Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sport 14 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Anton Ghercã, o nouã stea a atletismului romaºcan

Anton Ghercã, o nouã stea a atletismului romaºcan

• interviu cu primul campion naþional de juniori II la heptatlon, din istoria Clubului Atletic Roman

Anton Ghercã, legitimat la Clubul Atletic (CA) Roman, este primul campion naþional, medaliat cu aur la heptatlon, din istoria clubului romaºcan. La nici 16 ani, elevul din clasa a X-a F, de la Colegiul Naþional Roman Vodã, a reuºit aceastã performanþã, la sfîrºitul sãptãmînii tecute, la Campionatul Naþional de atletism în salã, pentru juniori II, ce a avut loc la Bacãu. Pînã în prezent, în cariera de atlet aflatã la început, adolescentul are, în total, patru medalii de aur ºi trei de bronz.

Reporter: Ai reuºit una dintre cele mai frumoase performanþe, aceea de a urca, în mai puþin de douã sãptãmîni, pe prima treaptã a podiumului, la douã campionate naþionale de anvergurã. Ce a însemnat acest lucru pentru tine, þinînd cont ºi de faptul cã ai adus, la CA, primul aur la proba de heptatlon?
Anton Ghercã: Cele douã medalii de aur obþinute au constituit, pe lîngã cea mai mare performanþã a mea, ºi o mare surprizã. Astfel, la Campionatul Naþional de Aruncãri Lungi, am concurat în cadrul probelor de aruncare a ciocanului ºi a discului, la care nu am fost suficient de bine pregãtit. Pînã la urmã, cu o aruncare de 52,35 metri, am luat locul I la ciocan, ºi cu 44,49 metri am obþinut medalia de bronz, la aruncarea discului. Pentru heptatlonul de la Bacãu, m-am antrenat foarte bine ºi am cîºtigat, contrar aºteptãrilor.
Rep.: De cînd ai început sã practici sportul ºi cît þi-a trebuit ca sã ajungi primul în clasamentul juniorilor II, la probele unde ai fost medaliat?
A.G.: Practic sportul de mic copil. Tatãl meu m-a învãþat primele exerciþii, pe la vîrsta de patru ani. Mi-a plãcut foarte mult ceea ce fac, iar la atletism am ajuns în clasa a doua. Îmi aduc aminte cã, atunci, fiind mai mic de staturã, nu am fost selectat de cãtre antrenoare. A doua zi, colegii m-au luat la primele antrenamente, iar, de atunci, am rãmas cam singurul ce practicã atletismul. Iniþial, nu exista o probã anume, fiind vorba doar de un fel de joacã. Dupã trei-patru ani, am început sã experimentez ºi probele de aruncãri, ciocan ºi disc, iar primele rezultate pozitive le-am obþinut în urmã cu doi ani. Atunci, în 2004, am cîºtigat prima mea medalie de aur, la aruncarea ciocanului, iar, la scurt timp, a urmat ºi bronzul, la aruncarea discului, juniori III. Performanþele menþionate le-am repetat ºi la campionatele din vara acelui an.
Rep.: Cum s-a ajuns de ai ales proba de heptatlon, în defavoarea celei de aruncãri, la care, totuºi, ai avut rezultate remarcabile ºi cît timp dedici antrenamentelor?
A.G.: Anul 2005 nu a fost chiar aºa de bun, pentru noi. Nu s-a obþinut decît un loc ºase, la aruncarea ciocanului, prin Florin Asmarandei. În plus, eu am ieºit pe locul al patrulea la combinate. Pe aceastã din urmã probã m-am reprofilat, cînd am vãzut cã nu se obþin rezultate fructuase la aruncãri. Locul respectiv l-am luat dupã doar ºase luni de pregãtire. Þinînd cont de acest lucru, antrenoarea Carmen Bolea a decis sã mã axez mai mult pe heptatlon. Aºa cum a spus ºi profesoara mea, probele combinate necesitã un grup de calitãþi motrice, pe care tebuie sã le aibã atleþii respectivi, deoarece concureazã la ºapte probe diferite. Antrenamentele dureazã, în medie, circa 2,5 ore pe zi, seara, aºa cã am timp suficient ºi sã merg la ºcoalã. Am încercat sã împac ambele discipline, pentru ca sã nu am probleme.
Rep.: Ce alte ocupaþii mai ai ºi ce þi-ai propus pentru viitor?
A.G.: O altã pasiune a mea, ciclismul, o am tot de mic copil. Am reuºit sã achiziþionez, pînã în prezent, cinci biciclete performante, iar, pe timpul verii, împreunã cu un prieten, pedalãm pînã la Bacãu sau Piatra Neamþ. Pe viitor, am intenþia sã particip, dacã voi fi sãnãtos, la proba de octatlon, ce se va derula în aceastã varã, ºi la care sã obþin aceeaºi performanþã. Le mulþumesc pãrinþilor, care m-au sprijinit financiar ºi moral, precum ºi antrenoarei Carmen Bolea, care m-a descoperit ºi m-a format. În plus, le aduc mulþumiri ºi tuturor celor care m-au ajutat de-a lungul anilor, inclusiv profesorilor de la liceu.

Articol afisat de 1799 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(A consemnat Dumitru IUªTIUC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective