Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 2 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Defilare cu tehnica din dotare pe sub Arcul de Triumf

Defilare cu tehnica din dotare pe sub Arcul de Triumf

• militarii au defilat cu ocazia Zilei Naþionale • Patriarhul Teoctist a oficiat un Te Deum • din iniþiativa preºedintelui Bãsescu, de ieri steagurile de identificare ale forþelor Armatei Române strãjuiesc în Sala Unirii a Palatului Cotroceni •

Cu ocazia sãrbãtoririi Zilei Naþionale a României, aproximativ 800 de militari cu tehnica de luptã aferentã au defilat, joi, pe sub Arcul de Triumf, în prezenþa preºedintelui Traian Bãsescu, a conducerii MApN, Statului Major General ºi a tuturor categoriilor de forþe, precum ºi a mai multor personalitãþi ale vieþii politice ºi publice.
Dupã ce preºedintele a depus, vizibil emoþionat, o coroanã de flori în faþa Arcului de Triumf, parada a fost deschisã de nouã drapele de epocã ale unor unitãþi militare cu tradiþie în Armata românã, urmate de defilarea drapelelor Statului Major General ºi ale tuturor categoriilor de forþe.
Cel dintîi bloc de paradã a fost format din primele unitãþi operaþionalizate ale Armatei române aparþinînd forþelor terestre - Batalionul 26 Infanterie, Batalionul 2 Cãlugãreni ºi Batalionul 21 Vînãtori de munte. Alãturi de aceºtia au defilat 50 de elevi ai Colegiului Militar „Dimitrie Cantemir“ de la Breaza.
Blocul al doilea de paradã a fost alcãtuit din 50 de militari ai Forþelor aeriene, iar blocul al treilea - din 50 de reprezentanþi ai Forþelor navale.
Ministerul Administraþiei ºi Internelor a participat la defilare cu un detaºament de jandarmi ºi cu unul aparþinînd Inspectoratului General pentru Intervenþii în Situaþii de Urgenþã.
Totodatã, la parada militarã de la Bucureºti a fost prezent ºi un detaºament de intervenþie al Serviciului Român de Informaþii.
Alãturi de militari, cu prilejul paradei au fost prezentate ºi unele dintre ultimele dotãri ale Armatei române, între care Maºina de Luptã a Infanteriei - MLI 84 -, sistemul antiaerian Gepard, aruncãtoarele de proiectile reactive LAROM, staþiile de transmisie Harris ºi Panther, sistemul aerian 2x35 mm „Viforul“.
De asemenea, la defilarea de 1 Decembrie au fost „prezente“ mai multe Transportoare Amfibii Blindate „Zimbru“ ºi Transportoare Amfibii Blindate de Cercetare, precum ºi mijloace mobile ale Jandarmeriei, SRI ºi Inspectoratului pentru Intervenþii în Situaþii de Urgenþã ºi, în premierã, mai multe maºini aparþinînd Serviciului de Protecþie ºi Pazã, avînd la bord lucrãtori ai acestui serviciu în þinutã de paradã, dar ºi de intervenþie.
În acelaºi timp, cerul a fost brãzdat în timpul desfãºurãrii paradei de nouã avioane MiG 21 Lancer ºi alte nouã elicoptere IAR 330 SOCAT.
Dupã trecerea tehnicii militare de luptã, parada a fost încheiatã cu defilarea pe sub Arcul de Triumf a unui detaºament al Regimentului 30 Gardã ºi Protocol „Mihai Viteazul“.

Te Deum oficiat de Patriarhul Teoctist, de Ziua Naþionalã
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist, a oficiat joi, de Ziua Naþionalã, un Te Deum, la Catedrala Patriarhalã, pomenind înaintaºii care au contribuit la împlinirea actului Unirii din 1918. „Marea Unire din 1918 reprezintã o coroanã a luptelor seculare ºi a jertfelor care s-au adus în faþa lui Dumnezeu“, a subliniat Patriarhul Teoctist.
ÃŽnaltul ierarh a afirmat cã, în aceastã zi, „sfîntã pentru neamul nostru“, românii trebuie sã-ºi aducã aminte de cei care au împlinit Marea Unire. „Aceastã zi rãmîne înscrisã în istoria nostrã cu litere de aur care strãlucesc odatã cu strãlucirea adevãrului unitãþii noastre de credinþã ºi de viaþã naþionalã, strãlucesc ºi prin curajul ºi faptele celor care, în momentele acelea foarte grele, le-au împlinit cu credinþa în Dumnezeu, pentru urmaºii lor“, a spus PF Teoctist.
Patriarhul BOR a evocat personalitatea Patriarhului Miron Cristea ºi pe cea a Episcopului Bisericii Greco-Catolice Iuliu Hossu, care, împreunã cu alþi fruntaºi ºi intelectuali ai Transilvaniei, au adus la Bucureºti „hotãrîrea lor care pecetluia adevãrul unitãþii naþionale“.
Pãrintele Patriarh a îndemnat credincioºii sã „participe cu gîndul, cu inima ºi cu faptele la aceastã zi însoritã de soarele dreptãþii“.

De strajã în Sala Unirii
Preºedintele Traian Bãsescu a primit joi, de Ziua Naþionalã a României, în sala Unirii a Palatului Cotroceni, steagurile de identificare ale forþelor Armatei Române.
Generali ai forþelor armate i-au prezentat ºefului, în cadrul unei ceremonii, drapelele Statului Major General (galben), Statului Major al Forþelor Terestre (roºu), Statului Major al Forþelor Aeriene (bleu) ºi pe cel al Statului Major al Forþelor Navale (bleumarin).
Ceremonia desfãºuratã la Palatul Cotroceni reprezintã o premierã ºi are loc la iniþiativa preºedintelui Traian Bãsescu, care a dorit ca, alãturi de Drapelul României, steagul NATO ºi steagul Uniunii Europene, la sediul Administraþiei Prezidenþiale sã se afle, începînd de la 1 Decembrie 2005, ºi steagurile Armatelor României.
„Mie mi se pãrea nedrept ca la instituþia cu cea mai mare responsabilitate pentru securitatea ºi apãrarea naþionalã sã fie doar drapelul NATO. Este o reparaþie a unui element de protocol militar pe care Administraþia Prezidenþialã trebuie sã ºi-l însuºeascã“, a explicat Traian Bãsescu.
ªeful statului a reiterat faptul cã Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 nu ar fi fost posibilã fãrã jertfa extraordinarã a Armatei Române din primul rãzboi mondial. Dupã cum a subliniat preºedintele, sentimentul dragostei de þarã a fost unul dintre pilonii pe care s-a construit Marea Unire. „A scris pagini de istorie milenarã care cu greu se pot repeta în istoria unei naþiuni. Este greu de imaginat cum ar fi arãtat România fãrã succesele obþinute dupã primul rãzboi mondial“, a spus Traian Bãsescu.
Dupã cum a afirmat preºedintele, ceremonia desfãºuratã la Palatul Cotroceni de Ziua Naþionalã a României are o semnificaþie constituþionalã de acoperire a prezenþei þãrii noastre în structurile Alianþei Nord-Atlantice. ªeful statului a evidenþiat faptul cã unul dintre pilonii de politicã externã ai României îl reprezintã contribuþia Armatei Române în teatrele de operaþiuni ale lumii, unde militarii români reuºesc sã punã în acord politicile din alianþe cu realitãþile din teren. Pentru cã altfel, dupã cum a spus Traian Bãsescu, degeaba ar spune oamenii politici ce crezuri au dacã Armata României nu ar confirma intenþiile acestora.
De Ziua Naþionalã, ºeful statului a mulþumit forþelor Armatei Române pentru devotamentul lor ºi a subliniat obligaþia pe care o au militarii de a apãra poporul român.

Articol afisat de 3456 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective