Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 20 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Poetul Ion Stratan, gãsit înjunghiat în apartamentul sãu din Ploieºti

Poetul Ion Stratan, în vîrstã de 50 de ani, a fost gãsit înjunghiat, miercuri dupã-amiazã, în holul apartamentului sãu situat într-un bloc din centrul municipiului Ploieºti, lîngã cadavru fiind descoperit un cuþit.
Trupul neînsufleþit al lui Ion Stratan, una dintre cele mai cunoscute figuri ale culturii ploieºtene, a fost gãsit de un vãr de-al poetului, care, în ultima perioadã, locuia împreunã cu acesta, întrucît Stratan trecea printr-un moment greu pricinuit de moartea mamei sale. Potrivit anchetatorilor, cadavrul prezenta o plagã în zona pieptului, iar în apropierea acestuia a fost gãsit un cuþit.
Conform comisarului ºef Nicolae Zecheru, ºeful Serviciului Investigaþii Criminale din cadrul Inspectoratului Judeþean de Poliþie Prahova, uºa apartamentului în care a fost gãsit trupul lui Ion Stratan era încuiatã din interior, iar cuþitul gãsit aparþine familiei.
Anchetatorii au constatat existenþa, pe partea interioarã a uºii, a unei zgîrieturi adînci, despre care cred cã a fost fãcutã de mînerul cuþitului.
„Ion Stratan a fost gãsit gãsit mort în holul apartamentului, în jurul orei 13, cu o plagã înjunghiatã în zona precardiacã. Lîngã cadavru se afla un cuþit, care aparþine familiei. Uºa era încuiatã din interior, iar pe faþa interioarã a uºii existã o urmã dinamicã, creatã, cel mai probabil, prin sprijinirea mînerului cuþitului într-un act suicidal. Am aflat cã starea psihicã a poetului nu era una foarte bunã, întrucît în urmã cu aproximativ douã sãptãmîni mama sa decedase. Nu avem indicii care sã explice un mecanism agresiv extern, dar luãm în calcul toate ipotezele posibile“, a declarat comisarul ºef Nicolae Zecheru.
Trupul neînsufleþit al lui Ion Stratan a fost transportat la Serviciul de Medicinã Legalã Prahova, pentru efectuarea necropsiei.
Poetul Ion Stratan a împlinit, în data de 1 octombrie, 50 de ani. La mai puþin de o sãptãmînã de la aeastã aniversare, în data de 6 octombrie mama poetului a încetat din viaþã.
Ion Stratan s-a nãscut la 1 octombrie 1955 în Isbiceni, judeþul Olt. A absolvit liceul în Ploieºti, iar apoi Facultatea de Litere a Universitãþii din Bucureºti. A fost membru al „Cenaclului de Luni“, profesor între 1982 ºi 1985 ºi biblioteca pînã în 1990. ÃŽn acel an, a devenit director adjunct al revistei Contrapunct, editatã de Uniunea Scriitorilor din România.
Printre volumele publicate se numãrã „Ieºirea din apã“, „Aer cu diamante“, „Cinci cîntece pentru eroii civilizatori“, „De partea morþilor“, „Apa moale“, „Oameni care merg“, „Jocurile tãcute“, „Spãlarea apei“. Volumul sãu „Ruleta ruseascã“ a fost tradus în francezã în 1995.
A publicat poezie, eseuri, criticã literarã, traduceri, articole politice în majoritatea revistelor literare din þarã ºi a obþinut, printre altele, Premiul Uniunii Scriitorilor în 1993 ºi Premiul „Mihai Eminescu“ al Academiei Române în 1995.
Nicolae Manolescu, preºedintele Uniunii Scriitorilor, a declarat cã Ion Stratan a fost „unul dintre cei mai buni poeþi ai generaþiei '80“.
„Din pãcate, era bolnav de foarte multã vreme, dar asta nu l-a împiedicat sã scrie aproape în fiecare an un volum, pe care îl trimitea din izolarea lui de la Ploieºti. Acolo stãtea ºi îºi fãcea veacul la Casa de Culturã. A fost una dintre personalitãþile cele mai calde ºi mai ataºante, dovadã cã, aflînd vestea morþii lui, aproape toþi colegii de generaþie au spus cã vor sã scrie ceva despre el în România literarã“, a adãugat criticul literar.

Articol afisat de 3278 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective