Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Octombrie 2005
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Legea Flutur“ îi aduce în scenă pe urmașii foștilor proprietari

• la Arhivele Naționale Neamț activitatea este extrem de intensă datorită celor care solicită acte pentru redobîndirea proprietăților

Legea 247/2005 privind reforma în domeniul proprietății, cunoscută mai ales ca „Legea Flutur“, i-a pus pe drumuri în special pe urmașii indirecți ai foștilor proprietari. Aceștia sînt cei care se adresează acum Direcției Neamț a Arhivelor Naționale pentru a solicita dobîndirea unor documente care să le ateste dreptul de proprietate.
„Din 1990 încoace, urmașii direcți ai foștilor proprietari și-au tot luat documentele, așa că acum vin mai mult urmașii indirecți - nepoții, frații ș.a. Noi eliberăm, conform Legii arhivelor naționale, copii certificate extrase din documentele noastre, dar legiuitorul a făcut precizarea că aceste documente se eliberează solicitantului dacă ele cuprind drepturi care îl privesc direct pe acesta. Nu contestăm dreptul de proprietate al urmașilor indirecți, dar documentele se dau, de regulă, în primul rînd, moștenitorilor direcți. Pe moștenitorii indirecți îi rugăm să ne precizeze dacă sînt sau nu în proces cu cei mai apropiați urmași. Fiecare persoană poate solicita eliberarea de documente de proprietate în măsura în care este îndreptățită să o facă, altfel cererea este respinsă. Au fost situații cînd unele primării ne-au cerut tabele cu toți cei propuși a fi împroprietăriți în comuna respectivă în 1945. Dacă se respectă legea, rezultă că fiecare cetățean sau urmaș al celor de pe listă poate face solicitare individuală pentru documentul resapectiv. Ori, instituțiile nu pot solicita decît documentele care le privesc direct, deci numai în cazul în care au avut proprietăți“, a declarat Constantin Păduraru, directorul Direcției Neamț a Arhivelor Naționale.
De la începutul anului și pînă acum, instituția a primit peste 4.000 de cereri, vizînd diferite solicitări. O parte din cereri s-au referit la dobîndirea unor documente care să ateste calitatea de proprietar a solicitantului, în baza legilor în vigoare de restituire a proprietăților. Cererile privind eliberarea unor copii după rolurile agricole nu pot fi, însă, onorate, pentru că Direcția Neamț a Arhivelor Naționale a împrumutat primăriilor, în 1990, registrele agricole din perioada 1958-1962, cu obligația de a fi restituite după un an de zile. Iar primăriile nu doar că n-au mai înapoiat registrele, dar au făcut și modificări în documentele respective.
„Aceste registre noi nu le vom mai lua înapoi. Noi am eliberat certificate pînă la preluarea lor de către primări și am constatat că, ulterior, odată preluate de primării, în anumite locuri s-au produs modificări pe documentele respective, fiind eliberate altfel de documente, care nu erau conforme cu realitatea existentă în 1990 la noi. Și pentru a nu crea prejudicii celor aflați în situația de a-și reconstitui dreptul de proprietate, preconizăm ca aceste registre agricole să nu mai fie preluate de instituția noastră“, a adăugat directorul Constantin Păduraru.

Articol afisat de 1442 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaționale Stiri Internaționale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective