Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Septembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Dezastrul de la Agapia

Dezastrul de la Agapia

DIEKAT, pe lista neagra a Ministerului Integrarii
Dupa luni de zile în care nu au dat nici un semnal ca au receptat SOS-ul lansat din teritoriu, privitor la derularea dezastuoasa a proiectului de reabilitare a arealului turistic Agapia, ieri, în zona a descins reprezentantul Ministerului Integrarii. Nu a venit ministrul Anca Boagiu, dupa cum se anuntase initial, ci directorul general al Directiei pentru Dezvoltare Regionala, pe fonduri de preaderare, Mariana Hrivineanu. Prezenti la discutii au fost, de asemenea, Constantin Apostol, directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADRNE), prefectul Toader Mocanu, primarul comunei, Vasile Cucos, exponentii staretiei Manastirii Agapia, ca si cei ai constructorului - firma Diekat, si consultantului care furnizeaza asistenta tehnica - firma Inocsa.
Potrivit directorului ADRNE, Constantin Apostol, analizele facute la fata locului au vizat evaluarea din punct de vedere fizic si valoric a stadiului implementarii proiectului. Concluziile nu au fost deloc Ă®mbucuratoare: realizarea proiectului propus si gradul de absorbtie a fondurilor au ajuns abia la 36 %, iar constructorul nu are capacitatea de a duce la bun sfĂ®rsit lucrarile. Antreprenorul general - firma Diekat, si consultantul tehnic, firma Inocsa, vor trebui sa prezinte, saptamĂ®na viitoare, un plan clar de executare a lucrarilor, pe fiecare din obiectivele proiectului. De asemenea, vor fi cautate solutii de criza, Ă®n contextul Ă®n care, dupa prelungirea termenului de executie, implementarea ar trebui finalizata pĂ®na la sfĂ®rsitul lunii octombrie. Cert este ca, potrivit declaratiilor facute de reprezentantul Ministerului Integrarii, firma Diekat ar putea pierde dreptul de a mai participa la alte licitatii pentru proiecte cu finantare europeana. „Pericolul este foarte mare pentru ca, daca proiectul nu va fi adus pĂ®na la un stadiu destul de avansat, beneficiarul - adica administratia locala - va trebui sa dea banii Ă®napoi. Daca va ajunge la un anumit nivel, vor trebui gasite alte formule de finantare, pentru ducerea proiectului pĂ®na la capat. Constructorul ar fi avut nevoie de 100-150 de angajati. Acesta a declarat ca nu are suficienta forta de munca, dispunĂ®nd de doar 40-50 de oameni pentru toate obiectivele. De asemenea, Ă®nregistreaza probleme cu decontarile catre terti. ĂŽn opinia mea, nu este suficient de bine organizat din punct de vedere tehnic. Noi vom lua masuri: daca pĂ®na acum faceam verificari o data la doua saptamĂ®ni, de acum acolo, reprezentantii nostri vor fi la Agapia Ă®n fiecare saptamĂ®na, pentru analizarea stadiului de executie a lucrarilor. De asemenea, vom cauta firme care sa subcontracteze lucrarile de la Diekat, pentru accelerarea ritmului. Reprezentantul Ministerului Integrarii a declarat ca va cere demersuri diplomatice pentru ca Diekat sa nu mai fie primita la licitatii“, ne-a declarat Constantin Apostol, directorul ADRNE.
Reamintim ca, pe 15 iulie 2006, ar fi trebuit sa fie finalizate lucrarile la proiectul „Reabilitarea zonei turistice Manastirea Agapia“, proiect cofinantat de catre Uniunea Europeana, prin programul PHARE 2002. Valoarea proiectului, care a debutat pe 15 ianuarie 2005, este de 4.785.000 de euro, Comisia Europeana detinĂ®nd cota de 66,66%, Ministerul Integrarii - de 22,22%, iar Consiliul Local Agapia - 11,11%. Banii amintiti trebuiau folositi pentru reabilitarea celor 117 case monahale din zona manastirii, realizarea sistemelor de apa si canalizare, pentru constructia unei statii de epurare si a unui centru turistic de informare.

Articol afisat de 1913 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective