Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 26 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Bãsescu s-a rãzgîndit ºi a numit un general la ºefia Comunitãþii de Informaþii

Bãsescu s-a rãzgîndit ºi a numit un general la ºefia Comunitãþii de Informaþii

• generalul Sergiu Medar a fost ataºat militar al României la Washington ºi s-a remarcat în timpul crizei ostaticilor din Irak

Preºedintele Traian Bãsescu l-a numit, vineri, pe generalul Sergiu Medar, în funcþia de consilier prezidenþial pentru apãrare ºi securitate naþionalã. Acesta, conform deciziei de sãptãmîna trecutã a Consiliului Suprem de Apãrare a Þãrii, va conduce organismul care va coordona activitatea comunitãþii de informaþii, înfiinþatã tot sãptãmîna trecutã, cu scopul centralizãrii datelor furnizate de serviciile de informaþii.

Semnificaþia numirii generalului Medar
Preºedintele Bãsescu anunþase cã va numi un om politic în funcþia de consilier prezidenþial pe probleme de securitate, iatã însã cã s-a rãzgîndit ºi a ales în cele din urmã, un specialist în informaþii.
Generalul Sergiu Medar a fost între 1999 ºi 2005, ºeful Direcþiei de Informaþii Militare, din subordinea Statului Major General, unde lucra încã din 1990. Sergiu Medar a fost timp de 7 ani ataºat militar al României la Washington. Din octombrie, el a fost numit ºeful Direcþiei Generale de Informaþii a Apãrãrii, din subordinea MApN, în locul generalului Gheorghe Rotaru. Noul consilier prezidenþial pe probleme de securitate are aºadar o experienþã serioasã în domeniul informaþiilor.

Motivaþia alegerii fãcutã de preºedintele Bãsescu
Fostul secretar de stat la apãrare de pe vremea guvernului Nãstase, George Maior, spune cã ar fi fost mai bine sã fie un civil cel care sã coordoneze activitatea comunitãþii de informaþii ºi îl acuzã pe preºedintele Traian Bãsescu de concentrare excesivã a puterii.
Printre susþinãtorii variantei ca la vîrful serviciilor secrete sã fie un specialist este ºi analistul militar Radu Tudor. El aminteºte de relaþiile generalului Medar la Washington ºi mai ales la Pentagon, lucru care ar explica alegerea lui Traian Bãsescu, dacã e sã ne amintim cã una dintre prioritãþile politicii externe anunþate de ºeful statului este aºa-numita axã Bucureºti-Londra-Washington.
De ce a fost ales tocmai generalul Medar? Se pare cã Traian Bãsescu l-a apreciat foarte mult pe generalul Medar în timpul crizei ostaticilor români din Irak. Se pare cã informaþiile oferite de serviciul condus de generalul Medar despre situaþia din Irak, legat de criza ostaticilor, au fost preþioase pentru eliberarea jurnaliºtilor români ºi asta a fãcut ca preºedintele sã aibã încredere în generalul Medar ºi sã-l numeascã în aceastã importantã funcþie.

Date publice
Nãscut la 1 ianuarie 1948, în municipiul Tîrgu Jiu, judeþul Gorj, generalul Medar a absolvit, în anul 1970, Facultatea de Tehnologia Construcþiilor de Maºini, din cadrul Institutului Politehnic Bucureºti. În anul 1986, cînd a obþinut titlul de doctor, a fost activat cu gradul de cãpitan ºi încadrat cercetãtor ºtiinþific la Institutul de Cercetare ªtiinþificã ºi Inginerie Tehnologicã.
În perioada 1990-1992, ºi-a desfãºurat activitatea la Direcþia Informaþii Militare, între timp urmînd cursul postuniversitar de informaþii militare. În anul 1992 a fost numit adjunct al ataºatului apãrãrii, militar, aero ºi naval al României în Statele Unite ale Americii, Republica Argentina ºi Republica Federativã a Braziliei. În 1996 a fost promovat pe funcþia de ataºat al apãrãrii, militar, aero ºi naval al României în Statele Unite ale Americii.
În perioada 1999-2005, a fost ºeful Direcþiei Informaþii Militare, iar din octombrie 2005, director general la Direcþia Generalã de Informaþii a Apãrãrii.
Generalul Medar a fost guest speaker la Centrul Marshall, Garmish, Germania, (2001), iar în 2004 guest speaker la Colegiul Militar ÃŽntrunit de Informaþii, D.I.A., S.U.A. Din septembrie 2005, profesor asociat la Universitatea Naþionalã de Apãrare „Carol I“ România ºi profesor asociat la Colegiul Naþional de Apãrare.
Decoraþii ºi medalii primite: Meritul Militar „Medal - First Class“, Ordinul „Steaua României“ - rangul cavaler, Medalia „Legiunea de merit“ - USA.
Este cãsãtorit, soþia fiind inginerã, ºi are o fiicã în vîrstã de 30 de ani.

Articol afisat de 1497 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective