Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 2 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ochiul public: Gînduri pentru Horia

Îl urmãream sãptãmîna trecutã, într-o emisiune televizatã la ceas de searã, pe Valeriu Stoica, fostul preºedinte al Partidului Naþional Liberal dinaintea erei Stolojan. Mã minunam încã o datã de resursele de fãþãrnicie ale unui politician apus demult. În zilele urmãtoare, inevitabilul s-a produs. Apariþia lui Stoica a fost sãnãtos taxatã de presa normalã, accentele demolatoare fiind puse fãrã nici o ezitare de realizatori profesioniºti ai selecþiilor pentru revista presei. Reþeta exploatatã mai nou de Stoica e simplã: scoate capul de la cutie din cînd în cînd ºi, cumva neo-brucanian, executã cîte un solo politic preþios, sentenþios ºi moralizator, de parcã l-ar mai lua cineva în serios.
Printre altele, am reþinut combaterea liderilor actuali ai PNL, inclusiv cu trimiteri directe la unele afinitãþi pesediste, ºi înnobilarea lui Stolojan cu titlul de cel mai bun preºedinte al partidului. Cum nimic nu este întîmplãtor la Stoica, m-am întrebat ce-a urmãrit. Apoi, nu m-am mai întrebat.
Fostul ºef al Justiþiei este ultimul în mãsurã sã comenteze calitãþile unor lideri sau miniºtri din zona liberalã, atît cît e ea de liberalã. La vremea guvernãrii CDR, poate a uitat, regretatul lider cu adevãrat liberal Horia Rusu - la congresul de unificare al PNL-CD cu PL '93, în 1997 - semnala cã miniºtrii puºi de PNL trecuserã prin PNL-AT ºi PL '93, de unde numai de buni nu plecaserã. Stoica însuºi se jucase printr-un promiþãtor grup de reformã moralã ºi a fãcut-o aºa de bine cã, dupã ce-a stricat jucãriile, alþii erau de vinã. Ranchiuna expertului în adopþii internaþionale ºi facturarea ei în contul lui Dinu Patriciu e pe faþã. ªi, pentru cã subiectul îl cuprinde pe Horia Rusu, se cuvine amintit cã el ar fi fost de departe cel mai strãlucit preºedinte post-decembrist al PNL. Un destin nedrept l-a rãpit dintre noi la sfîrºitul lui ianuarie 2001, cu puþin timp înainte de congresul partidului, care avea sã ºi fie amînat din cauza acelei tragedii. Rusu, alãturi de Patriciu în principal, construise un proiect de capitalism românesc aplaudat pînã ºi de… Adrian Severin. Reforma radicalã susþinutã de ei era uluitoare în acele vremuri, adicã înainte de 1998. Statul nu reprezenta soluþia, ci problema. Au avut curaj, au avut viziune. PL '93 era recunoscut ºi de duºmani drept cel mai modern partid românesc. Iar pietrenii poate îºi amintesc cu cîtã cãldurã ºi simpatie îl înconjurau pe Rusu, un intelectual rafinat, un politician elegant ºi profund cum nu vãd altul astãzi.
Stolojan?... Sã fim serioºi, el nu a fost un preºedinte autentic de partid. A fost conducãtorul unui proiect politic, în care nici nu crezuse la început, ale cãrui obiective fuseserã clar stabilite.
Au trecut cîteva zile ºi fostul prezidenþiabil a descins la Conferinþa PNL Neamþ. N-am înþeles la început ce cautã. Credeam cã a venit sã verifice afiºul de pe faþada sediului din Piatra Neamþ! Cînd colo, a venit cu mesajul. De fapt cu îndemn de pace ºi colaborare ce poartã inconfundabila marcã a Palatului Cotroceni. Pãcat, pãcat de douã ori. Întîi e vorba despre amestecul fãþiº al omului preºedintelui în viaþa unui partid, dincolo de amintiri, nostalgii ºi prietenii. Apoi, dacã la conferinþã ar fi participat ºi Ludovic Orban, e de bãnuit cã aveam ºansa sã asistãm la o corecþie pe cinste administratã unuia care nu pricepe ºi pace o evidenþã de calibrul problemei reprezentate de stat: problema PNL nu e venirea PSD la guvernare, dublatã de condamnarea la ani lungi de Opoziþie; problema e actul de guvernare.
Am pornit de la Stoica ºi am ajuns la Mesajul de la Piatra Neamþ, susþinut de înnobilatul sãu. Care-i legãtura cu gîndurile pentru Horia Rusu? E simplã, trimite la valoare, la credibilitate, la responsabilitate în politicã. N-are legãturã cu succesul unui proiect sau altul, ci þine de adevãrata construcþie politicã. Dacã un partid, preocupat fiind de tot felul de bazaconii, amestecã programul de guvernare cu programul politic, n-are decît s-o descurce, nu sã se lamenteze. Un lider charismatic, profund, de forþã ºtie cum sã intervinã. De-asta mã gîndesc la Horia.

Articol afisat de 1460 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Viorel COSMA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective