Inspectorii sanitar-veterinari, cu ochii pe comercianþii de miei
Calitatea cãrnii de miel puse la vînzare în perioada sãrbãtorilor de primãvarã se aflã sub monitorizarea inspectorilor Direcþiei Sanitar Veterinare (DSV) Neamþ. Controalele au fost începute cu o sãptãmînã înainte de Paºtele catolic ºi se vor finaliza cu o zi înainte de cel ortodox. Doctor Constantin Lipan, directorul adjunct al DSV a declarat cã, pe parcursul verificãrilor de sãptãmîna trecutã, nu au fost descoperite nereguli. Inspectorii, care au fost însoþiþi de medicii din pieþe, au constatat cã mieii au fost puºi în vînzare în locuri special amenajate. Pentru a nu fi prinºi descoperiþi, comercianþii trebuie poarte asupra lor carnetele de sãnãtate ale animalelor, semnate ºi parafate de medicii veterinari din comunele din care provin. De asemenea, carnea trebuie sã fie marcatã de medicii veterinari din pieþe, cu ºtampila „verificat sanitar-veterinar“.
Pe teritoriul judeþului Neamþ, funcþioneazã numai douã abatoare autorizate în sacrificarea ovinelor, motiv pentru care cetãþenilor din mediul rural nu li se poate impune sã aducã la vînzare miei tãiaþi în unul dintre acestea. În acest context, se merge, în continuare, pe obligativitatea deþinerii de cãtre comercianþi a certificatele sanitar-veterinare obþinute de la medicii din comunele în care domiciliazã, la care se adaugã avizele sanitar-veterinare obþinute de la medicii din pieþe. Atît comercianþii, cît ºi cumpãrãtorii trebuie sã þinã seama de faptul cã mieii sacrificaþi trebuie sã aibã vîrste de minim 21 de zile ºi greutãþi de cel puþin 4 kilograme, altfel carnea lor este toxicã pentru organismul uman.
Tot în aceastã perioadã, foarte crescutã este ºi cererea de ouã. Consumatorilor li se recomandã sã îºi ia mãsuri de precauþie - existînd pericolul de a cumpãra marfã veche - ºi sã se aprovizioneze numai din locuri autorizate sanitar-veterinar, unde se vînd ouã marcate.
|