Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Noiembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Scandalul minei de uraniu, precizările Mediului

Reactiile vehemente ale autoritătilor judetene nemtene, împotriva deciziei Companiei Nationale a Uraniului (CNU) de a redeschide mina de la Grinties si delegării Agentiei pentru Protectia Mediului Harghita pentru întocmirea documentatiei necesare, în vederea reluării exploatării, au determinat Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Neamt să vină cu noi precizări. Conform declaratiilor date de Stefan Gal Pal, directorul executiv al APM Neamt, Compania Natională a Uraniului Bucuresti a înaintat, în anul 2005, la APM Neamt solicitarea de eliberare a acordului de mediu pentru proiectul de investitii „Punerea în exploatare a zăcămîntului de uraniu Tulghes - Grinties si amenajare intersectie DN 15 km. 224+415 cu drum industrial“, propus spre realizare pe teritoriul comunei Grinties din judetul Neamt si al comunelor Tulghes si Corbu din Harghita. A fost respectată etapa de solicitare din procedura de emitere a acordului de mediu - cererea de solicitare a fost însotită de certificatul de urbanism nr. 16 din 10 februarie 2005, eliberat de Consiliul Judetean, precum si de restul documentelor obligatorii în această etapă. „Competenta de emitere a acordului de mediu pentru acest proiect este a autoritătii centrale de protectie a mediului, conform unui ordin al ministrului pentru aprobarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului si de emitere a acordului de mediu, modificată, a Legii 111/1996 privind desfăsurarea în sigurantă a activitătilor nucleare si pentru că proiectul se desfăsoară pe teritoriul a două regiuni. Ca urmare, cererea a fost înaintată Ministerului Mediului si Gospodăririi Apelor, la care s-au anexat si documentele obligatorii, printre care si dovezile de informare a publicului privind solicitarea CNU privind eliberarea acordului de mediu. Totodată, s-au solicitat CNU completări la documentatia privind solicitarea de emitere a acordului. Procedura de eliberare a acordului de mediu nu a fost continuată. În anul 2006, CNU a înaintat la APM Neamt o altă solicitare de eliberare a acordului de mediu, pentru acelasi proiect de investitii. Deoarece proiectul a suferit modificări, s-a reluat procedura de emitere a acordului de mediu cu etapa de solicitare, cînd s-a realizat informarea publicului interesat, prin afisare la sediul administrativ si la Primăria Grinties. Cererea a fost înaintată autoritătii centrale de protectie a mediului care a delegat competenta de parcurgere a două etape din procedură - de încadrare si de definire a domeniului evaluării - Agentiei de Protectia Mediului Harghita“, a declarat directorul APM Neamt.
Etapele au fost parcurse în cadrul sedintei Comisiei de analiză tehnică din data de 8 noiembrie, la care au participat reprezentanti ai Consiliului Judetean, Consiliului Local Grinties, Gărzii de Mediu Neamt, Autoritătii pentru Sănătate Publică Neamt, ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgentă, Apelor Române si Ocolului Silvic Ceahlău.
În cadrul acestei sedinte, pe baza observatiilor si comentariilor primite, a fost întocmită lista de control, cu problemele specifice pentru efectuarea studiului de evaluare a impactului asupra mediului, care a fost transmis CNU si stă la baza realizării Studiului de evaluare a impactului asupra mediului conform prevederilor legale.
CNU are obligatia să prezinte la APM Neamt Raportul de studiu de evaluare a impactului asupra mediului, care va fi supus dezbaterii publice prin metodele prevăzute de procedura de dezbatere publică, inclusiv pe amplasamentul din comuna Grinties.
Publicul interesat poate face contestatii, propuneri si sesizări cu privire la proiectul propus dezbaterii în timpul parcurgerii etapelor din procedura de emitere a acordului de mediu.
Pînă vineri, 17 noiembrie 2006, nu a fost înregistrată la sediul APM Neamt nici o reactie din partea publicului interesat cu privire la redeschiderea minei de uraniu de la Grinties.
Seful APM Neamt a mai precizat că, în ceea ce priveste situatia celor 27 de galerii si a haldelor aferente, existente pe raza judetului Neamt, închiderea lor este reglementată prin Avizul de mediu nr. 2 din 2.12.2005, emis de Agentia Regională de Protectia Mediului Bacău, pentru „Închiderea - ecologizarea lucrărilor geologice din perimetrul de exploatare Primatar I-II“.

Articol afisat de 1430 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective