Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Octombrie 2005
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Noapte cu focuri

Noapte cu focuri

• șapte incendii au fost provocate de un piroman în noaptea de duminică spre luni • focul a fost pus deliberat în depozite de fîn și la un bar din comuna Pîngărați • principalul suspect a dispărut de acasă • Monitorul „mulțumește“ pompierilor pentru spijinul acordat la redactarea articolului • pagubele au fost estimate la 160 de milioane lei •

Șapte familii din Pîngărați au trăit clipe de coșmar în noaptea de duminică spre sîmbătă, după ce un pir
oman a dat foc intenționat mai multor depozite de furaje și unui bar din localitate. Pompierii au fost puși la grea încercare, fiind depășiți de amploarea și numărul mare de incendii înregistrate într-un interval de numai 3 ore. Pagubele au fost estimate la aproximativ 150 milioane lei, dar ceea ce a pus pe jar pompierii, poliția, primăria și „mascații“ de la Departamentul Poliției pentru Intervenție Rapidă (DPIR) a fost faptul că incendiile au fost provocate intenționat de unul sau mai mulți localnici inconștienți, într-un interval de timp foarte scurt. Atît sătenii, dar și reprezentanții autorităților au făcut „noapte albă“ și au așteptat, cu sufletul la gură, finalul celor cîteva ore de coșmar. „Balul“ s-a întins pînă la ora 7 dimineață, cînd focurile au fost stinse, iar lucrurile s-au mai calmat, polițiștii începînd ancheta pentru stabilirea autorului sau autorilor incendiilor. A fost constituit un cerc al suspecților, principalul vizat, un bărbat de 43 de ani, din Pîngărați, dispărînd de la domiciliu și nu a fost găsit nici în timpul raziilor întreprinse în comună pe parcursul zilei de ieri.

Patru incendii „trase la indigo“ s-au declanșat simultan la Pîngărăcior
Sătenii din Pîngărăcior au fost cuprinși de panică după ce patru depozite de furaje au luat foc aproape simultan, iar pompierii aproape că nu mai puteau face față solicitărilor localnicilor disperați. Primele patru incendii, trase la indigo, au fost înregistrate la ora 2.05, la familiile Pașcu, Popescu, Jitaru și Muraru, cele trei autospeciale ale pompierilor militari pietreni fiind nevoite să facă naveta între gospodăriile cuprinse de flăcări. În „focuri“ a intrat prima gospodăria lui Toader Pașcu, unde au ars 25 tone de fîn, 2 metri cubi de lemn de brad și 40 metri de gard, pagubele fiind estimate la circa 60 milioane lei. La aceeași oră a fost anunțat un alt incendiu, în gospodăria lui Neculai Popescu, unde tot furajele au „căzut“ pradă piromanului din Pîngărați, fiind făcute scrum 40 metri de gard și 4 tone de fîn. Groaza i-a cuprins pe sătenii din Pîngărăcior în momentul cînd încă două gospodării, aparținînd lui Victor Jitaru și Constantin Muraru, au fost cuprinse de flăcări puțin după 2.05.
Spre dimineață, la ora 4.30, incendiile s-au mutat la Pîngărați, întîi într-un bar al PF Gabor, proprietară fiind Niculina Huminiuc, ultimul depozit de furaje făcut scrum fiind al lui Mihai Vasiliu din Pîngărați.

Principalul suspect a dispărut de la domiciliu
Primii ajunși la fața locului au fost polițiștii, pompierii și primarul comunei, Ioan Surdu, dar, cînd gluma s-a îngroșat și și-au dat seama că sînt depășiți de situație, aceștia au solicitat ajutorul „mascaților“ de la SPIR. Un sătean, I.I, a devenit principalul suspect după ce mai mulți localnici au declarat polițiștilor că l-au văzut în noaptea cu pricina în preajma caselor incendiate. „A fost o noapte de groază, mai ales că oamenii erau dezorientați, nu mai știau ce să creadă. Cînd am văzut că sînt atît de multe evenimente într-un timp atît de scurt, am apelat la ajutorul «mascaților» de la SPIR, mai ales că ne-am gîndit, Doamne ferește, să nu fie o bandă de piromani care bîntuie toată comuna. Am înțeles că e un prim suspect și, într-adevăr, m-am întîlnit și eu cu el, dar a susținut că nu își amintește nimic din ce s-a întîmplat noaptea trecută. Omul e necăsătorit și cam obișnuiește să bea, iar în noaptea aceea se întorcea de la fosta concubină. Mai mulți oameni au spus că l-au văzut prin zonă și s-au arătat surprinși că tocmai Ioan ar fi putut provoca incendiile, mai ales că nu era în conflict cu nici unul din proprietarii păgubiți și nu avea motiv de răzbunare. Oricum ar fi, așa ceva nu am mai întîlnit de cînd mă știu și un asemenea gest rămîne de neînțeles. Cred că numai cineva cu probleme psihice ar fi fost în stare să facă așa ceva“, a declarat Ioan Surdu, primarul comunei Pîngărați.

Pompierii nemțeni, transparenți și nu prea
Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Neamț fac încă o dată dovada că aplică inegal legea accesului la informațiile publice, informînd în mod diferențiat mass-media locală. Astfel, în cazul unor evenimente importante, aceștia nu anunță decît posturile locale de televiziune, deși legea îi obligă să aplice unitar principiul transparenței informațiilor publice. Intervențiile repetate pe lîngă ofițerii de serviciu sau chiar pe lîngă reprezentanții conducerii au rămas fără rezultat, astfel că informația ajunge cu dificultate la redacția Monitorului de Neamț, cel mai ades spre sfîrșitul zilei, cînd deplasările în teren sînt aproape imposibile și pot întîrzia editarea ziarului. Lucrurile nu au evoluat pozitiv nici după ce instituția a căpătat un purtător de cuvînt, responsabilitatea fiind pasată, pe rînd, între ofițerul de servici și conducătorii ISU Neamț, argumentul principal fiind că numai cu televiziunile locale au fost semnate protocoale de colaborare. Așa se face că ieri, de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență reporterului Monitorul nu i-au fost furnizate informații despre cazul de la Pîngărați decît mult după prînz, motivul fiind că raportul nu era gata. Precizăm că nu ne interesa cantitatea de apă folosită la stingerea incendiilor ci doar cîteva sumare detalii. Redacția Monitorul consideră că a reflectat obiectiv aspecte legate de activitatea cotidiană a pompierilor și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.

Articol afisat de 1288 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUȚ, Magda VASILACHE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaționale Stiri Internaționale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective