII, duce dorul unuia sau ambilor pãrinti, reprezentantii Directiei pentru Protectia Copilului vin cu date suplimentare, care îi includ si pe prescolari. Conform precizãrilor fãcute de Eugen Simion, seful Serviciului pentru Copilul Abuzat, Neglijat si Maltratat, se pare cã în judet sînt în jur de 14.700 de copii care cresc fãrã cel putin unul dintre pãrinti.

Copii orfani cu pãrinti în viatã

Din 73.491 de elevi cîti au fost în anul scolar trecut în scolile generale, în licee si scoli de arte si meserii, 12.289 constituie situatii speciale, în sensul cã au rãmas în tarã numai cu mama, numai cu tatãl sau fãrã nici un pãrinte, stînd în grija rudelor, în general a bunicilor, sau a fratilor mai mari. O statisticã a Inspectoratului Scolar relevã cã la începutul acestui an calendaristic aveau mamele plecate la muncã peste hotare 255 de elevi din Bicaz si zonele învecinate, 848 de elevi din Tîrgu Neamt si împrejurimi, 1.947 din Roman si scolile limitrofe, respectiv, 1.736 din Piatra Neamt si zonã. „4.786 de elevi nemteni, din scolile generale, licee si scoli de arte si meserii, au mamele plecate la muncã în strãinãtate. Alti 4.561 de copii au tatii plecati în alte tãri, iar pentru 2.942 de elevi situatia este si mai grea, pentru cã le-au plecat peste hotare ambii pãrinti“, a declarat inspectorul general Mihai Lãcãtusu. Trebuie fãcutã precizarea cã în aceastã situatie nu sînt prinsi si copiii din grãdinite sau cei care au vîrsta pentru a fi integrati în aceastã formã de învãtãmînt, dar nu o frecventeazã.

Autoritãti cu obligatii

Dar este stiut faptul cã numãrul acestora este foarte mare, întrucît multi dintre pãrinti sînt de pãrere cã lãsîndu-i singuri pe copii la o vîrstã mai micã le face mai putin rãu decît dacã i-ar lãsa cînd sînt mai mari. „Dacã aproape 13.000 de elevi au rãmas în tarã singuri sau cu un pãrinte, luînd de bazã datele statistice, numãrul total al copiilor care au rãmas în grija altora decît a celor care le-au dat viatã ajunge la aproximativ 14.700. Printre acestia se numãrã si prescolarii. Conform legislatiei, pãrintii care pleacã la muncã în strãinãtate pe baza unui contract, au obligatia de a înstiinta oficial autoritãtile despre acest lucru. ÃŽsi certificã plecarea si lasã o dovadã cã minorii rãmîn în grija cuiva. Despre ceilalti pãrinti care pleacã la muncã pe cont propriu, nimeni nu stie ceva sigur. Autoritãtile locale au obligatia de a-i identifica pe copiii rãmasi singuri si trimestrial ne transmit datele legate de aceastã problemã. ÃŽn cazurile sociale, de abuz, maltratare, intervenim si noi pentru rezolvarea problemelor, alãturi de alte institutii“, a declarat Eugen Simion.

Tristete în ochii copiilor mai mici lãsati singuri

Una dintre cele mai mari comunitãti din judetul Neamt din care localnicii au plecat pe capete peste hotare, lãsînd copiii acasã, este Sãbãoani. Aici, din 1.490 de elevi cuprinsi în clasele I-XII, 319 au cel putin unul dintre pãrinti plecati. Lor li se adaugã cîteva zeci de prescolari, din 170 cîti sînt înscrisi în grãdinitã. „Si avem destul de multi copii «orfani». Din constatãrile noastre, cel mai mult suferã copiii din clasele primare de pe urma separãrii de pãrinti. Sînt tot timpul tristi, sînt retrasi si comunicã mai greu. Nu pot spune cã este o regulã cã abandonul scolar se înregistreazã în rîndul copiilor ai cãror pãrinti sînt plecati peste hotare. Sau cã ei au neapãrat note mai mici la învãtãturã. Avem exemplul unei eleve care este orfanã de tatã, mama este în Italia, ea are grijã de trei frati mai mici si a luat a treia ca medie examenul de bacalaureat. Cert este cã acesti elevi, rãmasi singuri acasã, sînt împovãrati. Ei trebuie sã aibã grijã de fratii mai mici, mai ales cei de liceu au aceastã sarcinã, si sã rezolve toate problemele din gospodãrie si grijile casei, ceea ce nu este deloc usor pentru un copil“, a declarat profesor Ioana Ciobanu, consilier educativ la Liceul Teoretic Vasile Alecsandri Sãbãoani.

Nemtenii, împînziti pe toate continentele

Dupã cum aratã situatia cu elevii ai cãror pãrinti au plecat la muncã peste hotare, nemtenii s-au dus sã cîstige un ban în toate cele patru zãri. Mii si mii de cetãteni, ai cãror copii au rãmas în tarã, muncesc în Italia, tarã care se aflã pe primul loc în ceea ce priveste destinatia pentru o slujbã. Altii, mai putini, dar totusi semnificativi numeric, au ales Spania, fiind urmati de cei plecati în Grecia. O parte si-au gãsit de muncã în Elvetia, în Turcia, Germania, Franta, Cipru, Austria, Olanda, Ungaria, Portugalia, Suedia, Irlanda, ori Israel. Dintre pãrintii nemteni care muncesc peste hotare, unul este în China, o mamã în Kosovo, patru în Canada, unul în Jamaica, unul în Danemarca, unul în Japonia, doi în Dubai si sapte în Statele Unite ale Americii. Din cei sapte nemteni care lucreazã în SUA, sase formeazã trei cupluri ale cãror copii învatã la unitãti din Piatra Neamt - Colegiul de Transporturi, Scoala nr. 3 si Seminarul Teologic „Constantin si Elena“. Un cuplu de nemteni a luat calea unei destinatii exotice - Dubai. Copilul acestei familii studiazã la Scoala nr. 2 Piatra Neamt.
Dacã nemtenii din zona Romanului au ales cu precãdere sã munceascã pentru italieni, la Silistea se înregistreazã o situatie mai deosebitã, în sensul cã oamenii acestei localitãti, în marea majoritate bãrbatii, au preferat Ungaria si Germania, iar femeile Italia si Elvetia.

Articol afisat de 1732 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de t_tina la data 27.08.2008 10:42
statistica
acestia sunt doar cei ce muncesc cu acte in regula,de 4 ori mai muti sunt la negru,
nu cred ca in SUA sunt putini plecati,doar vreo 10 sunt plecati din generatia mea....
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective