Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Septembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Fuga din Sanatate

Sute de asistenti medicali nemteni pleaca sa munceasca în strainatate, fiind atrasi de ofertele generoase.
Daca, pîna în urma cu doi-trei ani, plecarea asistentilor în strainatate, la munca, în baza unui contract, era mai dificila si multi dintre ei se multumeau sa faca alte munci numai ca sa cîstige mai bine decît în tara, acum lucrurile s-au schimbat.
Multe tari occidentale care se confrunta cu o criza de astfel de personal lanseaza oferte care mai de care mai avantajoase, contractul de munca fiind o certitudine.
Fie ca sînt foarte tineri si au numai doi-trei ani vechime, fie ca au experienta de mai bine de zece ani, multi dintre ei casatoriti si cu copii acasa, asistentii renunta la posturile pe care le au în spitalele din judet si îsi cauta norocul departe de tara, cu intentia de a strînge bani care, dupa revenirea în tara, sa le asigure un trai decent, lipsit de împovaratoarea grija a zilei de mîine.
De cîtiva ani încoace, migrarea cadrelor sanitare cu pregatire medie catre Italia, Anglia, Irlanda, Germania, Israel si chiar SUA a devenit un fenomen tot mai des întîlnit.
Cei mai multi asistenti medicali care au plecat în strainatate au fost angajati ai Spitalului Judetean de Urgenta Neamt.
Potrivit precizarilor facute de catre economist Carmen Morosan, sefa serviciului Resurse Umane Organizare Normare Salarizare (RUONS) din cadrul celei mai mari unitati sanitare din judet, începînd din 2003, zeci de asistenti au plecat cu contract de munca la spitale sau azile de batrîni din Italia, Anglia, Irlanda, Germania.
„Multi dintre asistentii nostri au raspuns valului de oferte de munca din strainatate si, pentru ca altfel nu se putea, si-au încetat activitatea prin demisie. Nu ne-am opus, deoarece fiecare dintre noi are dreptul sa-si decida soarta si sa faca asa cum crede ca îi este mai bine. ÃŽn strainatate sînt mult mai bine platiti si au sansa ca, în cîtiva ani, sa se realizeze asa cum îsi doresc. Partea proasta este ca pleaca asistenti cu vechime si foarte buni profesional, care lucreaza în sectii mai deosebite, cum ar fi Anestezie si Terapie Intensiva, Unitatea de Primire Urgentelor, sectii chirurgicale si dureaza cîtiva ani pîna cînd alte persoane deprind cunostintele si îndemînarile specifice acelui sector de activitate. Asistentii medicali din Romania sînt recunoscuti ca buni profesionisti, iar cei care lucreaza în spital au si mai mare cautare. Sîntem convinsi ca, începînd de anul viitor, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, lucrurile se vor complica, în sensul ca numarul celor care vor pleca sa munceasca în strainatate va creste considerabil si nu va avea cine sa munceasca aici. Contractul de munca semnat de asistentii nostri în strainatate este valabil doi ani si se poate prelungi. Conditiile pe care trebuie sa le îndeplineasca un asistent medical care vrea sa lucreze în strainatate sînt usor de satisfacut - minim doi ani vechime, sa nu aiba cazier si sa cunoasca limba engleza“, a declarat Carmen Morosan, sefa serviciului RUONS.
În timp ce, în Romania, salariul mediu lunar al unui asistent medical este de 200-300 de euro, în functie de vechime, specialitate si gradul de pregatire pe care îl are, în Italia cîstiga lunar între 1.300 si 2.000 de euro, în Germania - între 1.200-1.500 euro, în Elvetia - între 2.500-3.000, iar în SUA cîstiga lunar 5.000 dolari.
Pentru ca Spitalul Judetean de Urgenta Neamt se confrunta cu o criza majora de personal, pîna la începutul lunii august, s-au organizat lunar concursuri pentru ocuparea posturilor de asistenti ramase vacante în diverse sectii. Criza de cadre medii de la nivelul acestei unitati sanitare va persista, mai ales ca, din ordinul ministrului sanatatii, de la 1 august, au fost blocate toate posturile vacante din unitatile sanitare.
Cu criza acuta de personal se confrunta si Serviciul Judetean de Ambulanta Neamt, de unde, în ultimii trei ani, au plecat la munca, în strainatate, în jur de 30 de asistenti medicali.
Piata fortei de munca va fi mult mai libera dupa 1 ianuarie 2007, daca Romania va adera la UE. Romanii nu vor mai avea nevoie de permise de munca sau vize si se vor putea angaja fara restrictii în Suedia, Irlanda, Spania, Portugalia sau Finlanda.

Articol afisat de 1862 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lacramioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective