Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Noapte cu focuri

Noapte cu focuri

• ºapte incendii au fost provocate de un piroman în noaptea de duminicã spre luni • focul a fost pus deliberat în depozite de fîn ºi la un bar din comuna Pîngãraþi • principalul suspect a dispãrut de acasã • Monitorul „mulþumeºte“ pompierilor pentru spijinul acordat la redactarea articolului • pagubele au fost estimate la 160 de milioane lei •

ªapte familii din Pîngãraþi au trãit clipe de coºmar în noaptea de duminicã spre sîmbãtã, dupã ce un pir
oman a dat foc intenþionat mai multor depozite de furaje ºi unui bar din localitate. Pompierii au fost puºi la grea încercare, fiind depãºiþi de amploarea ºi numãrul mare de incendii înregistrate într-un interval de numai 3 ore. Pagubele au fost estimate la aproximativ 150 milioane lei, dar ceea ce a pus pe jar pompierii, poliþia, primãria ºi „mascaþii“ de la Departamentul Poliþiei pentru Intervenþie Rapidã (DPIR) a fost faptul cã incendiile au fost provocate intenþionat de unul sau mai mulþi localnici inconºtienþi, într-un interval de timp foarte scurt. Atît sãtenii, dar ºi reprezentanþii autoritãþilor au fãcut „noapte albã“ ºi au aºteptat, cu sufletul la gurã, finalul celor cîteva ore de coºmar. „Balul“ s-a întins pînã la ora 7 dimineaþã, cînd focurile au fost stinse, iar lucrurile s-au mai calmat, poliþiºtii începînd ancheta pentru stabilirea autorului sau autorilor incendiilor. A fost constituit un cerc al suspecþilor, principalul vizat, un bãrbat de 43 de ani, din Pîngãraþi, dispãrînd de la domiciliu ºi nu a fost gãsit nici în timpul raziilor întreprinse în comunã pe parcursul zilei de ieri.

Patru incendii „trase la indigo“ s-au declanºat simultan la Pîngãrãcior
Sãtenii din Pîngãrãcior au fost cuprinºi de panicã dupã ce patru depozite de furaje au luat foc aproape simultan, iar pompierii aproape cã nu mai puteau face faþã solicitãrilor localnicilor disperaþi. Primele patru incendii, trase la indigo, au fost înregistrate la ora 2.05, la familiile Paºcu, Popescu, Jitaru ºi Muraru, cele trei autospeciale ale pompierilor militari pietreni fiind nevoite sã facã naveta între gospodãriile cuprinse de flãcãri. ÃŽn „focuri“ a intrat prima gospodãria lui Toader Paºcu, unde au ars 25 tone de fîn, 2 metri cubi de lemn de brad ºi 40 metri de gard, pagubele fiind estimate la circa 60 milioane lei. La aceeaºi orã a fost anunþat un alt incendiu, în gospodãria lui Neculai Popescu, unde tot furajele au „cãzut“ pradã piromanului din Pîngãraþi, fiind fãcute scrum 40 metri de gard ºi 4 tone de fîn. Groaza i-a cuprins pe sãtenii din Pîngãrãcior în momentul cînd încã douã gospodãrii, aparþinînd lui Victor Jitaru ºi Constantin Muraru, au fost cuprinse de flãcãri puþin dupã 2.05.
Spre dimineaþã, la ora 4.30, incendiile s-au mutat la Pîngãraþi, întîi într-un bar al PF Gabor, proprietarã fiind Niculina Huminiuc, ultimul depozit de furaje fãcut scrum fiind al lui Mihai Vasiliu din Pîngãraþi.

Principalul suspect a dispãrut de la domiciliu
Primii ajunºi la faþa locului au fost poliþiºtii, pompierii ºi primarul comunei, Ioan Surdu, dar, cînd gluma s-a îngroºat ºi ºi-au dat seama cã sînt depãºiþi de situaþie, aceºtia au solicitat ajutorul „mascaþilor“ de la SPIR. Un sãtean, I.I, a devenit principalul suspect dupã ce mai mulþi localnici au declarat poliþiºtilor cã l-au vãzut în noaptea cu pricina în preajma caselor incendiate. „A fost o noapte de groazã, mai ales cã oamenii erau dezorientaþi, nu mai ºtiau ce sã creadã. Cînd am vãzut cã sînt atît de multe evenimente într-un timp atît de scurt, am apelat la ajutorul «mascaþilor» de la SPIR, mai ales cã ne-am gîndit, Doamne fereºte, sã nu fie o bandã de piromani care bîntuie toatã comuna. Am înþeles cã e un prim suspect ºi, într-adevãr, m-am întîlnit ºi eu cu el, dar a susþinut cã nu îºi aminteºte nimic din ce s-a întîmplat noaptea trecutã. Omul e necãsãtorit ºi cam obiºnuieºte sã bea, iar în noaptea aceea se întorcea de la fosta concubinã. Mai mulþi oameni au spus cã l-au vãzut prin zonã ºi s-au arãtat surprinºi cã tocmai Ioan ar fi putut provoca incendiile, mai ales cã nu era în conflict cu nici unul din proprietarii pãgubiþi ºi nu avea motiv de rãzbunare. Oricum ar fi, aºa ceva nu am mai întîlnit de cînd mã ºtiu ºi un asemenea gest rãmîne de neînþeles. Cred cã numai cineva cu probleme psihice ar fi fost în stare sã facã aºa ceva“, a declarat Ioan Surdu, primarul comunei Pîngãraþi.

Pompierii nemþeni, transparenþi ºi nu prea
Reprezentanþii Inspectoratului pentru Situaþii de Urgenþã al judeþului Neamþ fac încã o datã dovada cã aplicã inegal legea accesului la informaþiile publice, informînd în mod diferenþiat mass-media localã. Astfel, în cazul unor evenimente importante, aceºtia nu anunþã decît posturile locale de televiziune, deºi legea îi obligã sã aplice unitar principiul transparenþei informaþiilor publice. Intervenþiile repetate pe lîngã ofiþerii de serviciu sau chiar pe lîngã reprezentanþii conducerii au rãmas fãrã rezultat, astfel cã informaþia ajunge cu dificultate la redacþia Monitorului de Neamþ, cel mai ades spre sfîrºitul zilei, cînd deplasãrile în teren sînt aproape imposibile ºi pot întîrzia editarea ziarului. Lucrurile nu au evoluat pozitiv nici dupã ce instituþia a cãpãtat un purtãtor de cuvînt, responsabilitatea fiind pasatã, pe rînd, între ofiþerul de servici ºi conducãtorii ISU Neamþ, argumentul principal fiind cã numai cu televiziunile locale au fost semnate protocoale de colaborare. Aºa se face cã ieri, de la Inspectoratul pentru Situaþii de Urgenþã reporterului Monitorul nu i-au fost furnizate informaþii despre cazul de la Pîngãraþi decît mult dupã prînz, motivul fiind cã raportul nu era gata. Precizãm cã nu ne interesa cantitatea de apã folositã la stingerea incendiilor ci doar cîteva sumare detalii. Redacþia Monitorul considerã cã a reflectat obiectiv aspecte legate de activitatea cotidianã a pompierilor ºi a Inspectoratului pentru Situaþii de Urgenþã Neamþ.

Articol afisat de 1679 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ, Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective