Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Muntele se prãvãleºte peste Izvoru Alb

Muntele se prãvãleºte peste Izvoru Alb

• o echipã de la Comitetul Judeþean pentru Situaþii de Urgenþã Neamþ s-a deplasat la Izvoru Alb, pentru a vedea cum se prezintã situaþia • încã douã case au fost afectate de alunecãrile de teren • se impune realizarea unui studiu geodezic •

Locuitorii satelor Izvoru Alb ºi Secu trãiesc vremuri de coºmar ºi neliniºte, pînã cînd vor ºti sigur cã pãmîntul de sub case nu o va lua la vale, aºa cum se tot întîmplã de anul trecut încoace. Ca ºi cum nu ar fi fost de ajuns nenorocirea abãtutã asupra lor în 2005, cînd alunecarea unui întreg munte, cu gospodãrii cu tot, a rupt satul Izvoru Alb în douã, lãsînd 14 familii fãrã adãpost ºi peste 200 de oameni izolaþi de lume, recent, dupã topirea zãpezilor ºi ploile din ultima perioadã, încã douã case au luat-o la vale, riscînd sã se prãbuºeascã în orice moment. Topirea zãpezilor a dus la creºterea semnificativã a debitului unor pîraie mici din zonã, iar apa a surpat drumul în vreo cinci locuri.
În urmã cu douã zile o echipã alcãtuitã din colonelul Ioan Niþicã, ºeful Inspectoratului pentru Situaþii de Urgenþã Neamþ, inginer Valerian Mihãilã, de la Sistemul de Gospodãrire a Apelor Neamþ, inginer Andrei Ignat, ºeful Inspecþiei în Construcþii Neamþ, primarul ºi viceprimarul de Bicaz, a constatat gravitatea situaþiei.
„Pentru cã muntele a tot luat-o la vale, adîncitura fãcutã anul trecut în albia pîrîului care trece prin localitate s-a umplut cu pãmînt ºi, astfel, fundul albiei s-a înãlþat. Þinînd cont de felul cum au evoluat lucrurile pînã acum, dacã vor mai fi alunecãri de teren în acel loc, albia se mutã spre stînga, obturînd cãile de acces ºi chiar mergînd spre distrugerea drumului. Astfel, satul tinde sã fie rupt în douã, o parte spre axial, iar cealaltã spre malul Lacului Bicaz.
Situaþia este foarte gravã ºi se impune gãsirea rapidã a unor soluþii. Imediat dupã Paºte, se vor întîlni toþi membrii Comitetului Judeþean pentru Situaþii de Urgenþã, care vor analiza foarte atent datele problemei. Trebuie luate mãsuri pentru consolidarea ºi stabilizarea versantului, trebuie vãzut dacã nu cumva este iminentã strãmutarea gospodãriilor din zona afectatã, dar, totodatã, trebuie sã se decidã unde anume se va face acest lucru. De aceea, vom solicita ca, printr-un act normativ al Guvernului, persoanelor cu casele afectate de alunecãrile de teren sã li se dea gratuit materiale de construcþie, pentru a-ºi ridica alte locuinþe. Pe de altã parte, Consiliul Local Bicaz trebuie sã gãseascã o firmã care sã facã un studiu geodezic foarte amãnunþit, în urma cãruia sã se adopte soluþia optimã a acestei situaþii dramatice“, a declarat locotenent colonel Ioan Niþicã, ºeful Inspectoratului pentru Situaþii de Urgenþã Neamþ.
Membrii echipei deplasate, recent, la Izvoru Alb, în scopul evaluãrii situaþiei, se vor întîlni, astãzi, cu prefectul de Neamþ, pentru a-i aduce la cunoºtinþã ultimele amãnunte, precum ºi pentru a se consulta în privinþa tuturor demersurilor care trebuie fãcute pentru a îndrepta lucrurile ºi a sprijini populaþia afectatã de alunecãrile de teren.

În aºteptarea unui sprijin, sãtenii trimit scrisori cãtre autoritãþile centrale

Prefectul de Neamþ, Toader Mocanu, nu pare cã manifestã prea multã înþelegere pentru drama sãtenilor. „Un studiu geodezic costã mult prea mult ºi nu cred cã dacã vom cere bani de la Guvern pentru aºa ceva, îi vom obþine. Oamenii de acolo trebuie sã asculte ºi sã treacã la construirea de locuinþe cu materialele care le-au fost, deja, puse la dispoziþie. Voi oferi mai multe detalii dupã ce voi discuta cu cei care au fost la faþa locului“, a declarat prefectul Toader Mocanu.
Pînã în acest moment, cetãþenii din Izvoru Alb au trimis douã misive cãtre preºedintele României, dar toate au avut aceeaºi soartã - au fost direcþionate cãtre soluþionare Prefecturii. Oamenii s-au gîndit sã se adreseze ºi forurilor internaþionale, dar ei mai aºteaptã, încã, un rãspuns de la Prefectura Neamþ.

Primele lucrãri, vineri

Din cele declarate de primarul de Bicaz, Constantin Catrinoiu, rezultã cã primele lucrãri de refacere a drumului vor demara vineri.
„Din constatãrile fãcute, a reieºit faptul cã situaþia drumului din Izvoru Alb nu este mult mai gravã ca în toamna anului trecut, dar se impun mãsuri urgente de întãrire a unui mal, pentru a preveni revãrsarea unui pîrîu în aval de troiþa satului. Pentru asta, vineri, vor fi mobilizaþi sãteni ºi, cu ajutorul unui agent economic din zonã, vom trece la treabã. O altã prioritate este rezolvarea cãii de acces în punctul Pîrîul Odãii, numai cã aici vor trebui sã se implice cei trei agenþi economici care se ocupã cu exploatarea lemnului chiar în acea zonã, deoarece au avut o contribuþie majorã în distrugerea carosabilului, prin transportul de mare tonaj. Trist este faptul cã am constatat încã douã locuinþe ameninþate de alunecãri de teren, în alte douã puncte din Izvoru Alb. Aici va fi mai greu de intervenit. Problema este cã nici în zona alunecãrii din vara trecutã nu pot fi întreprinse lucrãri la drum, pînã ce terenul nu se stabilizeazã. Existã, ºi în prezent, miºcãri de teren în zonã. ÃŽmpreunã cu gospodarii satului Izvaru Alb, preotul locului, Aurel Florea, ºi reprezentanþii E-ON, secþia Bicaz, am stabilit sã extindem linia de curent electric pînã în Coamei Baicului, acolo unde vor fi construite majoritatea caselor afectate de alunecarea de teren din vara trecutã. ªi asta se va realiza imediat dupã Paºte. Pentru aceiaºi sinistraþi, în ultima ºedinþã de consiliu am aprobat deblocarea fondurilor primite de la Guvern. Aºa cã se pot apuca de treabã. Trebuie sã vã spun cã existã un program de acþiune în cele douã sate, dar, în acelaºi timp, vreau sã se ºtie cã ºi oamenii trebuie sã se ajute ºi sã fie primii care sã iasã la muncã, atunci cînd e cazul. ªi totuºi, din nefericire, trebuie sã recunoaºtem cu toþii cã cele douã sate n-au nici un viitor. Populaþia este îmbãtrînitã, valea este compromisã din cauza alunecãrilor, iar oamenii se zbat sã reziste ºi sã supraveþuiascã. Bicazul este o localitate micã, iar posibilitãþile de finanþare sînt reduse. Nu ºtiu ce se va întîmpla din 2007, cînd banii la buget vor fi repartizaþi în funcþie de numãrul de locuitori. Sã sperãm în bine. Revenind la drumul din cele douã sate, este adevãrat cã organizarea muncii la investiþia din anii trecuþi a fost proastã, dar dacã Primãria l-ar fi avut în administrare, n-ar fi putut face mare lucru. Mã refer la gabioane ºi întãriri de maluri. Dupã cum nici acum nu ne putem implica cu fonduri, drumul fiind al Direcþiei Silvice. Riscãm sã vinã Curtea de Conturi ºi sã ne impute toþi banii cheltuiþi“, a declarat primarul Catrinoiu.
Reamintim cã anul trecut, pe 22 august, la Izvoru Alb, un versant din munte a luat-o la vale ºi, astfel, s-a format un lac, prin obturarea scurgerii unui pîrîu. Cîteva dintre casele înghiþite sînt ºi acum sub ape. De atunci, s-au perindat prin sat un ministru (al mediului), parlamentari de Neamþ, autoritãþi locale ºi judeþene. Toþi au promis sprijin. Cei afectaþi de alunecãrile de teren sau care au avut locuinþele sub ape au primit materiale de construcþie, teren ºi ºi-au ridicat altele. Dar, izvorãnii nu pot uita surparea muntelui, distrugerea drumului ºi lacul apãrut peste noapte, care a înghiþit, într-o clipã, douã dintre cele mai frumoase case ale satului.

Articol afisat de 2180 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(A. NECHITA, L.ILIªESCU, I. ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective