Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri August 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 August 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
PĂRINTI DE-O LUNĂ

PĂRINTI DE-O LUNĂ

• august este luna cînd „stranierii“ se întorc acasă în concedii • mare parte din ei pentru a-si vedea copiii sau pentru rezolvarea unor probleme • statistic, din cei 73.491 de elevi din anul scolar trecut 12.289 au rămas în tară numai cu mama, numai cu tatăl sau fără nici un părinte • cu ambii părinti plecati sînt peste 2.900 de copii • situatia nu se referă si la copiii sub 7 ani, care frecventează sau nu grădinitele • dacă sînt adunati si ei, atunci numărul orfanilor cu părinti în viată ajunge la circa 14.700 •

August este luna cînd parte din „stranieri“, adică nemtenii care si-au găsit de muncă în străinătate si despre care se spune că ar fi în număr de peste 100.000, se întorc acasă în concedii, pentru a-si vedea copiii, părintii, rudele sau pentru a-si rezolva diverse probleme. Străzile sînt pline de masini înmatriculate mai ales în Italia, în magazine sau pe trotuare se aude vorbă românească stîlcită intentionat sau nu, se cumpără în draci de prin supermarket-uri... Spre sfîrsitul lunii viata cotidiană va reintra oarecum în normal, pentru că „stranierii“ vor pleca iarăsi la muncă, cu speranta că se vor întoarce de Crăciun. Dacă nu, vara viitoare. Iar acasă mici drame rămîn. Este vorba despre mii de copii care-si vor petrece parte din timp cu gîndul la părinti, sau a unuia dintre ei, lăsati fiind în grija bunicilor, rudelor, sau crescîndu-se între ei. Dacă Inspectoratul Scolar Neamt prezintă o situatie din care reiese că unul din sase elevi nemteni, cuprinsi în clasele I-XII, duce dorul unuia sau ambilor părinti, reprezentantii Directiei pentru Protectia Copilului vin cu date suplimentare, care îi includ si pe prescolari. Conform precizărilor făcute de Eugen Simion, seful Serviciului pentru Copilul Abuzat, Neglijat si Maltratat, se pare că în judet sînt în jur de 14.700 de copii care cresc fără cel putin unul dintre părinti.

Copii orfani cu părinti în viată

Din 73.491 de elevi cîti au fost în anul scolar trecut în scolile generale, în licee si scoli de arte si meserii, 12.289 constituie situatii speciale, în sensul că au rămas în tară numai cu mama, numai cu tatăl sau fără nici un părinte, stînd în grija rudelor, în general a bunicilor, sau a fratilor mai mari. O statistică a Inspectoratului Scolar relevă că la începutul acestui an calendaristic aveau mamele plecate la muncă peste hotare 255 de elevi din Bicaz si zonele învecinate, 848 de elevi din Tîrgu Neamt si împrejurimi, 1.947 din Roman si scolile limitrofe, respectiv, 1.736 din Piatra Neamt si zonă. „4.786 de elevi nemteni, din scolile generale, licee si scoli de arte si meserii, au mamele plecate la muncă în străinătate. Alti 4.561 de copii au tatii plecati în alte tări, iar pentru 2.942 de elevi situatia este si mai grea, pentru că le-au plecat peste hotare ambii părinti“, a declarat inspectorul general Mihai Lăcătusu. Trebuie făcută precizarea că în această situatie nu sînt prinsi si copiii din grădinite sau cei care au vîrsta pentru a fi integrati în această formă de învătămînt, dar nu o frecventează.

Autorităti cu obligatii

Dar este stiut faptul că numărul acestora este foarte mare, întrucît multi dintre părinti sînt de părere că lăsîndu-i singuri pe copii la o vîrstă mai mică le face mai putin rău decît dacă i-ar lăsa cînd sînt mai mari. „Dacă aproape 13.000 de elevi au rămas în tară singuri sau cu un părinte, luînd de bază datele statistice, numărul total al copiilor care au rămas în grija altora decît a celor care le-au dat viată ajunge la aproximativ 14.700. Printre acestia se numără si prescolarii. Conform legislatiei, părintii care pleacă la muncă în străinătate pe baza unui contract, au obligatia de a înstiinta oficial autoritătile despre acest lucru. Îsi certifică plecarea si lasă o dovadă că minorii rămîn în grija cuiva. Despre ceilalti părinti care pleacă la muncă pe cont propriu, nimeni nu stie ceva sigur. Autoritătile locale au obligatia de a-i identifica pe copiii rămasi singuri si trimestrial ne transmit datele legate de această problemă. În cazurile sociale, de abuz, maltratare, intervenim si noi pentru rezolvarea problemelor, alături de alte institutii“, a declarat Eugen Simion.

Tristete în ochii copiilor mai mici lăsati singuri

Una dintre cele mai mari comunităti din judetul Neamt din care localnicii au plecat pe capete peste hotare, lăsînd copiii acasă, este Săbăoani. Aici, din 1.490 de elevi cuprinsi în clasele I-XII, 319 au cel putin unul dintre părinti plecati. Lor li se adaugă cîteva zeci de prescolari, din 170 cîti sînt înscrisi în grădinită. „Si avem destul de multi copii «orfani». Din constatările noastre, cel mai mult suferă copiii din clasele primare de pe urma separării de părinti. Sînt tot timpul tristi, sînt retrasi si comunică mai greu. Nu pot spune că este o regulă că abandonul scolar se înregistrează în rîndul copiilor ai căror părinti sînt plecati peste hotare. Sau că ei au neapărat note mai mici la învătătură. Avem exemplul unei eleve care este orfană de tată, mama este în Italia, ea are grijă de trei frati mai mici si a luat a treia ca medie examenul de bacalaureat. Cert este că acesti elevi, rămasi singuri acasă, sînt împovărati. Ei trebuie să aibă grijă de fratii mai mici, mai ales cei de liceu au această sarcină, si să rezolve toate problemele din gospodărie si grijile casei, ceea ce nu este deloc usor pentru un copil“, a declarat profesor Ioana Ciobanu, consilier educativ la Liceul Teoretic Vasile Alecsandri Săbăoani.

Nemtenii, împînziti pe toate continentele

După cum arată situatia cu elevii ai căror părinti au plecat la muncă peste hotare, nemtenii s-au dus să cîstige un ban în toate cele patru zări. Mii si mii de cetăteni, ai căror copii au rămas în tară, muncesc în Italia, tară care se află pe primul loc în ceea ce priveste destinatia pentru o slujbă. Altii, mai putini, dar totusi semnificativi numeric, au ales Spania, fiind urmati de cei plecati în Grecia. O parte si-au găsit de muncă în Elvetia, în Turcia, Germania, Franta, Cipru, Austria, Olanda, Ungaria, Portugalia, Suedia, Irlanda, ori Israel. Dintre părintii nemteni care muncesc peste hotare, unul este în China, o mamă în Kosovo, patru în Canada, unul în Jamaica, unul în Danemarca, unul în Japonia, doi în Dubai si sapte în Statele Unite ale Americii. Din cei sapte nemteni care lucrează în SUA, sase formează trei cupluri ale căror copii învată la unităti din Piatra Neamt - Colegiul de Transporturi, Scoala nr. 3 si Seminarul Teologic „Constantin si Elena“. Un cuplu de nemteni a luat calea unei destinatii exotice - Dubai. Copilul acestei familii studiază la Scoala nr. 2 Piatra Neamt.
Dacă nemtenii din zona Romanului au ales cu precădere să muncească pentru italieni, la Silistea se înregistrează o situatie mai deosebită, în sensul că oamenii acestei localităti, în marea majoritate bărbatii, au preferat Ungaria si Germania, iar femeile Italia si Elvetia.

Articol afisat de 1430 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de t_tina la data 27.08.2008 11:42
statistica
acestia sunt doar cei ce muncesc cu acte in regula,de 4 ori mai muti sunt la negru,
nu cred ca in SUA sunt putini plecati,doar vreo 10 sunt plecati din generatia mea....
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective