Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 2 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Primii pași pentru realizarea unei autostrăzi prin nordul Moldovei

Primii pași pentru realizarea unei autostrăzi prin nordul Moldovei

• nu toți cei prezenți la întrunirea din orașul de sub Copou s-au declarat de acord cu ruta aleasă, prin Iași și Suceava

Cîțiva oficiali nemțeni au participat, duminică, 30 aprilie, la Iași, la Hotel Astoria, la întîlnirea cu autoritățile din județele care formează Regiunea Nord-Est, unde s-a pus la punct un proiect care vizează construirea unei autostrăzi care va lega estul țării de vestul Europei. Primarul Gheorghe Ștefan a precizat că trebuie realizată această autostradă, pentru ca Moldova să aibă o legătură directă cu „civilizația“ și, nu în ultimul rînd, să se deschidă o poartă investitorilor străini. „Mi se pare foarte normal să existe o autostradă care să facă legătura între estul și vestul Europei, pentru că, în momentul de față, Moldova a rămas izolată. Este știut faptul că investițiile cele mai mici din România s-au realizat în Moldova și, atunci, sîntem nevoiți să facem tot ce ne stă în putere pentru a schimba situația“, a declarat Ștefan.
În ceea ce privește necesitatea unei autostrăzi care să lege cele două regiuni ale țării toți cei prezenți la această întîlnire au fost de acord. „La întîlnirea de la Iași, toți cei prezenți și-au exprimat acordul privind necesitatea unei astfel de investiții care ar lega regiunea de est a României cu cea de vest. Un astfel de proiect ar aduce avantaje economice foarte mari, atît în perioada în care se va realiza, cît și după finalizarea autostrăzii“, a declarat, ieri, Vlad Marcoci, președintele Consiliului Județean Neamț.
Dacă toți cei prezenți s-au declarat pentru construirea acestei autostrăzi, încă nu s-a ajuns la un consens în privința rutei. „Nu am fost de acord în privința rutei propuse, prin Iași, apoi Suceava către Ardeal. Toate județele implicare au propriile interese, iar în acest sens am convenit să se efectueze un studiu de către o firmă specializată pentru a obține mai multe informații pentru a putea astfel să eliminăm suspiciunile și interesele, de orice natură ar fi acestea“, a adăugat Vlad Marcoci.
De menționat este și faptul că sînt în discuție două rute, una dintre acestea fiind prin județul Neamț, iar în acest sens este de înțeles ca reprezentanții administrației nemțene să încerce să aducă cît mai aproape ceea ce ar putea fi, în viitor, legătura cu civilizația.
Duminică, la Iași, au participat numeroși parlamentari, prefecți, președinți de consilii județene și primari ai unor municipii din Moldova. De la Neamț au participat primarul Ștefan, prefectul Toader Mocanu, secretarul de stat Eugen Nazarie Țapu, deputații Dorin Ursărescu și Marius Rogin și președintele Consiliului Județean Neamț, Vlad Marcoci. Alături de aceștia s-au aflat Bogdan Olteanu, președintele Camerei Deputaților, ministrul transporturilor, Gheorghe Dobre, ministrul administrației și internelor, Vasile Blaga, ministrul afacerilor externe, Mihai Răzvan Ungureanu, dar și vice-guvernatorul Odessei, Nicolai Serdiuc.
Deoarece planurile actuale de dezvoltare a infrastructurii de transport în România nu cuprind pe termen mediu o legătură rutieră și feroviară rapidă a Moldovei cu Europa de Vest, regiunea de Nord-Est a României se confruntă cu serioase probleme socio-economice și este condamnată la izolare față de rețeaua de transport europeană.
În aceste condiții, scopul întîlnirii a fost de a prezenta oportunitatea demarării unui proiect pentru conceperea și realizarea unei legături rapide vest - est. În cadrul evenimentului, participanții au semnat un Memorandum privind realizarea acestei legături, care va cuprinde și un angajament privind primele etape - includerea acestei legături în strategiile naționale și europene privind dezvoltarea infrastructurii de transport.

Articol afisat de 1509 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ȚĂRNĂ, Alex NECHITA)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective