Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 2 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Primii paºi pentru realizarea unei autostrãzi prin nordul Moldovei

Primii paºi pentru realizarea unei autostrãzi prin nordul Moldovei

• nu toþi cei prezenþi la întrunirea din oraºul de sub Copou s-au declarat de acord cu ruta aleasã, prin Iaºi ºi Suceava

Cîþiva oficiali nemþeni au participat, duminicã, 30 aprilie, la Iaºi, la Hotel Astoria, la întîlnirea cu autoritãþile din judeþele care formeazã Regiunea Nord-Est, unde s-a pus la punct un proiect care vizeazã construirea unei autostrãzi care va lega estul þãrii de vestul Europei. Primarul Gheorghe ªtefan a precizat cã trebuie realizatã aceastã autostradã, pentru ca Moldova sã aibã o legãturã directã cu „civilizaþia“ ºi, nu în ultimul rînd, sã se deschidã o poartã investitorilor strãini. „Mi se pare foarte normal sã existe o autostradã care sã facã legãtura între estul ºi vestul Europei, pentru cã, în momentul de faþã, Moldova a rãmas izolatã. Este ºtiut faptul cã investiþiile cele mai mici din România s-au realizat în Moldova ºi, atunci, sîntem nevoiþi sã facem tot ce ne stã în putere pentru a schimba situaþia“, a declarat ªtefan.
ÃŽn ceea ce priveºte necesitatea unei autostrãzi care sã lege cele douã regiuni ale þãrii toþi cei prezenþi la aceastã întîlnire au fost de acord. „La întîlnirea de la Iaºi, toþi cei prezenþi ºi-au exprimat acordul privind necesitatea unei astfel de investiþii care ar lega regiunea de est a României cu cea de vest. Un astfel de proiect ar aduce avantaje economice foarte mari, atît în perioada în care se va realiza, cît ºi dupã finalizarea autostrãzii“, a declarat, ieri, Vlad Marcoci, preºedintele Consiliului Judeþean Neamþ.
Dacã toþi cei prezenþi s-au declarat pentru construirea acestei autostrãzi, încã nu s-a ajuns la un consens în privinþa rutei. „Nu am fost de acord în privinþa rutei propuse, prin Iaºi, apoi Suceava cãtre Ardeal. Toate judeþele implicare au propriile interese, iar în acest sens am convenit sã se efectueze un studiu de cãtre o firmã specializatã pentru a obþine mai multe informaþii pentru a putea astfel sã eliminãm suspiciunile ºi interesele, de orice naturã ar fi acestea“, a adãugat Vlad Marcoci.
De menþionat este ºi faptul cã sînt în discuþie douã rute, una dintre acestea fiind prin judeþul Neamþ, iar în acest sens este de înþeles ca reprezentanþii administraþiei nemþene sã încerce sã aducã cît mai aproape ceea ce ar putea fi, în viitor, legãtura cu civilizaþia.
Duminicã, la Iaºi, au participat numeroºi parlamentari, prefecþi, preºedinþi de consilii judeþene ºi primari ai unor municipii din Moldova. De la Neamþ au participat primarul ªtefan, prefectul Toader Mocanu, secretarul de stat Eugen Nazarie Þapu, deputaþii Dorin Ursãrescu ºi Marius Rogin ºi preºedintele Consiliului Judeþean Neamþ, Vlad Marcoci. Alãturi de aceºtia s-au aflat Bogdan Olteanu, preºedintele Camerei Deputaþilor, ministrul transporturilor, Gheorghe Dobre, ministrul administraþiei ºi internelor, Vasile Blaga, ministrul afacerilor externe, Mihai Rãzvan Ungureanu, dar ºi vice-guvernatorul Odessei, Nicolai Serdiuc.
Deoarece planurile actuale de dezvoltare a infrastructurii de transport în România nu cuprind pe termen mediu o legãturã rutierã ºi feroviarã rapidã a Moldovei cu Europa de Vest, regiunea de Nord-Est a României se confruntã cu serioase probleme socio-economice ºi este condamnatã la izolare faþã de reþeaua de transport europeanã.
În aceste condiþii, scopul întîlnirii a fost de a prezenta oportunitatea demarãrii unui proiect pentru conceperea ºi realizarea unei legãturi rapide vest - est. În cadrul evenimentului, participanþii au semnat un Memorandum privind realizarea acestei legãturi, care va cuprinde ºi un angajament privind primele etape - includerea acestei legãturi în strategiile naþionale ºi europene privind dezvoltarea infrastructurii de transport.

Articol afisat de 1866 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ÞÃRNÃ, Alex NECHITA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective