Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Aprilie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Morții nimănui

Morții nimănui

• în cimitirul „Eternitatea“, unii concesionari de locuri de veci nu au plătit taxa de administrare din 1994 • există posibilitatea rezilierii contractelor de concesionare în caz de neplată •

Cele două cimitire publice din municipiul Piatra Neamț, aflate în administrarea societății Aqua Calor, nu sînt într-o situație roz, dat fiind faptul că din lipsă de fonduri lucrările de întreținere ori dotările se asigură foarte greu. La „Eternitatea“ sînt morminte de soarta cărora nu s-a mai interesat nimeni de 12 ani, dovadă că deținătorii lor nu au achitat taxa de concesionare, încă din 1994. Nici cei care au locuri de veci în cimitirul „Pietricica“ nu sînt mai bun-platnici, existînd și acolo restanțe destul de vechi de încasat. Aqua Calor percepe, anual, pentru fiecare loc de veci situat în cele două cimitire, o taxă de 160.000 de lei. Pentru acești bani, societatea de interes local, în calitate de administrator, asigură toaletarea copacilor, vopsirea gardurilor, reparațiile la crucile distruse, paza, administrarea bazelor de date și plata personalului care face gropile pentru înhumări și deshumări. „Sînt mulți pietreni care au «uitat» cu anii de obligația de a plăti taxa de concesionare pentru locurile de veci deținute în cimitire. Unii din motive obiective, alții din alte motive, cei înmormîntați fiind rude îndepărtate, față de care nu au obligații morale. Nu ne propunem ca din administrarea cimitirelor să facem afaceri profitabile, ci vrem doar să acoperim cheltuielile. Nu se întreține Aqua Calor din administrarea cimitirelor. Consider că taxa de 160.000 de lei pe an este mai mult decît modică, dacă ne gîndim că, lunar, deținătorii de locuri de veci plătesc cam cît ar da pe un ziar. Nu am ajuns să reziliem contractele de concesionare în caz de neplată, dar dacă vom fi siliți de împrejurări, vom ajunge și la această măsură. Consiliul Local Piatra Neamț ne permite să punem în practică această decizie“, a declarat Radu Stâncescu, manager de proiect la societatea Aqua Calor.

Cimitirul „Eternitatea“, pe harta municipiului din 1873
Ana Bîgu, administratorul Cimitirului „Eternitatea“, a declarat că în cele mai multe cazuri, recuperarea debitelor se face în momentul în care rău-platnicii sînt forțați să ajungă la reprezentanții cimitirelor pentru a anunța o înhumare. „Mulți deținători de locuri de veci au uitat să plătească taxa de concesionare de ani de zile. Reușim să încasăm acești bani de la rău-platnici în momentul cînd au cîte o înhumare în familie și vin la noi să anunțe pentru a se pregăti locul de veci. Mormintele care nu sînt întreținute de familiile defuncților sînt curățate de cei cinci oameni care sînt angajați aici. Mai smulg ei bălăriile și îndreaptă crucile căzute“, a spus administrator Ana Bîgu.
Cimitirul „Eternitatea“, potrivit datelor existente, funcționează din 1873, iar de circa zece ani a fost declarat închis, întrucît s-a ocupat pînă la refuz întreaga sa suprafață. Din lipsă de spațiu, multe morminte sînt așezate, parțial, pe aleile de acces. Aici sînt peste sînt peste zece mii de morminte, locuri de veci nemaifiind repartizate de ani buni. Înhumările se fac pe locurile concesionate cu multă vreme în urmă sau prin vînzările „la negru“ practicate de deținători prin intermediul anunțurilor din ziare. Mai bine stă la „repartițiile“ de locuri de veci celălalt cimitir public din Piatra Neamț, Pietricica, unde mai sînt suprafețe disponibile. Pentru că acesta este mai nou pe harta orașului, încă nu a fost „dotat“ cu toate cele necesare - capelă, o masă pentru oficierea slujbelor în aer liber, coșuri moderne în care să fie depuse deșeurile, o toaletă pusă la punct ori alei de acces modernizate. Din cauza acestor lipsuri, conducerea societății Aqua Calor a propus înființarea unui „Cimitir de lux“ într-o margine a Cimitirului Pietricica, dar propunerea nu s-a materializat. Directorul Radu Stâncescu a precizat că s-ar fi găsit sigur cîțiva oameni cu disponibilități financiare, care ar fi pus mînă de la mînă pentru realizarea unor lucrări de amploare în cimitir.

Articol afisat de 1439 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ȚĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective