Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 18 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Dicþionar diabolic: CORUPÞIA # abuz de putere

Dicþionar diabolic: CORUPÞIA # abuz de putere

Desfrînare, depravare
Toatã lumea vorbeºte despre corupþie, este un cuvînt omniprezent în media. Bãnuind cã aceia care vorbesc despre acest flagel chiar ºtiu despre ce vorbesc, ne cerem scuze dacã îi vom plictisi cu o serie de explicitãri ºi chiar cu maniera noastrã de a aborda, „bãbeºte“, subiectul. Etimologic, cuvîntul corupþie derivã din latinescul „coruptio-omnis“ ºi înseamnã stare de abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie, desfrînare, depravare.
Astãzi, pentru a oferi o definiþie contemporanã, corupþia este perceputã de cãtre majoritatea segmentelor populaþiei ca un fenomen deosebit de grav ºi periculos, ce submineazã structurile de putere ºi autoritate, ºi care se referã, mai ales, la darea ºi luarea de mitã, primirea de foloase necuvente ºi traficul de influenþã, infracþiuni în care sînt implicaþi demnitari sau foºti demnitari, reprezentanþi ai Guvernului, parlamentari, magistraþi ºi cadre din instituþiile care trebuie sã apere legalitatea (Poliþie, Garda Financiarã, etc). Normal cã, din aceastã cauzã, asistãm, în rîndul populaþiei, la o percepþie negativã asupra credibilitãþii instituþiilor publice.

Profitul ºi puterea
Obiectivele corupþiei sînt duble: profitul ºi puterea, ceea ce se poate realiza numai prin infiltrarea în structurile de stat ºi utilizarea canalelor internaþionale. Influenþa banului în viaþa politicã devalorizeazã relaþia dintre cetãþean ºi aleºii sãi, descurajeazã ºi slãbeºte funcþionarul, incitîndu-l la corupþie. Iatã un exemplu semnificativ: finanþarea partidelor politice. Deºi legislaþia actualã nu reglementeazã, în mod expres, modul de finanþare al partidelor politice, o activitate ilicitã în acest domeniu ar putea fi pedepsitã ca infracþiune, posibilitate prevãzutã de legislaþia electoralã în vigoare. Vã spune ceva acest exemplu?
Pe de altã parte, actele de corupþie se comit cu prilejul derulãrii contractelor de aprovizionare tehnico-materialã, organizãrii ºi desfãºurãrii procesului de privatizare, prin eludarea (cu scuze: mînãrirea) procedurii licitaþiilor, întocmirea documentelor de vînzare-cumpãrare cu diminuarea valorii activelor, închirierea ºi darea în locaþie de gestiune a spaþiilor comerciale, condiþionarea livrãrilor de materii prime, materiale ºi produse finite, acceptarea la livrare a unor produse de proastã calitate, eliberarea preferenþialã a unor licenþe de import-export, folosirea unor fonduri bugetare în alte scopuri, neaplicarea regimului vamal ºi altele? Care altele? Multe altele...

Sãracii ºi bogaþii
Fãrã discuþie, CORUPÞIA începe sã fie privitã ca o stare care se identificã, din pãcate, cu însãºi criza societãþii româneºti, o stare instituþionalizatã în structurile ºi mecanismele sistemului social, economic, politic ºi juridic, ceea ce determinã o polarizare rapidã a societãþii: pe de o parte cei sãraci, care formeazã marea majoritate a populaþiei ºi care continuã sã creadã în moralitate ºi legalitate, iar pe de altã parte cei bogaþi, printre care se numãrã ºi cei favorizaþi la putere, care ignorã normele morale ºi legea, folosind pentru realizarea propriilor interese cãi ilicite, printre care, în primul ºi în primul rînd, corupþia. Despre cei bogaþi, putred de bogaþi, vom mai spune, parodiind un proverb: „Bogatu nu'i bogat destul/ Dacã nu e ºi fudul!“. Vile, maºini, femei de Playboy, aruncat cu bani în maneliºti, scuipat ziariºti, în fine, România este a lor, cu tot cu ouã.
Ca sã ne întoarcem la un limbaj colocvial: ca fenomen social, corupþia reprezintã expresia unor manifestãri de descompunere moralã ºi degradare spiritualã, întrucît implicã deturnarea ºi folosirea avutului public în interes personal, ocuparea unor funcþii publice prin relaþii preferenþiale, obþinerea unor avantaje materiale pentru îndeplinirea obligaþiilor de serviciu, încheierea unor afaceri ºi tranzacþii prin eludarea normelor morale ºi legale. Am subliniat acest fragment fiindcã, poate, întîmplãtor, vã spune ceva despre ce înseamnã corupþia.

Cele zece plãgi biblice
Chiar dacã pentru titlul de rubricã am folosit, oarecum impropriu, celebra carte a lui Jacques Collin de Plancy, „Dicþionar diabolic“, apãrutã la Paris în 1825, unde nu e nici urmã de „corupþie“, prea sunã bine, prea se potriveºte cu intenþia noastrã de a alcãtui un fel de dicþionar cu echivalentul modern al celor zece plãgi biblice, care sînt tot atîtea plãgi ale planetei: comerþul cu droguri, frauda, traficul de arme, contrafacerile ºi pirateria, contrabanda cu þigãri, prostituþia, emigrarea ilegalã, furtul de maºini, traficul ilegal de deºeuri ºi terorismul. Toate fiind terenuri ideale pentru aceastã Coanã Mare a abaterilor de la lege, pe numele ei Corupþia.

Onoruri, titluri, publicitate
ÃŽn esenþã, corupþia reprezintã un abuz de putere în scopul obþinerii de avantaje materiale sau alte foloase (onoruri, titluri, publicitate, exonerare de rãspundere), un banal contract ilicit care acþioneazã conform principiului din dreptul roman „DU UT DES“ (Îþi dau ca sã-mi dai) care se desfãºoarã în condiþii de clandestinitate ºi confidenþialitate. E simplu, nu? Toatã lumea ºtie ce înseamnã corupþie, aºa cã mã scuzaþi dacã vã plictisesc. Oricum, vom continua.

Articol afisat de 3224 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cristian TIMOFTE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective