Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Aprilie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Bolnavi de... lene

Bolnavi de... lene

• zeci de beneficiari ai venitului minim garantat nu prestează, lunar, cele 72 de ore de muncă în folosul comunității • ei scapă de efectuarea acestora, făcînd rost de certificate medicale conform cărora se află în incapacitate temporară de muncă • medicii care au eliberat ilegal aceste certificate vor fi sancționați de către Colegiul Medicilor Neamț •

Reprezentanții Direcției de Muncă, Solidaritate Socială și Familiei au extins verificările, demarate la începutul acestei luni, la nivelul primăriilor din județ, privind modul în care se acordă ajutorul social prin Legea 416/ 2001. Pe de altă parte, aceștia verifică și valabilitatea adeverințelor medicale prezentate de către unii dintre beneficiarii venitului minim garantat care vor cu orice preț să scape de orele de muncă obligatorii. În aceste controale, au fost implicați reprezentanți ai Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, ai Direcției de Sănătate Publică și ai Casei de Asigurări de Sănătate Neamț.
Conform precizărilor făcute de către prefectul Toader Mocanu, primele controale în acest sens au fost făcute la șase primării din județ, la solicitarea primarului din Bodești, care a fost intrigat de faptul că mai bine de 70% dintre beneficiarii ajutorului social primesc acești bani, deși nu prestează cele 72 de ore de muncă în folosul comunității.
Numeroasele adeverințe medicale, care atestă incapacitatea temporară de muncă, prezentate de către beneficiarii venitului garantat au generat suspiciuni privind corectitudinea eliberării acestora de către medicii de familie sau de specialiști. Astfel, verificările făcute de către angajații CAS Neamț au relevat, în foarte multe dintre cazuri, că persoanele nu figurau în baza de date a asiguraților de sănătate, iar, pe de altă parte, anterior eliberării certificatului medical, respectivii nu trecuseră pe la medicul de familie, întrucît numele lor nu se aflau în registrul de consultații. Concluzia logică, desprinsă în urma acestor controale, este aceea că unii medici de familie eliberează nejustificat certificatele medicale. Aceste abateri ale cadrelor medicale nu pot fi sancționate nici de către DSP Neamț, nici de către CAS Neamț, ci numai de reprezentanții Colegiul Medicilor Neamț, forul profesional.

Bolnavi pe capete
Controalele efectuate, pe această linie, la Primăria Podoleni au arătat că, dintre cei 88 de beneficiari ai venitului minim garantat, 36 nu efectuaseră orele de muncă, dar 52 au fost găsiți la lucru. În comuna Moldoveni, dintre cele 31 de persoane care erau înregistrate la primărie, 18 erau în incapacitate de muncă și doar 3 persoane prestau activități în folosul comunității.
În comuna Ion Creangă, dintre cei 77 de beneficiari de ajutoare sociale, 14 aveau certificate medicale care atestau incapacitatae de muncă. La Oniceni, din cei 292 beneficiari ai ajutorului social, 184 au în îngrijire copii sub vîrsta de 7 ani, iar 59 au prezentat adeverințe medicale.
O situație mai specială s-a înregistrat la Valea Ursului, unde din 290 de persoane înregistrate, 204 nu erau apte de muncă, doar 50 prestînd activități în folosul comunității.
„În evidențele Primăriei Bodești figurează 130 de beneficiari ai venitului minim garantat și majoritatea au în întreținere copii minori sub 7 ani, care, la rîndul lor, sînt beneficiari ai acestui ajutor. Oricum, cred că dintre cei 130 de asistați, numai 7 prestează ore de muncă în folosul comunității. Venitul minim garantat constă în acordarea sumei lunare de 860.000 de lei de persoană și a indemnizației de încălzire de 400.000 de lei, dar aceasta se dă numai iarna“, a declarat Ioan Pavăl, viceprimar al comunei Bodești.
În municipiul Piatra Neamț sînt aproximativ 510 familii care au un membru beneficiar al Legii venitului minim garantat. Ana Șuteu, șefa Serviciului de Protecție Socială din cadrul Primăriei, a declarat că 25 de beneficiari au fost declarați inapți pentru muncă, avînd grad de invaliditate I sau II. Alții 300 au avut, în timp, adeverințe medicale, dar ei nu au scăpat de muncă, lucrînd în folosul comunității un număr de zile proporțional cu perioada rămasă descoperită de adeverința medicală. Ana Șuteu a precizat că, în ultima perioadă, în Piatra Neamț a fost blocată practica emiterii adeverințelor de către medicii de familie, pentru scutirea de la munca în folosul comunității.
În anii anteriori, reprezentanții Primăriei pietrene au primit din partea beneficiarilor Legii 416 /2001 scutiri medicale pentru o serie de boli cel puțin hilare, cum ar fi amețeală la aplecare, dischinezie biliară sau chiar etilism.

Articol afisat de 1435 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILIȘESCU, S. ȚĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective