Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Internaþionale 14 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Europa pierde teren în faþa Asiei la capitolul educaþie

• diferenþele de clasã ridicã obstacole în calea educaþiei, aratã un studiu al Organizaþiei pentru Cooperare ºi Dezvoltare Economicã • sistemul educaþional chinez are patru mii de ani •

Europa începe sã piardã teren în faþa competiþiei din Asia la capitolul educaþie, se aratã într-un studiu al Organizaþiei pentru Cooperare ºi Dezvoltare Economicã. Documentul aratã cã a trecut vremea cînd singura competiþie pentru Europa erau þãrile în care forþa de muncã era ieftinã, dar ºi slab pregãtitã, fiindcã acum state precum China ºi India oferã pregãtire la nivel înalt la costuri foarte mici.
Organizaþia pentru Cooperare ºi Dezvoltare Economicã avertizeazã þãrile europene cã trebuie sã reformele ºcolile ºi universitãþile, astfel încît sã poatã face faþã competiþiei acerbe venitã din Asia. Autorul studiului, Andreas Schleicher, afirmã cã trebuie alocaþi mai mulþi bani educaþiei, fiindcã beneficiile economice pe termen lung vor acoperi inflaþia. El dã ca exemplu „miracolul“ înfãptuit de Coreea de Sud, care, în anii 60, avea venituri pe cap de locuitor mai mici decît þãrile Americii de Sud, dar azi are una din cele mai ridicate rate de educaþie din statele industrializate, de 97% în rîndul tinerilor între 24 ºi 35 de ani.

Diferenþele de clasã
Una din marile probleme ale Europei, aratã studiul, sînt diferenþele de clasã, mai ales în Germania, Franþa ºi Italia, diferenþe care ridicã obstacole în calea educaþiei tinerilor. Europenii care vin dintr-un mediu socio-economic dificil nu au acces la acelaºi nivel de educaþie pe care îl primesc tinerii din familii bogate sau clasa de mijloc. Germania e datã ca exemplu unde diferenþierea de clasã se face încã de la vîrsta de 10 ani, iar copiii din familii bogate au ºanse de patru ori mai mari de a ajunge sã facã studii superioare.
ªi profesorii sînt criticaþi în studiul OECD fiindcã refuzã sã-ºi schimbe sistemul de predare în pofida recomandãrilor specialiºtilor, preferînd sã lucreze dupã metode care cred ei cã dau rezultate.

Recomandãri
Studiul OECD cuprinde ºi o serie de recomandãri pentru eficientizarea sistemului de educaþie din Europa. Þãrile europene trebuie sã creeze o reþea de instituþii de educaþie care sã aibã libertatea de a acoperi cererile pieþei ºi care sã rãspundã de rezultatele pe care le au. Accesul la sistemul de educaþie trebuie sã fie îmbunãtãþit ºi deschis pentru toþi tinerii iar universitãþile trebuie sã evolueze în aºa fel încît sã rãspundã nevoilor impuse de stragiile companiilor moderne, conchide studiul OECD.

Sistemul educaþional chinez
Timp de patru mii de ani chinezii au dat o mare importanþã educaþiei. Zhu este un profesor ieºit oficial la pensie; are mai mult de optzeci de ani, dar continuã sã predea într-o ºcoalã sãteascã din provincia Hunan, din sud-vestul Chinei. Profesorul Zhu crede cã procesul de învãþãmînt trebuie sã aibã la bazã filosofia lui Confucius, veche de douã mii de ani, ºi acþioneazã în consecinþã.
Acest tip de învãþãmînt a devenit tot mai puþin popular ºi acceptat în ultimii ani, astfel încît la ora actualã în China au mai rãmas foarte puþine ºcoli tradiþionale.
La numai un kilometru distanþã de ºcoala unde profesorul Zhu predã filosofia lui Confucius se aflã mult mai obiºnuita ºcoalã primarã, iar planul de învãþãmînt de aici este unul modern. Ca peste tot în lume, copii se bucurã zgomotos de venirea pauzei.
Numai cã, spre deosebire de alte þãri, dupã parcurgerea celor nouã ani de învãþãmînt obligatoriu în ºcoala statului, un numãr din ce în ce mai mare de copii din China îºi continuã studiile în ºcolile unde baza este filosofia veche de douã mii de ani. ªi asta din cauzã cã, spun tinerii, nu prea au de ales.
În ºcolile în care totul se învîrte în jurul filosofiei lui Confucius elevii învaþã însã ºi altceva, mai practic, de exemplu matematicã ºi despre calculatoare. Iar profesorii mai tineri cred cã revigorarea acestui tip de învãþãmînt sãtesc ºi care costã puþin i-ar putea ajuta pe copii sã se descurce mai bine în viaþã.
Alþi profesori sînt însã sceptici. Profesorul Cao Jinqing, specialist în economie ruralã, este convins cã viitorul elevilor de la þarã ar fi mai bun în oraºele din China. „Sã înveþi materiile de bazã ºi sã iei examenele este singura cale pentru copii de la þarã de a ajunge la oraº, ºi numai în oraºe se pot gãsi slujbe mai bune ºi mai bine plãtite“, spune profesorul Cao Jinqing.
Parcã într-o altã lume, într-una dintre universitãþile de vîrf din Shanghai, studenþii se aflã la cursul de dimineaþã de tai chi. Astfel de universitãþi au parte de o finanþare impresionantã, iar rezultatele sînt pe mãsurã. Numai cã nici mãcar o diplomã obþinutã la o prestigioasã universitate chinezã nu garanteazã gãsirea unui loc de muncã.

Articol afisat de 1578 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective