Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 2 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Nou focar de gripã aviarã în Tulcea, douã suspiciuni în Brãila

Nou focar de gripã aviarã în Tulcea, douã suspiciuni în Brãila

Un nou focar de gripã aviarã a fost confirmat în localitatea tulceanã Periprava, iar în douã localitãþi din Brãila existã suspiciunea apariþiei acestui virus, astfel cã autoritãþile locale au dispus instituirea carantinei în aceste zone ºi sacrificarea pãsãrilor.
Subprefectul de Tulcea, Ioan Boieru, a declarat, joi, cã prezenþa virusului de tip H5 a fost confirmatã în probele luate din gospodãria unui localnic din satul tulcean Periprava.
Odatã ce a fost confirmatã prezenþa virusului gripei aviare la Periprava, a fost instituitã carantinã ºi s-a trecut la aplicarea normelor sanitar-veterinare specifice cazurilor de acest fel. Au fost scoase pe teren utilajele de care dispune Comandamentul judeþean antiepizootic, circulaþia în zona localitãþii fiind interzisã, a spus subprefectul.
Ioan Boieru a mai spus cã s-a trecut la sacrificarea celor aproximativ 1.300 de pãsãri din localitate, pentru a preveni rãspîndirea virusului. Populaþia va fi despãgubitã, fiind deja trimiºi în localitate experþi care evalueazã pagubele suferite de localnici prin sacrificarea pãsãrilor. „Noi sperãm sã reuºim sã eliminãm focarul astãzi (joi - n.r.). Dacã nu se va putea astãzi, acþiunea va continua mîine (vineri - n.r.)“, a precizat subprefectul Boieru.
Periprava este o localitate micã, situatã pe canalul Chilia, la circa zece kilometri de comuna Chilia Veche. În comunã sînt 334 de gospodãrii ºi în jur de 1.300 de pãsãri. În zonã au fost semnalate, de mai bine de o lunã, cazuri de pãsãri salbatice moarte, fiind vorba despre lebede descoperite la Obretinul Mic (la 3,5 kilometri de Periprava). Totodatã, gospodãria în care au murit pãsãri se aflã în imediata apropiere a unei bãlþi.
Suspiciuni cu privire la prezenþa virusului H5 existã ºi în alte douã localitãþi din judeþul Brãila: satul Dudescu (comunã Zãvoaia) ºi satul Bumbãcari (comuna Dudeºti), a declarat Gabriel Predoi, director în cadrul Autoritãþii Naþionale Sanitar Veterinare ºi pentru Siguranþa Alimentelor. El a precizat cã cele douã localitãþi sînt învecinate cu Scãrlãteºti, sat în care a fost confirmat un caz de gripã aviarã, sãptãmîna trecutã. ªi în Dudescu ºi Bumbãcari a fost instituitã carantinã ºi urmeazã a fi sacrificate pãsãrile: 8.000 de pãsãri din 400 de gospodãrii la Dudescu ºi 250 de pãsãri din ºapte gospodãrii la Bumbãcari.
Analizele suplimentare asupra probelor prelevate din judeþul Brãila vor fi fãcute la Bucureºti, la Institutul de Diagnostic ºi Sãnãtate Animalã.

Zi liberã, la minister
Pînã la ora transmiterii acestei ºtiri, Ministerul Agriculturii ºi Alimentaþiei nu a difuzat nici o infomaþie cu privire la apariþia noului focar de gripã aviarã ori privind suspiciunile de apariþie a virsului în judeþul Brãila. Purtãtorul de cuvînt al ministerului, Adrian Þibu, a precizat cã angajaþii instituþiei sînt liberi joi, cu ocazia zilei de 1 Decembrie.
Virusul de tip H5 a fost depistat în data de 14 octombrie la douã probe prelevate de la pãsãri Maliuc, tot în judeþul Tulcea. Analizele suplimentare efectuate de laboratorul de specialtate din Marea Britanie au confirmat cã este vorba de tulpina H5N1, care provoacã gripa aviarã. Localitatea a intrat în carantinã, iar populaþia a fost vaccinatã contra gripei umane. În acelaºi timp, pãsãrile din zonã au fost sacrificate.
Primul focar de gripã aviarã din localitatea Ceamurlia de Jos a fost închis la 11 noiembrie, dupã ce s-a constatat cã „puii santinelã“ care au fost plasaþi în mai multe gospodãrii ale populaþiei sînt sãnãtoºi, iar testele de laborator fãcute pe probe recoltate de la aceºtia au fost negative.
La mijlocul lui noiembrie, Ministerul Agriculturii a anunþat cã virusul gripei aviare H5 a fost identificat la patru gãini din localitatea Caraorman din Delta Dunãrii, laboratorul de la Londra confirmînd cã este vorba de virusul H5N1 înalt patogen.
Acum o sãptãmînã, virusul H5 al gripei aviare a fost depistat la probele prelevate de la o pasãre domesticã din satul Scãrlãteºti (judeþul Brãila).

Articol afisat de 1797 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective