Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Reabilitarea Centrului de la Pãstrãveni, pe ultima sutã de metri

Proiectul pentru reabilitarea clãdirii vechi a Centrului Pilot de Recuperare pentru Persoane cu Handicap de la Pãstrãveni a fost înaintat, recent, spre aprobare, Ministerului Muncii, Solidaritãþii Sociale ºi Familiei.
„Lucrãrile vor începe de îndatã ce vom primi aprobarea - ºi o sumã de bani - de la Ministerul Muncii, Solidaritãþii Sociale ºi Familiei. Noi am întocmit documentaþia ºi am trimis-o la Bucureºti. Am trimis ºi anunþul de organizare a licitaþiei pentru lucrãrile de renovare, la Monitorul Oficial. Vrem sã transformãm clãdirea veche într-o casã de tip familial, în care vor locui tinerii cu abilitãþi dezvoltate, care pot duce o viaþã independentã. ÃŽn acest scop, vor fi amenajate 12 garsoniere în care tinerii vor avea toate condiþiile pentru a se simþi ca acasã: minibucãtãrie, grupuri sanitare corespunzãtoare, salã de mese, club, atelier. Proiectul este realizat de partenerii noºtri germani, atît în privinþa construcþiei, cît ºi a activitãþii de recuperare. De altfel, partea germanã va contribui cu aproape 50% la finanþarea proiectului, restul sumelor fiind acoperite de noi - circa 30%, ºi de Ministerul Muncii - 20%. Sînt mulþumit cã toatã lumea a înþeles necesitatea ducerii la bun sfîrºit a strategiei pentru reabilitarea Centrului Pilot de Recuperare pentru Persoane cu Handicap de la Pãstrãveni“, a declarat Mihai Hanganu, directorul Direcþiei de Asistenþã Socialã ºi Protecþia Copilului Neamþ.
Centrul de la Pãstrãveni a apãrut pe 1 octombrie 1966, cînd, printr-un ordin al Consiliului Popular regional Bacãu, a fost înfiinþat Cãminul-spital pentru copii deficienþi nerecuperabili. În aprilie 1991, aceastã instituþie a fost vizitatã de Barbara Stamm, pe atunci ministru secretar de stat al landului Bavaria. Vizita s-a concretizat, în 1995, într-o primã investiþie fãcutã de Fundaþia germanã Bayerischekinderhife Rumanien, destinatã construirii unui nou pavilion. A fost prima dintr-o serie care a conturat, la Pãstrãveni, unul dintre cele mai dotate centre de asistenþã ºi îngrijire a persoanelor cu handicap sever din România. În cei peste zece ani de colaborare, Fundaþia germanã Bayerischekinderhife Rumanien a investit aproape 13 milioane de euro pentru a le oferi tinerilor instituþionalizaþi condiþii omeneºti de viaþã.
„Potrivit strategiei pe care am stabilit-o cu partea germanã, care a construit ºi a dezvoltat Centrul de la Pãstrãveni, aceasta va rãmîne o locuinþã permanentã pentru cei care au crescut de copii aici. Sînt 181 de tineri, mai sînt ºi cîþiva copii, dar, peste un an-doi, toþi vor avea peste 18 ani. Ei sînt integraþi în activitatea de terapie ocupaþionalã: participã la activitãþi din fermele vegetalã ºi zootehnicã, din atelierele, iar, în continuare, le vom asigura condiþiile de trai de tip familial“, a adãugat directorul Hanganu.
Centrul Pilot de Recuperare a Persoanelor cu Handicap Pãstrãveni s-a reorganizat ºi a trecut, în cursul anului trecut, în subordinea Consiliului Judeþean Neamþ.

Articol afisat de 1745 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective