Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Morþii nimãnui

Morþii nimãnui

• în cimitirul „Eternitatea“, unii concesionari de locuri de veci nu au plãtit taxa de administrare din 1994 • existã posibilitatea rezilierii contractelor de concesionare în caz de neplatã •

Cele douã cimitire publice din municipiul Piatra Neamþ, aflate în administrarea societãþii Aqua Calor, nu sînt într-o situaþie roz, dat fiind faptul cã din lipsã de fonduri lucrãrile de întreþinere ori dotãrile se asigurã foarte greu. La „Eternitatea“ sînt morminte de soarta cãrora nu s-a mai interesat nimeni de 12 ani, dovadã cã deþinãtorii lor nu au achitat taxa de concesionare, încã din 1994. Nici cei care au locuri de veci în cimitirul „Pietricica“ nu sînt mai bun-platnici, existînd ºi acolo restanþe destul de vechi de încasat. Aqua Calor percepe, anual, pentru fiecare loc de veci situat în cele douã cimitire, o taxã de 160.000 de lei. Pentru aceºti bani, societatea de interes local, în calitate de administrator, asigurã toaletarea copacilor, vopsirea gardurilor, reparaþiile la crucile distruse, paza, administrarea bazelor de date ºi plata personalului care face gropile pentru înhumãri ºi deshumãri. „Sînt mulþi pietreni care au «uitat» cu anii de obligaþia de a plãti taxa de concesionare pentru locurile de veci deþinute în cimitire. Unii din motive obiective, alþii din alte motive, cei înmormîntaþi fiind rude îndepãrtate, faþã de care nu au obligaþii morale. Nu ne propunem ca din administrarea cimitirelor sã facem afaceri profitabile, ci vrem doar sã acoperim cheltuielile. Nu se întreþine Aqua Calor din administrarea cimitirelor. Consider cã taxa de 160.000 de lei pe an este mai mult decît modicã, dacã ne gîndim cã, lunar, deþinãtorii de locuri de veci plãtesc cam cît ar da pe un ziar. Nu am ajuns sã reziliem contractele de concesionare în caz de neplatã, dar dacã vom fi siliþi de împrejurãri, vom ajunge ºi la aceastã mãsurã. Consiliul Local Piatra Neamþ ne permite sã punem în practicã aceastã decizie“, a declarat Radu Stâncescu, manager de proiect la societatea Aqua Calor.

Cimitirul „Eternitatea“, pe harta municipiului din 1873
Ana Bîgu, administratorul Cimitirului „Eternitatea“, a declarat cã în cele mai multe cazuri, recuperarea debitelor se face în momentul în care rãu-platnicii sînt forþaþi sã ajungã la reprezentanþii cimitirelor pentru a anunþa o înhumare. „Mulþi deþinãtori de locuri de veci au uitat sã plãteascã taxa de concesionare de ani de zile. Reuºim sã încasãm aceºti bani de la rãu-platnici în momentul cînd au cîte o înhumare în familie ºi vin la noi sã anunþe pentru a se pregãti locul de veci. Mormintele care nu sînt întreþinute de familiile defuncþilor sînt curãþate de cei cinci oameni care sînt angajaþi aici. Mai smulg ei bãlãriile ºi îndreaptã crucile cãzute“, a spus administrator Ana Bîgu.
Cimitirul „Eternitatea“, potrivit datelor existente, funcþioneazã din 1873, iar de circa zece ani a fost declarat închis, întrucît s-a ocupat pînã la refuz întreaga sa suprafaþã. Din lipsã de spaþiu, multe morminte sînt aºezate, parþial, pe aleile de acces. Aici sînt peste sînt peste zece mii de morminte, locuri de veci nemaifiind repartizate de ani buni. ÃŽnhumãrile se fac pe locurile concesionate cu multã vreme în urmã sau prin vînzãrile „la negru“ practicate de deþinãtori prin intermediul anunþurilor din ziare. Mai bine stã la „repartiþiile“ de locuri de veci celãlalt cimitir public din Piatra Neamþ, Pietricica, unde mai sînt suprafeþe disponibile. Pentru cã acesta este mai nou pe harta oraºului, încã nu a fost „dotat“ cu toate cele necesare - capelã, o masã pentru oficierea slujbelor în aer liber, coºuri moderne în care sã fie depuse deºeurile, o toaletã pusã la punct ori alei de acces modernizate. Din cauza acestor lipsuri, conducerea societãþii Aqua Calor a propus înfiinþarea unui „Cimitir de lux“ într-o margine a Cimitirului Pietricica, dar propunerea nu s-a materializat. Directorul Radu Stâncescu a precizat cã s-ar fi gãsit sigur cîþiva oameni cu disponibilitãþi financiare, care ar fi pus mînã de la mînã pentru realizarea unor lucrãri de amploare în cimitir.

Articol afisat de 1814 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective