Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 20 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ministerul Justiþiei nu a cerut extrãdarea lui Munaf

Ministerul Justiþiei (MJ) nu a cerut extrãdarea lui Mohammad Munaf, trimis în judecatã alãturi de omul de afaceri Omar Hayssam pentru organizarea rãpirii celor trei jurnaliºti români în Irak, deoarece reprezentanþi ai instituþiei ºi ai Departamentului de stat al SUA urmeazã sã stabileascã mai întîi dacã în cazul acestui inculpat se aplicã convenþia de extrãdare, a afirmat miercuri, la Consiliul Superior al Magistraturii, directorul Departamentului Relaþii Internaþionale din cadrul ministerului, Rãzvan Radu. Autoritãþile române ºi americane trebuie sã stabileascã dacã Mohammad Munaf se aflã pe un teritoriu controlat de SUA pentru a putea fi aplicatã convenþia de extrãdare, a precizat Rãzvan Radu.
Curtea de Apel Bucureºti a propus extrãdarea lui Mohammad Munaf, a adãugat Rãzvan Radu.

Extrãdare foarte dificilã, dar nu imposibilã
Aducerea în România a lui Mohammad Munaf - acuzat, alãturi de Omar Hayssam în dosarul rãpirii jurnaliºtilor - este destul de dificilã, avînd în vedere cã acesta se aflã într-o situaþie nemaintîlnitã pînã acum pentru anchetatorii români, dar nu este imposibilã.
Ministerul român al Justiþiei a transmis autoritãþilor americane cererea de analizare a posibilitãþilor ca el sã fie extrãdat în România, unde a fost trimis în judecatã într-un dosar privind infracþiuni la legea terorismului, cu privire la rãpirea jurnaliºtilor români.
„Sîntem în contact cu autoritãþile americane, prin Ambasada SUA la Bucureºti, care urmeazã sã ne comunice poziþia Departamentului de Stat privind aplicarea în speþã a convenþiei bilaterale între România ºi SUA“, a declarat Rãzvan Radu, director în cadrul Ministerului Justiþiei.

Teritorii americane în Irak
Extrãdarea sa este însã destul de dificilã, avînd în vedere situaþia lui, susþin surse judiciare. Munaf - care are dublã cetãþenie, irakianã ºi americanã - este considerat un caz unic pînã acum: este arestat într-o þarã a cãrei cetãþenie o are (Irak), fiind însã deþinut într-un loc considerat a fi teritoriu al unui alt stat al cãrui cetãþean este, de asemenea (SUA, cãci se aflã într-o bazã militarã americanã).
Munaf nu este cetãþean român, dar este cãsãtorit cu o româncã, iar cei trei copii ai sãi sînt tot cetãþeni români. Faptul cã are trei copii minori ºi cã este despãrþit de familie de cînd a plecat în Irak (mai mult de ºase luni) ar putea fi un atu în favoarea aducerii lui Munaf în România, avînd în vedere cã deplasarea familiei sale acolo este mult prea dificilã, au precizat surse judiciare citate.
Mohammad Munaf - care are dublã cetãþenie, americanã ºi irakianã - se aflã în arestul din Abu Ghraib, închisoare aflatã la 60 de kilometri de Bagdad.
Ca ºi Omar Hayssam, Munaf este acuzat de iniþiere ºi organizare a unui grup terorist, în dosarul privind rãpirea celor trei jurnaliºti români în Irak, faptã prevãzutã de articolul 35 alineat 2 din Legea 535/2004 ºi pedepsitã cu închisoare între zece ºi 15 ani.
Potrivit rechizitoriului prin care Munaf ºi Hayssam au fost trimiºi în judecatã pentru organizarea rãpirii, Mohammad Munaf va beneficia de dispoziþiile articolului 19 din Legea 682/2002 privind protecþia martorilor. În actul de acuzare se aratã cã Munaf se aflã în aceastã situaþie întrucît, prin declaraþiile sale, a furnizat informaþii chestiuni legate de siguranþa naþionalã a României ºi a Forþei Multinaþionale în Irak ºi necesare în identificarea ºi stabilirea faptelor penale comise de mai mulþi membri ai unor organizaþii internaþionale de crimã organizatã ºi terorism.
Dosarul în care omul de afaceri Omar Hayssam ºi Mohammad Munaf au fost trimiºi în judecatã de procurorii instanþei supreme, pentru implicare în rãpirea jurnaliºtilor, va fi soluþionat de Curtea de Apel Bucureºti.

Articol afisat de 1638 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective