Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Legea Flutur“ îi aduce în scenã pe urmaºii foºtilor proprietari

• la Arhivele Naþionale Neamþ activitatea este extrem de intensã datoritã celor care solicitã acte pentru redobîndirea proprietãþilor

Legea 247/2005 privind reforma în domeniul proprietãþii, cunoscutã mai ales ca „Legea Flutur“, i-a pus pe drumuri în special pe urmaºii indirecþi ai foºtilor proprietari. Aceºtia sînt cei care se adreseazã acum Direcþiei Neamþ a Arhivelor Naþionale pentru a solicita dobîndirea unor documente care sã le ateste dreptul de proprietate.
„Din 1990 încoace, urmaºii direcþi ai foºtilor proprietari ºi-au tot luat documentele, aºa cã acum vin mai mult urmaºii indirecþi - nepoþii, fraþii º.a. Noi eliberãm, conform Legii arhivelor naþionale, copii certificate extrase din documentele noastre, dar legiuitorul a fãcut precizarea cã aceste documente se elibereazã solicitantului dacã ele cuprind drepturi care îl privesc direct pe acesta. Nu contestãm dreptul de proprietate al urmaºilor indirecþi, dar documentele se dau, de regulã, în primul rînd, moºtenitorilor direcþi. Pe moºtenitorii indirecþi îi rugãm sã ne precizeze dacã sînt sau nu în proces cu cei mai apropiaþi urmaºi. Fiecare persoanã poate solicita eliberarea de documente de proprietate în mãsura în care este îndreptãþitã sã o facã, altfel cererea este respinsã. Au fost situaþii cînd unele primãrii ne-au cerut tabele cu toþi cei propuºi a fi împroprietãriþi în comuna respectivã în 1945. Dacã se respectã legea, rezultã cã fiecare cetãþean sau urmaº al celor de pe listã poate face solicitare individualã pentru documentul resapectiv. Ori, instituþiile nu pot solicita decît documentele care le privesc direct, deci numai în cazul în care au avut proprietãþi“, a declarat Constantin Pãduraru, directorul Direcþiei Neamþ a Arhivelor Naþionale.
De la începutul anului ºi pînã acum, instituþia a primit peste 4.000 de cereri, vizînd diferite solicitãri. O parte din cereri s-au referit la dobîndirea unor documente care sã ateste calitatea de proprietar a solicitantului, în baza legilor în vigoare de restituire a proprietãþilor. Cererile privind eliberarea unor copii dupã rolurile agricole nu pot fi, însã, onorate, pentru cã Direcþia Neamþ a Arhivelor Naþionale a împrumutat primãriilor, în 1990, registrele agricole din perioada 1958-1962, cu obligaþia de a fi restituite dupã un an de zile. Iar primãriile nu doar cã n-au mai înapoiat registrele, dar au fãcut ºi modificãri în documentele respective.
„Aceste registre noi nu le vom mai lua înapoi. Noi am eliberat certificate pînã la preluarea lor de cãtre primãri ºi am constatat cã, ulterior, odatã preluate de primãrii, în anumite locuri s-au produs modificãri pe documentele respective, fiind eliberate altfel de documente, care nu erau conforme cu realitatea existentã în 1990 la noi. ªi pentru a nu crea prejudicii celor aflaþi în situaþia de a-ºi reconstitui dreptul de proprietate, preconizãm ca aceste registre agricole sã nu mai fie preluate de instituþia noastrã“, a adãugat directorul Constantin Pãduraru.

Articol afisat de 1822 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective