Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 18 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Prin Legea lustraþiei se doreºte condamnarea unui sistem ºi nu a unor oameni“

„Prin Legea lustraþiei se doreºte condamnarea unui sistem ºi nu a unor oameni“

• interviu realizat cu senatorul PNL de Neamþ, ªerban Strãtilã

Reporter: Pensionarii au ieºit în stradã. Cum credeþi cã ar putea fi rezolvatã problema lor?
ªerban Strãtilã: Cei mai mulþi dintre pensionari au venituri care nu le permit sã facã faþã cheltuielilor din ce în ce mai mari pentru alimente, utilitãþi ºi medicamente. Guvernul intenþioneazã sã acorde un ajutor celor cu pensii sub valoarea salariului minim pe economie ºi, de asemenea, în acest an, se va proceda ºi la mãrirea valorii punctului de pensie. Totuºi, aceste mãsuri nu pot rezolva în mod satisfãcãtor problema nivelului de trai al pensionarilor. Fondurile caselor de pensii sînt insuficiente, dacã ne gîndim fie ºi numai la faptul cã 4,5 milioane de persoane contribuie pentru a se plãti pensii la ºase milioane. Una din soluþii ar fi unificarea tuturor caselor de pensii ºi acordarea de pensii numai pe baza Legii 19. Nu este normal ca, pentru aceeaºi perioadã de activitate, un magistrat sau un poliþist sã primeascã pensie de serviciu, iar un medic sau un profesor sã se trezeascã muritor de foame, dupã o viaþã de muncã. ÃŽn categoria privilegiaþilor intrã ºi alte categorii: parlamentarii, diplomaþii, procurorii, ºi cred cã ar fi momentul ca situaþia sã revinã într-un cadru moral ºi constituþional adecvat. Pot fi de acord cã anumiþi cetãþeni au meserii de mare rãspundere ºi chiar periculoase, dar recompensa se face prin salarii corespunzãtoare, în timpul activitãþii. Avînd venituri mai mari, ar avea pensii mai mari ºi dupã Legea 19, dar raportul faþã de o pensie medie nu ar mai fi de 10 ºi chiar 20 la 1, cum se întîmplã în prezent. Dupã cum ºtiþi, eu m-am opus la prevederile din statutul parlamentarilor, cu privire la pensia de serviciu, ºi voi susþine orice iniþiativã care sã facã dreptate în sistemul de pensii. Din pãcate, nici o iniþiativã legislativã, în acest sens, nu poate avea succes, decît dacã societatea civilã, asociaþiile pensionarilor ºi sindicatele vor face presiuni puternice asupra executivului ºi legislativului. Eu ºtiu cã ºi în Guvern ºi în Parlament sînt oameni care doresc restabilirea echitãþii în sistemul de pensii, numai cã vocea lor este acoperitã, deocamdatã, de «corul» beneficiarilor privilegiilor.
Rep.: A apãrut informaþia cã mai mulþi oameni politici ar fi fost protejaþi prin secretizãrile fãcute în CSAT. Cum comentaþi aceastã situaþie?
ª.S.: Dupã cum a lucrat în trecut CNSAS, nu ar fi exclus. Totuºi, este periculos sã se arunce în media astfel de «Âºopîrle», pentru cã se creazã în mod incorect imaginea unei clase politice dominate numeric de foºti securiºti. Eu, personal, am completat de cîteva ori declaraþii pe proprie rãspundere cã nu am colaborat în nici un fel cu fosta Securitate, dar nici pînã acum, deºi sînt parlamentar, nu am primit de la CNSAS confirmarea veridicitãþii lor. ÃŽn loc sã aparã pe posturile de televiziune cu aºa-zise «dezvãluiri», salariaþii CNSAS ºi conducerea actualã vor trebui sã facã ceea ce nu au fãcut în fostul mandat: adevãrata deconspirare a Securitãþii. Mai mult, Legea lustraþiei, recent votatã în Senat, are nevoie, pentru a putea fi aplicatã, de un CNSAS profesionist ºi eficient. Toate formaþiunile politice ºi societatea româneascã în ansamblu trebuie sã accepte desprinderea, o datã pentru totdeauna, de mentalitãþile vechiului regim. Poate cã unora li se va pãrea nedreaptã interzicerea ocupãrii unor demnitãþi de cãtre oameni care, deºi au avut funcþii politice importante în regimul comunist, nu ar fi comis abuzuri sau încãlcãri ale drepturilor omului.
Sînt ºi astfel de cazuri, dar nu trebuie sã uitãm cã milioane de oameni s-au putut realiza social ºi profesional ºi fãrã sã fie membri ai CC al UTC sau PCR sau fãrã sã devinã informatori ai Securitãþii. Prin Legea lustraþiei se doreºte condamnarea unui sistem ºi nu a unor oameni ºi cred o perioadã de 10 ani de repaos politic pentru foºtii demnitari comuniºti i-ar ajuta sã se adapteze mai uºor la cerinþele unei democraþii autentice.

„Dacã se va discuta acceptarea adeziunii vreunui actual consilier PSD, eu voi vota împotrivã“
Rep.: ªefii PSD Neamþ au declarat cã îi vor exclude din partid pe proprii consilieri judeþeni care au votat la preºedinþia Consiliului Judeþean cu Vlad Marcoci. I-ar primi Alianþa?
ª.S.: La nivelul conducerii judeþene a PNL, s-a luat decizia ca, începînd cu sãptãmîna viitoare, sã nu se mai accepte adeziunea vreunui primar ales pe listele altei formaþiuni. Nu s-a discutat despre consilieri judeþeni ºi cred cã lucrurile trebuie judecate de la caz la caz. Aºa cum au existat primari care au fost presaþi sã treacã la PSD pentru a primi fonduri necesare comunitãþilor respective, sînt ºi consilieri care s-au îndreptat spre PSD din dorinþa de a face mai mult pentru cetãþeni, considerînd cã apartenenþa la un partid puternic ar constitui un avantaj în acest sens.
Eu unul cred ca fenomenul migraþiei politice trebuie sã înceteze, dar aceasta nu se poate realiza decît prin introducerea votului uninominal ºi pentru consilierii locali ºi judeþeni, pentru a-i responsabiliza, dar ºi pentru a le da autoritatea conferitã de votul direct. Dacã în Biroul Permanent al Organizaþiei municipale a PNL se va discuta acceptarea adeziunii vreunui actual consilier PSD, eu voi vota împotrivã, aºa cum am rezerve ºi faþã de primirea în PNL a unor primari de la PSD. Pragmatismul politic nu trebuie sã determine renunþarea la principii ºi, uneori, calea cea mai facilã pentru a obþine rezultate electorale pe termen scurt poate duce la eºecuri usturãtoare în perspectivã.

Articol afisat de 1570 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(A consemnat Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective