Aviara dă de lucru Protanului
Frica de gripa aviară ia proporții. Speriate de posibilitatea apariției bolii păsărești, autoritățile județene au recomandat primarilor să încheie contracte cu firme care asigură colectarea și transportul cadavrelor. Se poate spune că Neamțul se află într-o situație favorizantă, o asemenea firmă - de fapt singura din Moldova - funcționînd în municipiul Roman. „Șefii administrațiilor locale din județ sînt obligați să încheie contracte cu firma Protan care se va ocupa de ecarisarea teritoriului, adică de strîngerea și incinerarea cadavrele păsărilor și animalelor, în cazul apariției gripei aviare“, a declarat Constantin Lipan, director general adjunct al Direcției Sanitar Veterinare Neamț.
În cazul în care primăriile nu vor încheia contracte cu această societate, gospodarii localităților riscă să fie amendați. Aleșii locali vor primi sancțiuni pecuniare și dacă, pînă la sfîrșitul acestei săptămîni, nu vor cumpăra materiale dezinfectante, preșuri, echipamente de protecție pentru cei care vor interveni în caz de apariție a focarelor de gripă aviară, ca și pompe pentru stropit în zonele periculoase, ceea ce va însemna cheltuirea a zeci de milioane de lei din bugetele locale, majoritatea prea subțiri pentru a suporta noi presiuni financiare.
În vederea monitorizării situației din județul Neamț, în special a luciurilor de apă, medicii veterinari au atribuțiuni sporite în ceea ce privește supravegherea localităților în care își desfășoară activitatea. De asemenea, primarii au obligația să cunoască efectivele de păsări ale gospodarilor din comunele pe care le administrează. În sarcina lor intră și urmărirea respectării unor reguli de prevenire a apariției gripei aviare. Una dintre acestea prevede că localnicii vor trebui să își țină gîștele și rațele în curți și să nu le lase libere pe luciurile sau cursurile de apă. De asemenea, au fost interzise aglomerările de păsări și animale în tîrguri și oboare. În toate localitățile județului va fi organizată o campanie de informare a cetățenilor cu privire la gripa aviară, cu implicarea bisericilor, autorităților publice și școlilor. Toate aceste sarcini le-au fost trasate primarilor nemțeni, la sfîrșitul săptămînii trecute, în cadrul unei ședințe organizate de Direcția Sanitar Veterinară Neamț, la care au participat, de asemenea, conducerile Prefecturii și Consiliului Județean Neamț.
|