Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 18 Aprilie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Dicționar diabolic: CORUPȚIA # abuz de putere

Dicționar diabolic: CORUPȚIA # abuz de putere

Desfrînare, depravare
Toată lumea vorbește despre corupție, este un cuvînt omniprezent în media. Bănuind că aceia care vorbesc despre acest flagel chiar știu despre ce vorbesc, ne cerem scuze dacă îi vom plictisi cu o serie de explicitări și chiar cu maniera noastră de a aborda, „băbește“, subiectul. Etimologic, cuvîntul corupție derivă din latinescul „coruptio-omnis“ și înseamnă stare de abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie, desfrînare, depravare.
Astăzi, pentru a oferi o definiție contemporană, corupția este percepută de către majoritatea segmentelor populației ca un fenomen deosebit de grav și periculos, ce subminează structurile de putere și autoritate, și care se referă, mai ales, la darea și luarea de mită, primirea de foloase necuvente și traficul de influență, infracțiuni în care sînt implicați demnitari sau foști demnitari, reprezentanți ai Guvernului, parlamentari, magistrați și cadre din instituțiile care trebuie să apere legalitatea (Poliție, Garda Financiară, etc). Normal că, din această cauză, asistăm, în rîndul populației, la o percepție negativă asupra credibilității instituțiilor publice.

Profitul și puterea
Obiectivele corupției sînt duble: profitul și puterea, ceea ce se poate realiza numai prin infiltrarea în structurile de stat și utilizarea canalelor internaționale. Influența banului în viața politică devalorizează relația dintre cetățean și aleșii săi, descurajează și slăbește funcționarul, incitîndu-l la corupție. Iată un exemplu semnificativ: finanțarea partidelor politice. Deși legislația actuală nu reglementează, în mod expres, modul de finanțare al partidelor politice, o activitate ilicită în acest domeniu ar putea fi pedepsită ca infracțiune, posibilitate prevăzută de legislația electorală în vigoare. Vă spune ceva acest exemplu?
Pe de altă parte, actele de corupție se comit cu prilejul derulării contractelor de aprovizionare tehnico-materială, organizării și desfășurării procesului de privatizare, prin eludarea (cu scuze: mînărirea) procedurii licitațiilor, întocmirea documentelor de vînzare-cumpărare cu diminuarea valorii activelor, închirierea și darea în locație de gestiune a spațiilor comerciale, condiționarea livrărilor de materii prime, materiale și produse finite, acceptarea la livrare a unor produse de proastă calitate, eliberarea preferențială a unor licențe de import-export, folosirea unor fonduri bugetare în alte scopuri, neaplicarea regimului vamal și altele? Care altele? Multe altele...

Săracii și bogații
Fără discuție, CORUPȚIA începe să fie privită ca o stare care se identifică, din păcate, cu însăși criza societății românești, o stare instituționalizată în structurile și mecanismele sistemului social, economic, politic și juridic, ceea ce determină o polarizare rapidă a societății: pe de o parte cei săraci, care formează marea majoritate a populației și care continuă să creadă în moralitate și legalitate, iar pe de altă parte cei bogați, printre care se numără și cei favorizați la putere, care ignoră normele morale și legea, folosind pentru realizarea propriilor interese căi ilicite, printre care, în primul și în primul rînd, corupția. Despre cei bogați, putred de bogați, vom mai spune, parodiind un proverb: „Bogatu nu'i bogat destul/ Dacă nu e și fudul!“. Vile, mașini, femei de Playboy, aruncat cu bani în maneliști, scuipat ziariști, în fine, România este a lor, cu tot cu ouă.
Ca să ne întoarcem la un limbaj colocvial: ca fenomen social, corupția reprezintă expresia unor manifestări de descompunere morală și degradare spirituală, întrucît implică deturnarea și folosirea avutului public în interes personal, ocuparea unor funcții publice prin relații preferențiale, obținerea unor avantaje materiale pentru îndeplinirea obligațiilor de serviciu, încheierea unor afaceri și tranzacții prin eludarea normelor morale și legale. Am subliniat acest fragment fiindcă, poate, întîmplător, vă spune ceva despre ce înseamnă corupția.

Cele zece plăgi biblice
Chiar dacă pentru titlul de rubrică am folosit, oarecum impropriu, celebra carte a lui Jacques Collin de Plancy, „Dicționar diabolic“, apărută la Paris în 1825, unde nu e nici urmă de „corupție“, prea sună bine, prea se potrivește cu intenția noastră de a alcătui un fel de dicționar cu echivalentul modern al celor zece plăgi biblice, care sînt tot atîtea plăgi ale planetei: comerțul cu droguri, frauda, traficul de arme, contrafacerile și pirateria, contrabanda cu țigări, prostituția, emigrarea ilegală, furtul de mașini, traficul ilegal de deșeuri și terorismul. Toate fiind terenuri ideale pentru această Coană Mare a abaterilor de la lege, pe numele ei Corupția.

Onoruri, titluri, publicitate
În esență, corupția reprezintă un abuz de putere în scopul obținerii de avantaje materiale sau alte foloase (onoruri, titluri, publicitate, exonerare de răspundere), un banal contract ilicit care acționează conform principiului din dreptul roman „DU UT DES“ (Îți dau ca să-mi dai) care se desfășoară în condiții de clandestinitate și confidențialitate. E simplu, nu? Toată lumea știe ce înseamnă corupție, așa că mă scuzați dacă vă plictisesc. Oricum, vom continua.

Articol afisat de 2839 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cristian TIMOFTE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective