Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Orfani cu părinți

Orfani cu părinți

• 12.808 elevi nemțeni au unul sau amîndoi părinții plecați la muncă în străinătate • 529 dintre aceștia au devenit elevi-problemă: agresivitate, delincvență, consum de droguri, tutun, alcool, apartenență la grupuri negative, risc sporit de abandon școlar • 85% dintre copiii care ajung la psihiatru au cel puțin un părinte plecat în străinătate • părinții preferă să plătească tratamente, decît să se întoarcă și să stea cu copiii •

Răpuși de sărăcie, nemțenii își lasă copiii acasă și pleacă la muncă în străinătate. Fenomenul - potrivit datelor furnizate de Centrul de Asistență Psihopedagogică Neamț - a căpătat proporții îngrijorătoare: din totalul celor 79.318 elevi înscriși în învățămîntul nemțean preuniversitar de stat, în anul școlar 2005-2006, 12.808 au unul sau amîndoi părinții plecați la muncă în străinătate. Dintre aceștia, 6.900 sînt din mediul urban, iar 5.908 din rural. 9.629 de elevi au un singur părinte plecat în străinătate, de regulă mama, iar 3.179 au fost privați de prezența ambilor, din aceleași motive.
Copiii resimt plecarea părinților la muncă în străinătate ca pe un abandon și reacționează ca atare. Lipsiți de supraveghere, rămași fără dragostea părintească, ei dezvoltă diverse tulburări de comportament, mergînd de la indisciplină, conflicte cu colegii, absenteism școlar, tendință de marginalizare, alegerea unor prieteni nepotriviți, și pînă la comiterea unor infracțiuni. În Neamț, statisticile arată că, din totalul copiilor ai căror părinți sînt plecați la muncă în străinătate, 529 au devenit elevi-problemă, caracterizați prin agresivitate, delincvență, consum de droguri, tutun, alcool, apartenență la grupuri negative, risc sporit de abandon școlar.
„Copilul are nevoie și de afecțiune, și de îngrijire fizică, și de monitorizarea situației școlare. Deci, trebuie să fie supravegheat. De aceea, înainte de a pleca din țară, părinții ar trebui să găsească un înlocuitor care să-și asume responsabilitatea legală a îngrijirii copilului în fața notarului, ori la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț. Puțini procedează în felul acesta. În general, aceștia sînt lăsați - în cel mai fericit caz - în grija bunicilor, mulți dintre ei fiind depășiți de situație. Dar se mai apelează și la vecini sau, dacă unul dintre copii este mai mărișor, acesta este cel desemnat să preia răspunderea pentru creșterea fraților mai mici. Eu am înaintat Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț o situație din care reieșea că, în județ, sînt 146 de copii care fie că au rămas ai nimănui, fie că se află în grija unor frați minori. Datele, preluate de la școli, sînt incomplete. Îl întreabă profesorul pe copil: «În grija cui ai rămas?». «În grija nimănui» spune copilul, sau «în grija unei vecine». Dacă se întîmplă ceva rău, un accident, la școală, noi nu știm pe cine să anunțăm. Copiii aceștia sînt, practic, ca și abandonați, existînd riscul ca ei să intre în grupuri negative de minori - găști de cartier, care vagabondează și recurg la mici furtișaguri pentru țigări, băutură, sau în grupuri negative de adulți, caz în care ajung să cerșească, să fure sau să se prostitueze. Pentru ca aceste lucruri să nu se întîmple, ar trebui modificată legislația, în așa fel încît părinții care pleacă la muncă în străinătate să nu mai fie lăsați să treacă granița fără un act legal prin care să demonstreze că și-au lăsat copiii în ordine, în grija cuiva care își asumă responsabilitățile legate de creșterea lor“, a subliniat Eliza Ventaniuc, asistent social în cadrul Centrului de Asistență Psihopedagogică Neamț.

Viitor sumbru
Ce se poate întîmpla cînd părinții își lasă copilul în grija bunicilor și pleacă să-și facă un rost pe meleaguri străine? Iată cel mai recent caz petrecut în județul Neamț: în ziua de 13 aprilie, Ionuț, un elev de clasa a V-a de la Școala nr. 10, a anunțat, la numărul unic de urgență 112, că „un terorist a plasat o bombă în Muzeul de Istorie“. Polițiștii l-au găsit pe puști în aceeași zi - un copil cu foarte multe absențe, cu probleme de integrare în colectiv, avînd toate „șansele“ să repete clasa a V-a. Ionuț provine dintr-o familie destrămată. Părinții lui s-au despărțit: tatăl s-a recăsătorit și nu mai are loc pentru el în noua familie, mama a plecat în Italia, iar el a rămas în grija unei bunici care se plînge că n-o ascultă.
„Ionuț are foarte multe absențe, iar atunci cînd vine - foarte rar - la școală, nu se înțelege cu colegii lui și nu reușește să se integreze în colectiv. Am încercat să-i oferim, în semestrul I, consiliere psihologică. S-a prezentat, cu bunica lui, de două ori la consilier, după care nu a mai venit. După incidentul petrecut pe 13 aprilie, bunica lui a venit, a doua zi, la școală, și am vorbit cu ea. Înțelegerea a fost ca familia să îl supravegheze mai bine pe copil, dar el nu a venit la școală nici săptămîna aceasta. Astăzi (joi, 27 aprilie - n.r.) am vorbit din nou cu bunica lui și iar am rugat-o să-l aducă la școală. Ea încearcă, îl aduce în fiecare dimineață, dar apoi el fuge de la școală. Nici nu mai știm ce măsuri să luăm în cazul lui. Vom discuta, încă o dată, săptămîna aceasta, să vedem ce putem face în cazul lui“, a declarat profesor Litiana Bolohan, director adjunct la Școala nr. 10.
Grav este că Ionuț are deja, „antecedente“: cu un an în urmă, a furat portmoneul unui cetățean.
85% dintre copiii care ajung la psihiatru au cel puțin un părinte plecat în străinătate
Pe lîngă posibilitatea de a ajunge în anturaje negative, există și riscul ca acești copii să sufere atît de mult din cauza lipsei părinților, încît să se îmbolnăvească. Statisticile, însă, nu prezintă numărul celor care, traumatizați de lipsa părinților, ajung la medicul pediatru sau, mai grav, psihiatru.
„Cam 85% dintre copiii care se prezintă, lunar, la consultații, au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate. Supuși, în absența părinților, unui stres permanent și neavînd sprijin atunci cînd au nevoie, ei dezvoltă tot felul de patologii: de la depresii, ticuri, enurezis, pînă la depresii cu elemente psihotice și chiar schizofrenie. Ca să nu mai amintesc de mult mai frecventele tulburări de comportament, cînd intră în anturaje puțin alese, devin sensibili la tot felul de influențe negative, își găsesc un mediu unde sînt acceptați și valorizați, recurg la droguri ca să-și facă viața mai frumoasă, mai ușoară, mai plăcută. În mod normal, în momentul în care apare, la un copil, o problemă de acest gen, toată familia trebuie să vină la consiliere și la terapie. Părinții, însă, nu sînt foarte receptivi la ceea ce spunem noi - sînt interesați doar de faptul că îi asigură tot ce îi trebuie, din punct de vedere material. Cînd le spunem că trebuie să se întoarcă pentru binele copiilor lor, ei susțin că nu pot să facă așa ceva, că le putem prescrie acestora orice tratament, oricît de scump, dar că ei nu se întorc“, a precizat doctor Paula Iliescu, medic specialist în psihiatria copilului și adolescentului.
Dorul de părinți afectează atît de mult un copil, încît se poate îmbolnăvi. Cristina, o fetiță foarte inteligentă, a rămas, la 9 ani, doar în grija tatălui, mama plecînd la muncă în străinătate. Fetița n-a putut suporta absența prelungită a mamei și s-a îmbolnăvit - a dezvoltat o depresie însoțită de o tulburare cronică și severă a ticurilor: ridica involuntar dintr-un umăr, își arunca mîna la o anumită distanță, scotea anumite zgomote nearticulate. În plus, performanțele ei școlare scăzuseră foarte mult. Boala s-a agravat atît de tare, încît a necesitat, chiar, internarea în spital. Cînd mama s-a întors din străinătate, fetița și-a revenit în mod spectaculos, recuperîndu-se aproape total. Acesta a fost un caz fericit. Andreea, o fetiță ai cărei părinți au plecat în străinătate cînd ea nu avea decît un an, va purta pe chip urmele abandonului toată viața. Înainte de a pleca, părinții și-au lăsat copilul în plasament, la o familie. În acel moment, fetița arăta și se manifesta ca un copil normal: gîngurea, mergea de-a bușilea și se ridica la marginea patului. După trei ani, cînd au decis să se întoarcă din străinătate - adunaseră destui bani pentru o casă - părinții au găsit „o legumă“, un copil care, la aproape cinci ani, nu mai mergea, nu mai mînca, nu mai gîngurea, nu mai recunoștea pe nimeni. Abia atunci părinții și-au dat seama că ar fi trebuit să fie alături de copilul lor. Au dus-o la medici, au plătit tratamente, și fetița și-a mai revenit. A rămas, însă, cu o anemie extrem de severă, care o face să arate ca un copil îmbătrînit înainte de vreme, slab, palid, și cu o întîrziere foarte mare în dezvoltarea limbajului.

„De ce m-au părăsit?“
„Deși am vorbit cu foarte mulți părinți și le-am arătat ce pericole îi pîndesc pe copiii lor, numai o singură mamă a renunțat la banii pe care îi cîștiga în străinătate ca să fie alături de copil. Fetița ei era bolnavă: avea depresie, nu mai avea rezultate bune la școală, avea absenteism școlar, era retrasă, plîngea mai tot timpul, nu avea decît gînduri pesimiste legate de viitor - practic tot tabloul depresiei. A fost singura mamă receptivă la ceea ce i-am spus, și anume că lucrul cel mai important pentru copilul ei este să-i fie alături. Ea a decis că nu contează ce bani aduce, contează fericirea și starea de normalitate psihică a copilului. De altfel, de îndată ce s-a întors, copilul s-a recuperat: a urmat și tratament, și psihoterapie, iar starea lui s-a îmbunătățit vizibil“, a subliniat dr Iliescu.
Oricît de dur ar suna pentru cei care pleacă la cîștig peste hotare, lăsîndu-și copiii în voia sorții, aceasta este, în fapt, o formă de abandon mascat care generează traume care îi vor afecta pe copii pe toată durata vieții. Dezamăgirile de acum au un efect nociv, urmînd să fie resimțite, ulterior, la vîrsta maturității, prin incapacitatea de a face față încercărilor vieții. „Mulți spun: «copilul meu este puternic», «copilul meu va trece prin asta», «cînd mă voi întoarce îi voi fi alături». Ei bine, nu este chiar așa. Lipsa părinților de lîngă copii este una din cele mai mari traume. Oricît i-ar explica părintele că pleacă în străinătate ca să îi asigure ce-i trebuie, că se duce pentru el și că face sacrificii, copilul este sfîșiat între dragostea pentru părinte și de întrebarea «De ce?» - «De ce m-a abandonat?» - pentru că ei receptează plecarea ca pe un abandon, ori se autoacuză: «Ce-am făcut?», «Cu ce-am greșit?», «De ce m-au părăsit?». Bineînțeles că, de multe ori, nu le spun părinților aceste gînduri ca să nu le facă și mai multe griji. Dar toate aceste frămîntări au efecte negative. Un copil deja fragilizat ajunge un adult mai vulnerabil la un nou stres, la o nouă tulburare“, a declarat specialistul în psihiatria copilului și adolescentului.
Fenomenul copiilor „orfani“ cu părinți este, probabil, unul dintre cele mai neașteptate, pe care le trăiește familia românească. Din păcate, societatea nu este pregătită să contracareze efectele sale negative, neexistînd, pînă în prezent, nici un sistem formal de susținere emoțională a acestor copii, mult mai expuși afecțiunilor psihice și riscurilor sociale, în comparație cu ceilalți.

Articol afisat de 2563 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective