Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Politica 18 Aprilie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Prin Legea lustrației se dorește condamnarea unui sistem și nu a unor oameni“

„Prin Legea lustrației se dorește condamnarea unui sistem și nu a unor oameni“

• interviu realizat cu senatorul PNL de Neamț, Șerban Strătilă

Reporter: Pensionarii au ieșit în stradă. Cum credeți că ar putea fi rezolvată problema lor?
Șerban Strătilă: Cei mai mulți dintre pensionari au venituri care nu le permit să facă față cheltuielilor din ce în ce mai mari pentru alimente, utilități și medicamente. Guvernul intenționează să acorde un ajutor celor cu pensii sub valoarea salariului minim pe economie și, de asemenea, în acest an, se va proceda și la mărirea valorii punctului de pensie. Totuși, aceste măsuri nu pot rezolva în mod satisfăcător problema nivelului de trai al pensionarilor. Fondurile caselor de pensii sînt insuficiente, dacă ne gîndim fie și numai la faptul că 4,5 milioane de persoane contribuie pentru a se plăti pensii la șase milioane. Una din soluții ar fi unificarea tuturor caselor de pensii și acordarea de pensii numai pe baza Legii 19. Nu este normal ca, pentru aceeași perioadă de activitate, un magistrat sau un polițist să primească pensie de serviciu, iar un medic sau un profesor să se trezească muritor de foame, după o viață de muncă. În categoria privilegiaților intră și alte categorii: parlamentarii, diplomații, procurorii, și cred că ar fi momentul ca situația să revină într-un cadru moral și constituțional adecvat. Pot fi de acord că anumiți cetățeni au meserii de mare răspundere și chiar periculoase, dar recompensa se face prin salarii corespunzătoare, în timpul activității. Avînd venituri mai mari, ar avea pensii mai mari și după Legea 19, dar raportul față de o pensie medie nu ar mai fi de 10 și chiar 20 la 1, cum se întîmplă în prezent. După cum știți, eu m-am opus la prevederile din statutul parlamentarilor, cu privire la pensia de serviciu, și voi susține orice inițiativă care să facă dreptate în sistemul de pensii. Din păcate, nici o inițiativă legislativă, în acest sens, nu poate avea succes, decît dacă societatea civilă, asociațiile pensionarilor și sindicatele vor face presiuni puternice asupra executivului și legislativului. Eu știu că și în Guvern și în Parlament sînt oameni care doresc restabilirea echității în sistemul de pensii, numai că vocea lor este acoperită, deocamdată, de «corul» beneficiarilor privilegiilor.
Rep.: A apărut informația că mai mulți oameni politici ar fi fost protejați prin secretizările făcute în CSAT. Cum comentați această situație?
Ș.S.: După cum a lucrat în trecut CNSAS, nu ar fi exclus. Totuși, este periculos să se arunce în media astfel de «șopîrle», pentru că se crează în mod incorect imaginea unei clase politice dominate numeric de foști securiști. Eu, personal, am completat de cîteva ori declarații pe proprie răspundere că nu am colaborat în nici un fel cu fosta Securitate, dar nici pînă acum, deși sînt parlamentar, nu am primit de la CNSAS confirmarea veridicității lor. În loc să apară pe posturile de televiziune cu așa-zise «dezvăluiri», salariații CNSAS și conducerea actuală vor trebui să facă ceea ce nu au făcut în fostul mandat: adevărata deconspirare a Securității. Mai mult, Legea lustrației, recent votată în Senat, are nevoie, pentru a putea fi aplicată, de un CNSAS profesionist și eficient. Toate formațiunile politice și societatea românească în ansamblu trebuie să accepte desprinderea, o dată pentru totdeauna, de mentalitățile vechiului regim. Poate că unora li se va părea nedreaptă interzicerea ocupării unor demnități de către oameni care, deși au avut funcții politice importante în regimul comunist, nu ar fi comis abuzuri sau încălcări ale drepturilor omului.
Sînt și astfel de cazuri, dar nu trebuie să uităm că milioane de oameni s-au putut realiza social și profesional și fără să fie membri ai CC al UTC sau PCR sau fără să devină informatori ai Securității. Prin Legea lustrației se dorește condamnarea unui sistem și nu a unor oameni și cred o perioadă de 10 ani de repaos politic pentru foștii demnitari comuniști i-ar ajuta să se adapteze mai ușor la cerințele unei democrații autentice.

„Dacă se va discuta acceptarea adeziunii vreunui actual consilier PSD, eu voi vota împotrivă“
Rep.: Șefii PSD Neamț au declarat că îi vor exclude din partid pe proprii consilieri județeni care au votat la președinția Consiliului Județean cu Vlad Marcoci. I-ar primi Alianța?
Ș.S.: La nivelul conducerii județene a PNL, s-a luat decizia ca, începînd cu săptămîna viitoare, să nu se mai accepte adeziunea vreunui primar ales pe listele altei formațiuni. Nu s-a discutat despre consilieri județeni și cred că lucrurile trebuie judecate de la caz la caz. Așa cum au existat primari care au fost presați să treacă la PSD pentru a primi fonduri necesare comunităților respective, sînt și consilieri care s-au îndreptat spre PSD din dorința de a face mai mult pentru cetățeni, considerînd că apartenența la un partid puternic ar constitui un avantaj în acest sens.
Eu unul cred ca fenomenul migrației politice trebuie să înceteze, dar aceasta nu se poate realiza decît prin introducerea votului uninominal și pentru consilierii locali și județeni, pentru a-i responsabiliza, dar și pentru a le da autoritatea conferită de votul direct. Dacă în Biroul Permanent al Organizației municipale a PNL se va discuta acceptarea adeziunii vreunui actual consilier PSD, eu voi vota împotrivă, așa cum am rezerve și față de primirea în PNL a unor primari de la PSD. Pragmatismul politic nu trebuie să determine renunțarea la principii și, uneori, calea cea mai facilă pentru a obține rezultate electorale pe termen scurt poate duce la eșecuri usturătoare în perspectivă.

Articol afisat de 1181 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(A consemnat Cezar FILIP)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective