Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Scandalul minei de uraniu, precizãrile Mediului

Reactiile vehemente ale autoritãtilor judetene nemtene, împotriva deciziei Companiei Nationale a Uraniului (CNU) de a redeschide mina de la Grinties si delegãrii Agentiei pentru Protectia Mediului Harghita pentru întocmirea documentatiei necesare, în vederea reluãrii exploatãrii, au determinat Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Neamt sã vinã cu noi precizãri. Conform declaratiilor date de Stefan Gal Pal, directorul executiv al APM Neamt, Compania Nationalã a Uraniului Bucuresti a înaintat, în anul 2005, la APM Neamt solicitarea de eliberare a acordului de mediu pentru proiectul de investitii „Punerea în exploatare a zãcãmîntului de uraniu Tulghes - Grinties si amenajare intersectie DN 15 km. 224+415 cu drum industrial“, propus spre realizare pe teritoriul comunei Grinties din judetul Neamt si al comunelor Tulghes si Corbu din Harghita. A fost respectatã etapa de solicitare din procedura de emitere a acordului de mediu - cererea de solicitare a fost însotitã de certificatul de urbanism nr. 16 din 10 februarie 2005, eliberat de Consiliul Judetean, precum si de restul documentelor obligatorii în aceastã etapã. „Competenta de emitere a acordului de mediu pentru acest proiect este a autoritãtii centrale de protectie a mediului, conform unui ordin al ministrului pentru aprobarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului si de emitere a acordului de mediu, modificatã, a Legii 111/1996 privind desfãsurarea în sigurantã a activitãtilor nucleare si pentru cã proiectul se desfãsoarã pe teritoriul a douã regiuni. Ca urmare, cererea a fost înaintatã Ministerului Mediului si Gospodãririi Apelor, la care s-au anexat si documentele obligatorii, printre care si dovezile de informare a publicului privind solicitarea CNU privind eliberarea acordului de mediu. Totodatã, s-au solicitat CNU completãri la documentatia privind solicitarea de emitere a acordului. Procedura de eliberare a acordului de mediu nu a fost continuatã. ÃŽn anul 2006, CNU a înaintat la APM Neamt o altã solicitare de eliberare a acordului de mediu, pentru acelasi proiect de investitii. Deoarece proiectul a suferit modificãri, s-a reluat procedura de emitere a acordului de mediu cu etapa de solicitare, cînd s-a realizat informarea publicului interesat, prin afisare la sediul administrativ si la Primãria Grinties. Cererea a fost înaintatã autoritãtii centrale de protectie a mediului care a delegat competenta de parcurgere a douã etape din procedurã - de încadrare si de definire a domeniului evaluãrii - Agentiei de Protectia Mediului Harghita“, a declarat directorul APM Neamt.
Etapele au fost parcurse în cadrul sedintei Comisiei de analizã tehnicã din data de 8 noiembrie, la care au participat reprezentanti ai Consiliului Judetean, Consiliului Local Grinties, Gãrzii de Mediu Neamt, Autoritãtii pentru Sãnãtate Publicã Neamt, ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã, Apelor Române si Ocolului Silvic Ceahlãu.
În cadrul acestei sedinte, pe baza observatiilor si comentariilor primite, a fost întocmitã lista de control, cu problemele specifice pentru efectuarea studiului de evaluare a impactului asupra mediului, care a fost transmis CNU si stã la baza realizãrii Studiului de evaluare a impactului asupra mediului conform prevederilor legale.
CNU are obligatia sã prezinte la APM Neamt Raportul de studiu de evaluare a impactului asupra mediului, care va fi supus dezbaterii publice prin metodele prevãzute de procedura de dezbatere publicã, inclusiv pe amplasamentul din comuna Grinties.
Publicul interesat poate face contestatii, propuneri si sesizãri cu privire la proiectul propus dezbaterii în timpul parcurgerii etapelor din procedura de emitere a acordului de mediu.
Pînã vineri, 17 noiembrie 2006, nu a fost înregistratã la sediul APM Neamt nici o reactie din partea publicului interesat cu privire la redeschiderea minei de uraniu de la Grinties.
Seful APM Neamt a mai precizat cã, în ceea ce priveste situatia celor 27 de galerii si a haldelor aferente, existente pe raza judetului Neamt, închiderea lor este reglementatã prin Avizul de mediu nr. 2 din 2.12.2005, emis de Agentia Regionalã de Protectia Mediului Bacãu, pentru „ÃŽnchiderea - ecologizarea lucrãrilor geologice din perimetrul de exploatare Primatar I-II“.

Articol afisat de 1811 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective