Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„La Neamț, avem o experiență semnificativă, chiar la nivel european“

„La Neamț, avem o experiență semnificativă, chiar la nivel european“

• interviuri realizate cu prefectul Toader Mocanu și președintele CJ Neamț, Vlad Marcoci

Integrarea în Uniunea Europeană înseamnă nu doar îndeplinirea unor cerințe impuse. În primul rînd presupune un efort comun al tuturor actorilor implicați în procesul de pregătire, în vederea creării cadrului instituțional menit să facă posibilă absorbția fondurilor pentru dezvoltare. Sprijinul nerambursabil oferit de Europa este menit să răspundă nevoilor de dezvoltare, eliminării discrepanțelor în dezvoltare. Regiunea de Nord-Est - județul Neamț în particular - are mare nevoie de aceste fonduri, sărăcia, infrastructura de slabă calitate, la fel ca și dezvoltarea economică fiind aspecte care nu pot fi neglijate. Pentru aceasta, însă, este nevoie de o identificare a nevoilor fiecărei comunități. La fel de importantă este pregătirea specialiștilor capabili să întocmească proiecte prin care să atragă fonduri pentru dezvoltare. Toate aceste eforturi trebuie să aibă la bază conlucrarea și comunicarea la toate nivelurile. În urmă cu cîteva zile, la București s-a semnat protocolul de parteneriat pentru coordonarea comunicării pe teme europene, între Delegația Comisiei Europene și principalii comunicatori la nivel local. Neamțul a fost reprezentat de către prefectul Toader Mocanu și președintele Consiliului Județean, Vlad Marcoci, iar Regiunea de Nord-Est - de către directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Constantin Apostol. Cosemnatar al protocoalelor încheiate a fost șeful Delegației Comisiei Europene în România, Jonathan Scheele.
Protocolul, semnat de reprezentanții tuturor județelor și regiunilor din țară, are ca scop suportul a ceea ce se numește „rețeaua multiplicatorilor de informație europeană“. Rețeaua este o structură creată din 2000, de către Delegația Comisiei Europene. Ideea este să fie aduse, cît mai aproape de cetățenii români, informațiile despre Uniunea Europeană, atît la nivel local, cît și regional. Punctul de plecare a fost cooperarea deja existentă dintre Delegație și diferite instituții din sfera publică și neguvernamentală de la nivel local și regional: administrație publică locală, centre de informare europeană, Agenții de Dezvoltare Regională, Birouri Regionale ale Agenției Sapard, organizații neguvernamentale, biblioteci, institute culturale, inspectorate școlare județene etc. Această rețea s-a extins treptat și, actualmente, cuprinde aproximativ 700 de membri instituționali.
Rețeaua multiplicatorilor de informație europeană are ca scop transmiterea, la local și regional, a informațiilor despre aderarea României la UE și despre UE. În cele 249 de zile rămase pînă la aderare, sînt prevăzute 2.129 de acțiuni de comunicare. Inclusiv în Neamț, există un plan de acțiuni și de informare, concret, pe subiecte de interes, mergînd de la finanțări, surse de informare, la aderare, instituții sau politici ale UE.
Cît de fluentă este comunicarea între instituțiile publice nemțene, care sînt prioritățile și aspectele nevralgice ale dezvoltărtii județului și cît de pregătiți sîntem să accesăm, fondurile europene sînt întrebări la care am solicitat răspunsuri de la reprezentanții instituțiilor care guvernează județul Neamț: prefectul Toader Mocanu și președintele CJ Neamț, Vlad Marcoci.

„Avem în vedere cu prioritate informația europeană relevantă și corectă de care instituțiile și oamenii au nevoie, nu cea de care bănuim noi că au nevoie“

Reporter: Ați participat, recent, la semnarea protocolului de Parteneriat Strategic de Comunicare, cosermnatar fiind șeful Delegației Comisiei Europene la București, domnul Jonathan Scheele. Ce presupune acest document?
Prefect Toader Mocanu: Acțiunile de informare în domeniul integrării europene sînt susținute prin protocoale de parteneriat semnate de Delegația Comisiei Europene și principalii comunicatori la nivel local. Aceste protocoale au în vedere coordonarea comunicării pe teme europene, iar noua abordare a Comisie Europene din punctul de vedere al comunicării poate fi rezumată astfel: «înainte de a le vorbi, trebuie să îi ascultăm pe oameni; comunicarea cu aceștia trebuie să evidențieze modul în care politicile europene le afectează viața de zi cu zi, astfel încît cetățeanul să se poată implica în construirea Europei în care dorește să trăiască“. Acest aspect a și fost subliniat de către domnul Jonathan Sceele, cu prilejul întîlnirii pentru semnarea Protocolului de Parteneriat Strategic.
Președinte CJ Neamț, Vlad Marcoci: Acest angajament se va concretiza printr-o serie de acțiuni și activități comune cu Delegația Comisiei Europene, dar ca pondere vor domina cele organizate de noi direct sau în diverse parteneriate pe tărîmul comunicării. Avem în vedere cu prioritate informația europeană relevantă și corectă de care instituțiile și oamenii au nevoie, nu cea de care bănuim noi că au nevoie. Există, deja, un plan de Acțiune al județului Neamț, pe care am convingerea că îl vom completa și din mers, în lunile următoare.
Rep: Care sînt pașii de parcurs, în vederea pregătirii pentru integrarea europeană în domeniul comunicării publice?
Prefect: Este al doilea an în care județul Neamț are o strategie de comunicare în domeniul integrării europene. Instituția prefectului a reunit cei 14 membri ai rețelei de multiplicatori de informație europeană, penmtru conturarea acestei strategii, încercînd o armonizare a acțiunilor de comuncare pe teme europene. Rețeaua la care am făcut referire reunește reprezentanți ai instituției prefectului, Consiliului Județean, ADRNE, Camerei de Comerț și Industrie, Oficiului Teritorial de Consultanță în domeniul IMM-urilor și Cooperației, Centrului Județean Anti-Drog, ai unor servicii publice deconcentrate, ai unor organizații neguvernamentale, precum și ai centrelor de consiliere pentru cetățeni. Strategia de comunicare a acestui an are în vedere 113 activități.
Președinte CJ: Nu există o schemă prestabilită. Putem vorbi doar despre planuri, despre experiențe, despre eșecuri. Rezultatul referendumurilor privind Tratatul Constituțional European în Franța și Olanda este cunoscut și trist. Totuși, sînt adeptul formulei bazate pe dialog, dezbatere și descentralizare. Comisia Europeană a început să îi acorde atenție abia anul trecut. La Neamț, după cum știți, avem o experiență semnificativă, chiar la nivel european. Pașii concreți vor veni, astfel, de la sine, mai ales dacă nu uităm că vom trăi într-o Uniune Europeană a regiunilor.

Rep.: În ce parametri se realizează, la momentul actual, comunicarea între instituțiile care guvernează județul și cele deconcentrate și cît de bine conlucrează acestea pentru rezolvarea problemelor comunității?

Prefect: Comunicarea dintre instituția noastră și instituțiile publice, precum și cu autoritățile administrației publice locale se desfășoară într-un cadru instituțional prevăzut de legislația în vigoare, dar și în afara lui, prin parteneriate. Un exemplu în acest sens este «Caravana SAPARD - oportunități de finanțare a investițiilor în mediul rural» care se va desfășura în perioada 8-12 mai, în județul nostru. Toate acestea trebuie să aibă o țintă comună, și anume rezolvarea problemelor comunității.
Președinte CJ: Este obligatoriu ca relațiile dintre conducătorii instituțiilor să fie foarte bune. În caz contrar, înseamnă că unul dintre partenerii de dialog este rău-intenționat. În ceea ce ne privește, nu poate fi vorba despre așa ceva: relațiile sînt foarte bune și le vom îmbunătăți printr-o comunicare cît mai intensă.

„Domeniul în care ne putem valorifica cel mai bine așezarea geografică și zestrea culturală este turismul“

Rep.: Cît de pregătit este județul Neamț pentru absorbirea fondurilor structurale care vor fi alocate României după integrarea în Uniunea Europeană? Avem specialiști pregătiți în elaborarea de proiecte care să răspundă criteriilor de eligibilitate și nevoilor de dezvoltare ale comunității?
Prefect: În cadrul ședinței Comisiei Județene Consultative de săptămîna trecută, am propus acest subliect spre prezentare și dezbatere, dorind, astfel, ca primarii noștri să știe cum să atragă aceste fonduri structurale. E un avantaj că în municipiul Piatra Neamț funcționează atît Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, cît și Unitatea de Implementare Nord-Est pentru Fondul Social European, pentru că, astfel, avem mai aproape specialiștii care vor forma persoanele care vor scrie proiecte. Pînă la sfîrșitul anului, sesiunile de pregătire și instruire trebuie să se desfășoare în ritm alert. În vederea îndeplinirii criteriilor de eligibilitate, vom sprijini autoritățile locale în formarea de parteneriate.
Președinte CJ: Județul Neamț nu este pregătit, la momentul actual, să acceseze toate programele care vor veni, în schimb are capacitatea de a se organiza, de a se specializa în acest sens. Pentru acest lucru, sper să nu existe nici un fel de orgolii și să profităm de deschiderea și sprijinul pe care ni-l oferă specialiștii Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, care sînt dispuși să ne pregătească atît pe noi, cei din administrația județeană, cît și pe cei care se vor ocupa de aceste probleme la nivel comunal.
Rep.: Care credeți că sînt domeniile cu perspectivă de dezvoltare și care ar fi aspectele nevralgice din peisajul economico-social al județului Neamț?
Prefect: Punctele nevralgice sînt cele legate de zona economică, infrastructură și, din păcate, populația îmbătrînită. Domeniul în care ne putem valorifica cel mai bine așezarea geografică și zestrea culturală este turismul. Dar, pentru aceasta, este nevoie de refacerea și dezvoltarea infrastructurii de transport, utilități, mediu, prin accesarea fondurilor europene și atragerea investitorilor străini. Personal, pot să afirm că mă întîlnesc periodic cu oameni de afaceri străini care doresc să investească în zonă. În cadrul acestor întîlniri, am ocazia să le ascult temerile legate de relația cu instituțiile statului , cu sindicatele și cu birocrația excesivă. Am încercat, de fiecare dată, să-i încurajez și le-am oferit toată deschiderea și sprijinul meu, în limitele competențelor mele și ale legii.
Președinte CJ: Dezvoltarea oricărei zone, și cu atît mai mult a județului Neamț, este legată, în proporție covîrșitoare, de realizarea infrastructurii de drumuri și utilități, avînd în vedere că potențialul de dezvoltare al județului Neamț este cel turistic. Celelalte ramuri își vor diminua, treptat, activitatea, iar aici mă refer la industria forestieră. Cît despre aspectele nevralgice, consider că acestea sînt subdezvoltarea, sărăcia și mentalitățile învechite.
FOTO: În prezența lui Jonathan Scheele, prefectul și președintele CJ au semnat protocoalele de parteneriat pentru coordonarea comunicării pe teme europene

Articol afisat de 1324 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(A consemnat Iulia IACOB)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective