Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Bolnavi de... lene

Bolnavi de... lene

• zeci de beneficiari ai venitului minim garantat nu presteazã, lunar, cele 72 de ore de muncã în folosul comunitãþii • ei scapã de efectuarea acestora, fãcînd rost de certificate medicale conform cãrora se aflã în incapacitate temporarã de muncã • medicii care au eliberat ilegal aceste certificate vor fi sancþionaþi de cãtre Colegiul Medicilor Neamþ •

Reprezentanþii Direcþiei de Muncã, Solidaritate Socialã ºi Familiei au extins verificãrile, demarate la începutul acestei luni, la nivelul primãriilor din judeþ, privind modul în care se acordã ajutorul social prin Legea 416/ 2001. Pe de altã parte, aceºtia verificã ºi valabilitatea adeverinþelor medicale prezentate de cãtre unii dintre beneficiarii venitului minim garantat care vor cu orice preþ sã scape de orele de muncã obligatorii. În aceste controale, au fost implicaþi reprezentanþi ai Agenþiei Judeþene pentru Ocuparea Forþei de Muncã, ai Direcþiei de Sãnãtate Publicã ºi ai Casei de Asigurãri de Sãnãtate Neamþ.
Conform precizãrilor fãcute de cãtre prefectul Toader Mocanu, primele controale în acest sens au fost fãcute la ºase primãrii din judeþ, la solicitarea primarului din Bodeºti, care a fost intrigat de faptul cã mai bine de 70% dintre beneficiarii ajutorului social primesc aceºti bani, deºi nu presteazã cele 72 de ore de muncã în folosul comunitãþii.
Numeroasele adeverinþe medicale, care atestã incapacitatea temporarã de muncã, prezentate de cãtre beneficiarii venitului garantat au generat suspiciuni privind corectitudinea eliberãrii acestora de cãtre medicii de familie sau de specialiºti. Astfel, verificãrile fãcute de cãtre angajaþii CAS Neamþ au relevat, în foarte multe dintre cazuri, cã persoanele nu figurau în baza de date a asiguraþilor de sãnãtate, iar, pe de altã parte, anterior eliberãrii certificatului medical, respectivii nu trecuserã pe la medicul de familie, întrucît numele lor nu se aflau în registrul de consultaþii. Concluzia logicã, desprinsã în urma acestor controale, este aceea cã unii medici de familie elibereazã nejustificat certificatele medicale. Aceste abateri ale cadrelor medicale nu pot fi sancþionate nici de cãtre DSP Neamþ, nici de cãtre CAS Neamþ, ci numai de reprezentanþii Colegiul Medicilor Neamþ, forul profesional.

Bolnavi pe capete
Controalele efectuate, pe aceastã linie, la Primãria Podoleni au arãtat cã, dintre cei 88 de beneficiari ai venitului minim garantat, 36 nu efectuaserã orele de muncã, dar 52 au fost gãsiþi la lucru. În comuna Moldoveni, dintre cele 31 de persoane care erau înregistrate la primãrie, 18 erau în incapacitate de muncã ºi doar 3 persoane prestau activitãþi în folosul comunitãþii.
În comuna Ion Creangã, dintre cei 77 de beneficiari de ajutoare sociale, 14 aveau certificate medicale care atestau incapacitatae de muncã. La Oniceni, din cei 292 beneficiari ai ajutorului social, 184 au în îngrijire copii sub vîrsta de 7 ani, iar 59 au prezentat adeverinþe medicale.
O situaþie mai specialã s-a înregistrat la Valea Ursului, unde din 290 de persoane înregistrate, 204 nu erau apte de muncã, doar 50 prestînd activitãþi în folosul comunitãþii.
„ÃŽn evidenþele Primãriei Bodeºti figureazã 130 de beneficiari ai venitului minim garantat ºi majoritatea au în întreþinere copii minori sub 7 ani, care, la rîndul lor, sînt beneficiari ai acestui ajutor. Oricum, cred cã dintre cei 130 de asistaþi, numai 7 presteazã ore de muncã în folosul comunitãþii. Venitul minim garantat constã în acordarea sumei lunare de 860.000 de lei de persoanã ºi a indemnizaþiei de încãlzire de 400.000 de lei, dar aceasta se dã numai iarna“, a declarat Ioan Pavãl, viceprimar al comunei Bodeºti.
În municipiul Piatra Neamþ sînt aproximativ 510 familii care au un membru beneficiar al Legii venitului minim garantat. Ana ªuteu, ºefa Serviciului de Protecþie Socialã din cadrul Primãriei, a declarat cã 25 de beneficiari au fost declaraþi inapþi pentru muncã, avînd grad de invaliditate I sau II. Alþii 300 au avut, în timp, adeverinþe medicale, dar ei nu au scãpat de muncã, lucrînd în folosul comunitãþii un numãr de zile proporþional cu perioada rãmasã descoperitã de adeverinþa medicalã. Ana ªuteu a precizat cã, în ultima perioadã, în Piatra Neamþ a fost blocatã practica emiterii adeverinþelor de cãtre medicii de familie, pentru scutirea de la munca în folosul comunitãþii.
În anii anteriori, reprezentanþii Primãriei pietrene au primit din partea beneficiarilor Legii 416 /2001 scutiri medicale pentru o serie de boli cel puþin hilare, cum ar fi ameþealã la aplecare, dischinezie biliarã sau chiar etilism.

Articol afisat de 1831 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILIªESCU, S. ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective