Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Septembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Vodca... „Licean“

Vodca... „Licean“

Producatorii de bauturi alcoolice ar putea patenta, Ă®n prezent, un nou sortiment, denumita sugestiv „Vodca Licean“, cu o singura conditie, aceea de a vizita cele patru unitati de alimentatie publica amplasate Ă®n curtea Colegului National „Roman Voda“ (CNRV). ĂŽn acestea, care ar trebui sa comercializeze doar produse alimentare, se vĂ®nd si bauturi alcoolice, cu toate ca legea Ă®nterzice acest lucru, la o distanta mai mica de 50 de metri fata de lacasul de Ă®nvatamĂ®nt. Aliniate la trotuar, o unitate fast-food, o patiserie si doua magazine mixte etaleaza pe rafturi mai multe sortimente de coniac, vodca, lichior, vin si bere. Oferta este atĂ®t de generoasa, Ă®ncĂ®t este uneori de Ă®nteles de ce unii elevi „mai Ă®nsetati“ mai cer cĂ®te o bere sau „una mica“ asa, „la botul calului“. La ora documentarii noastre Ă®n zona, nici unul dintre administratorii unitatilor nu a putut fi gasit, vĂ®nzatoarele si barmanii invitĂ®ndu-ne Ă®n ziua urmatoare pentru a primi mai multe informatii. ĂŽn incinta fast-food-ului, peste tot, la mese, erau liste cu produsele, Ă®nsa nici o hĂ®rtie pe care sa fie mentionata interzicerea consumului bauturilor alcoolice de catre minori si elevi. Dupa ce ne-a informat ca „seful este la Metro“, barmanita dintr-o asemenea unitate a precizat ca, probabil, Ă®n timpul anului scolar vor fi scoase de la vĂ®nzare bauturile alcoolice.
„Din cĂ®te am auzit de la seful meu, pe timpul scolii nu vom mai vinde bauturi alcoolice la pahar sau la sticla. Cunosc faptul ca este interzis si pot spune ca, Ă®n momentul Ă®n care am fost angajata aici, nu se vindeau bauturi spirtoase sau bere“, a declarat una dintre vĂ®nzatoare, care a refuzat sa-si decline identitatea, motivĂ®nd lipsa „sefului“. Pe rafturile amenajate, „o armata“ de sticle Ă®ncepute asteptau clientii Ă®n timp ce, lĂ®nga usa de la intrare, cĂ®teva navete cu sticle goale de bere „se cereau umplute“. Alaturi, la magazinul mixt, pe rafturi, se aflau sticle cu bauturi aloolice nedesfacute. O vĂ®nzatoare amabila, dupa ce ne-a spus ca patronii au plecat si nu mai revin Ă®n cursul zilei, ne-a explicat metoda prin care se stabileste de obicei vĂ®rsta clientilor.
„Noi nu vindem tigari sau bauturi alcoolice minorilor. Ne uitam la fata lor, la statura lor si ne dam seama daca au sau nu 18 ani“, ne-a dezvaluit „patentul“ cu „ochiometrul“ lucratoarea unitatii. Perete Ă®n perete, pĂ®na si patiseria etala pe un raft cĂ®teva sortimente de bere la sticla si la cutie, e drept mult mai putine decĂ®t Ă®n unitatile de alimentatie publica vecine.

Autoritatile locale decise sa sprijine aplicarea unei legi... moarte din fasa

Conducerea Primariei Roman si-a propus sa discute cu directorii de scoli intentia de a promova, Ă®n luna septembrie a acestui an scolar, un proiect de hotarĂ®re care sa-i determine pe comerciantii din apropierea scolilor sa respecte o lege, mai veche, moarta din fasa. Primarul Dan Ioan Carpusor i-a anuntat pe directorii de scoli, prezenti la Ă®ntĂ®lnirea din 13 septembrie, ca ar dori sa supuna aprobarii Consiliului Local, din luna septembrie, un proiect de hotarĂ®re, prin care sa se interzica vĂ®nzarea bauturilor alcoolice Ă®n unitatile de alimentatie publica din preajma scolilor. „Va trebui sa luam masuri Ă®n acest sens si sa Ă®ncercam sa determinam comerciantii sa aplice o lege mai veche, pe care nici o administratie publica n-a reusit s-o aplice pĂ®na acum Ă®n Romania. Acesta este motivul pentru care i-am chemat aici si pe o parte dintre patronii unitatilor aflate Ă®n preajma scolilor. Nu ne este indiferent cum ne cresc copiii. Din pacate ati vazut ca anul trecut am mai avut o preocupare de acest gen. Acum va trebui sa elaboram o asemenea hotarĂ®re, care sa-i determine sa respecte legea. Cert este ca va trebui sa gasim si metode de a-i sprijini si pe acesti Ă®ntreprinzatori sa-si tina afacerea, caci orasul Roman, daca nu a murit pĂ®na acum, este si pentru faptul ca micii comercianti, cum au fost Ă®n derĂ®dere numiti de unii «chioscari», au sustinut bugetul local cu afacerile lor“, a declarat primarul Dan Ioan Carpusor. Odata „ridicata la fileu“ mingea, de edilul sef, directorii au avut curajul sa-si spuna pasurile. Daniela Suman, directoarea CNRV, a fost prima care a semnalat prezenta bauturilor alcoolice Ă®n chioscurile de lĂ®nga scoli. „Nu stiu care este situatia la alte unitati, dar hotarĂ®rea Consiliului Local de a aproba amplasarea acestor chioscuri Ă®n curtea liceului ne-a adus mari prejudicii, Ă®n ceea ce priveste vinderea aici a alcoolului. Nimeni nu cere buletinul. ĂŽn cafea se strecoara si un pic de coniac. La internet tinerii stau ceasuri Ă®ntregi si cine-i poate controla ce beau acolo? Eu as propune sa se interzica vĂ®nzarea bauturilor pĂ®na la terminarea cursurilor scolare cel putin“, a spus Daniela Suman. Nici unul dintre comerciantii prezenti nu a „crĂ®cnit“ si nu si-a exprimat nemultumirea fata de o asemenea eventuala decizie.

Articol afisat de 2019 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(F. ORDEAN, C. CALIMAC)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective